EVENIMENTUL ZILEI: Steve Jobs a murit de cel mai rau cancer. Vezi cum se manifesta
Boala care l-a rapus pe Steve Job, cancerul de pancreas, este extrem de agresiva, iar cei diagnosticati nu supravietuiesc mai mult de 5 ani. Steve Jobs a trait 7 ani dupa ce a fost depistat cu aceasta afectiune. Medicul chirurg Narcis Copca, care opereaza frecvent pacienti diagnosticati cu cancer, este de parere ca Steve Jobs a reusit sa supravietuiasca 7 ani dupa diagnosticul de cancer la pancreas fiindca boala a fost identificata din timp. In plus, Jobs a avut o forma de cancer cu o evolutie mai lenta, cancer de pancreas de tip neuroendocrin. Jobs a fost diagnosticat cu cancer la pancreas in 2003, iar un an mai tarziu a suferit o interventie chirurgicala de extractie a tumorii. Jobs, in varsta de 48 de ani la acea vreme, a recunoscut ca a suferit o operatie, insa datorita faptului ca interventia a fost facuta din timp si pentru ca era vorba de un tip mai special de cancer, nu a avut nevoie de chimoterapie.

Medicii ii dadeau 6 luni. A trait 7 ani

- Am fost diagnosticat cu cancer. Doctorii mi-au spus ca nu am sanse de supravietuire mai mult de 6 luni de la diagnosticare. In urma unor tratamente, forma de cancer de care sufeream a devenit operabila. Acum sunt mult mai bine, declara Jobs in anul 2005.
Dupa operatie, parea sa-si revina, insa a inceput sa piarda din ce in ce mai mult in greutate. In anul 2009, Jobs a suferit chiar un transplant de ficat, semn ca tumorile canceroase s-au extins. Tot o forma de cancer pancreatic l-a rapus si pe actorul Patrick Swayze, in cazul acestuia fiind vorba doar despre un an de zile de cand fusese diagnosticat si pana a murit. In ciuda tratamentelor moderne pe care le face un bolnav diagnosticat cu cancer, boala este imprevizibila, spun medicii.
- Niciun bolnav nu seamana cu altul. Faptul ca i s-a facut transplant de ficat imi da de inteles ca au existat tumori mai mici sau mai mari si la nivelul acestui organ. Foarte probabil, cancerul depistat in 2003 s-a generalizat sau au aparut cancere sincroane, la alte organe, a explicat pentru EVZ medicul chirurg Narcis Copca, de la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti.

Dureri puternice, tulburari de nutritie, scadere in greutate

Steve Jobs suferea de o forma mai rara a bolii - cancer de pancreas de tip neuroendocrin.
- Acest tip de cancer evolueaza mai lent pentru ca rata de multiplicare a celulelor canceroase este mai mica, chiar si cu metastaze se traieste mai mult, explica medicul oncolog Florin Bacanu, de la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti. Cancerul de pancreas este unul din cele mai letale cancere. Este destul de dificil de diagnosticat precoce, pentru ca simptomele sunt vagi: scadere in greutate, dureri de spate si ingalbenirea pielii sau icter (paloare accentuata). Acestea sunt insotite de greturi, diaree si steatoree (grasimi in scaun). De aceea, speranta maxima de viata este de 5 ani, iar acest lucru este valabil doar pentru 5% din cei diagnosticati.

Vindecarea nu este posibila

- Cancerul de pancreas este una dintre cele mai agresive forme de cancer. De cele mai multe ori, durerile apar tarziu, cand boala este avansata. Exista si cazuri cand durerea incepe devreme, iar acest lucru este benefic, pentru ca te alarmezi si mergi repede la doctor, spune si prof. dr. Constantin Dumitrache, specialist endocrinolog la Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon, din Capitala. In aceasta forma de cancer, cuvantul vindecare aproape ca nu exista, adauga medicul. Singura metoda de tratament este interventia chirurgicala (rezectia tumorii), urmata de chimioterapie, care previne recidivele. Si in cazul metastazei, chimioterapia poate prelungi viata si poate creste calitatea vietii bolnavilor. Medicul mai spune ca aceasta forma de cancer se manifesta cu dureri foarte accentuate, tulburari de nutritie si scaderi ponderale masive.

Fumatul, responsabil de 30% din cazurile de pancreas

Printre primii factori de risc se numara predispozitia genetica (pondere intre 5-10%). Obezitate si diabetul sunt alti factori de risc. Fumatul este, de asemenea, responsabil de 30% din cazurile de cancer pancreatic. Pancreasul fiind esential in reglarea nivelului de zahar din sange, determinat de alimentatie, face ca dieta sa fie un element important in randul factorilor de risc. Un regim bogat in grasimi si in carne, mai ales procesata, a fost legat de aparitia cancerului pancreatic in mai multe studii.

In Romania, persoanele peste 65 de ani sunt cele mai afectate, dar se imbolnavesc si tineri intre 15 - 44 ani

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, 216.000 de cazuri noi de cancer pancreatic sunt depistate. In Romania, cancerul de pancreas, ficat, esofag, stomac si colon inregistreaza cele mai multe imbolnaviri la grupa de varsta peste 65 de ani, dar aceste boli fac victime si la persoane mai tinere cum ar fi cele cu varste intre 15 si 44 ani, potrivit statisticilor Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala (SRRO).

(Sursa: evz.ro)