REGINAMARIA.RO: Hernia inghinala
Hernia inghinala apare atunci cand o portiune a intestinului patrunde in canalul inghinal, printr-o deschizatura in peretele abdominal. Umflatura rezultata poate fi dureroasa, in special atunci cand tusesti, cand te apleci sau cand ridici obiecte grele. In cazul acestui tip de hernie, deschiderea din peretele abdominal poate fi prezenta de la nastere sau se poate dezvolta mai tarziu in viata. Apare in special in cazul barbatilor si se poate extinde in zona abdomenului si in scrot.

Simptomele herniei inghinale

Proeminenta de la nivelul abdomenului se poate mari atunci cand barbatii se ridica sau se poate micsora atunci cand acestia stau intinsi. Rareori devine dureroasa si in anumite cazuri, o portiune din intestin este prinsa in scrot (incarcerare). Cand intestinul devine captiv, poate fi oprita alimentarea cu sange a intestinului (strangulare), fapt care conduce la necrozarea intestinului in cateva ore.

Semnele si simptomele herniei inghinale simple:

- Proeminenta (umflatura) in zona osului pubian, care devine mai evidenta atunci cand esti in pozitie verticala si cand tusesti
- Senzatie de arsura sau durere in jurul proeminentei
- Durere sau disconfort in zona inghinala, mai ales cand te apleci, tusesti sau ridici greutati
- Slabiciune sau presiune in zona inghinala
- Ocazional, dureri si umflaturi in jurul testiculelor, atunci cand intestinul proeminent coboara in scrot

Semnele si simptomele herniei inghinale strangulate:

- Greata, varsaturi sau ambele
- Febra
- Durere brusca care se intensifica rapid
- Poeminenta isi schimba culoarea in rosu, violet sau negru
- Constipatie

Diagnosticul herniei inghinale

Diagnosticul herniei inghinale se stabileste pe baza unui examen medical. In timp ce pacientul sta in picioare, medicul chirurg examineaza zona inghinala si cere persoanei sa tuseasca. Tusea creste presiunea in cavitatea abdominala. Daca pacientul are hernie inghinala, tusea va provoca umflarea herniei spre exterior. Uneori, medicul recomanda si realizarea unor investigatii imagistice: ecografie abdominala, tomografie computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN).

Tratamentul herniei inghinale

In cazul in care hernia inghinala este de dimensiuni mici si nu te deranjeaza, este posibil ca medicul chirurg sa nu iti recomande un anume tip de tratament, ci sa opteze sa monitorizeze evolutia herniei. La copii, medicul poate incerca aplicarea unei presiuni manuale pentru a reduce proeminenta inainte sa opteze pentru o interventie chirurgicala. Herniile inghinale mai mari si dureroase necesita, de obicei, o interventie chirurgicala deschisa sau, recomandat, laparoscopica pentru a diminua disconfortul si pentru a preveni eventualele complicatii grave, precum incarcerarea si strangularea. In cazul herniilor strangulate si incarcerate, este nevoie de o interventie chirurgicala de urgenta pentru a recupera intestinul din canalul inghinal.

Surse:
www.msdmanuals.com
www.mayoclinic.org