Ce sunt carbohidratii si cum alegem carbohidratii buni? (Autoare: Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli metabolice, Expert DOC)

In prezent este Medic Primar Diabet, Nutriție si Boli metabolice, cu licența in Fiziokinetoterapie si studii de psihoterapie. A ales specializarea in nutriție si diabet din credinta ca stilul de viata si de alimentatie are un impact major asupra sanatatii noastre.Daca ne gandim la organismul uman ca la o masina, atunci carbohidratii (adica glucidele sau zaharul) din alimente reprezinta "combustibilul" sau preferat. Zaharurile sunt principala sursa de energie a corpului nostru, care ar trebui sa furnizeze, in mod normal, peste 50% din ratia zilnica de calorii. Insa, ca la orice tip de combustibil, calitatea este cea care conteaza mai mult decat orice! Diferenta dintre carbohidratii buni si cei rai este de fapt, in timp, diferenta dintre o greutate normala si obezitate, diferenta dintre sanatate si boala. De aceea este important sa cunoastem care sunt zaharurile sau carbohidratii buni si, mai ales, cum facem diferenta dintre cei buni si cei rai.

De ce avem nevoie de carbohidrati

In functie de compozitia si impactul lor asupra glicemiei, carbohidratii sunt clasificati ca fiind simpli (zaharuri simple sau glucide rafinate) si carbohidrati complecsi. Cele doua tipuri de carbohidrati afecteaza in mod diferit nivelul de zahar din sange (glicemia) si au, de asemenea, impact diferit atat asupra senzatiei de foame (prin declansarea rapida sau lenta a secretiei de insulina din pancreas), cat si a producerii si stocarii energiei in corp. Carbohidratii complecsi (sau glucidele ori zaharurile cu eliberare lenta) sunt cei buni pentru organism, deoarece au marea calitate de a se absorbi mult mai lent decat cei simpli si furnizeaza corpului o energie constanta pe tot parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate indelungata. Principalele surse sunt leguminoasele si cerealele integrale. Carbohidratii simpli au fost candva carbohidrati complecsi, benefici pentru organism, insa mana omului” a inlaturat din acestia fibrele alimentare, vitaminele si mineralele si, astfel, au ramas doar glucide sau zaharuri simple, rele, pe care corpul nostru le absorbe rapid si care se depun foarte usor sub forma de grasime, determina cresteri si scaderi bruste ale glicemiei (ale zaharului din sange), influentand astfel intr-un mod negativ apetitul (adica pot creste senzatia de foame). Principalele surse sunt zaharul rafinat (si tot ce il contine in cantitati mari) si faina alba - adica alimentele procesate, produsele de patiserie, cofetarie, gemurile, dulceturile, siropurile, bauturile carbogazoase, etc.Indicele glicemic nu este altceva decat un mod de a face diferenta dintre carbohidratii buni si cei rai, adica un mod de a clasifica alimentele in functie de impactul lor asupra glicemiei (adica a nivelului de zahar in sange). Este o cale de a face diferenta intre combustibilul rau, care arde repede, si cel bun care arde lent si ofera energie constanta. Cu cat indicele glicemic este mai mic, cu atat mai lent se transforma in energie, iar impactul asupra glicemiei este mai scazut.

Cum sa alegem si sa consumam carbohidratii buni in alimentatie? Reguli generale

1. Mananca zilnic cel putin 6 portii de leguminoase, cereale si fructe

Asta inseamna sa consumi minim 2 fructe si 4 portii de leguminoase sau cereale integrale pe zi, dar ATENTIE! de preferat nu mai tarziu de ora 18.00, daca ai probleme cu glicemia, trigliceridele, daca ai ficatul gras sau ai probleme cu greutatea. Asta pentru ca, daca sunt prea multi carbohidrati in dieta si sunt consumati mai ales in partea a doua a zilei, duc inevitabil la ingrasare si, ulterior, la probleme metabolice. Limitarea glucidelor in dieta la 50% din numarul zilnic de calorii este un prim pas spre echilibrarea dietei, insa acest procent poate fi si mai mic daca ai nevoie sa slabesti. Numarul cel mai mare de carbohidrati trebuie, astfel, sa fie la micul dejun, sa scada treptat la pranz, iar la cina este de preferat sa fie redus la maximum. Seara, adica dupa ora 18.00, mai ales daca ai nevoie sa slabesti, te sfatuiesc sa consumi prepondrent proteine slabe (carne slaba, peste la gratar, branzeturi degresate) si un numar cat mai mic de carbohidrati din legume cu glucide putine precum rosiile, castravetii, ardeii, varza, vinetele, dovlecelul, ciupercile, fasolea verde pastai sau legumele verzi. Daca ai diabet, intreaba-ti medicul inainte de a implementa aceste schimbari in regimul tau de viata! Un jurnal in care sa notezi tot ceea ce mananci cateva zile la rand poate fi foarte util in procesul de reglare al glicemiilor. Tine un jurnal alimentar minim 5 zile si mergi la medicul tau pentru a discuta cum anume poti sa-ti ajustezi dieta fara riscuri!

2. Elimina pe cat posibil carbohidratii simpli din dieta ta!

Produsele catre contin cantitati mari de carbohidrati simpli (painea alba, dulciurile, produsele de patiserie, biscuitii sarati, covrigeii etc.) ar trebui complet eliminate din orice dieta, nu doar din cea de slabit ori din cea a diabeticilor.

3. Citeste intotdeauna eticheta nutritionala

Multe produse contin zahar sau mai multi carbohidrati rai decat ai crede. Etichetele nutritionale sunt o modalitate usoara sa afli sursa de carbohidrati simpli pe care vrei sa ii eviti. Cauta tot ce se termina in -oza. Denumirea chimica pentru zahar este zaharoza sau sucroza, insa trebuie sa eviti toate produsele care includ fructoza (sirop de porumb), dextroza si maltoza. Cu cat sunt puse mai sus in lista de ingrediente, cu atat mai rau si nerecomandabil este produsul respectiv. Uita-te apoi la total carbohidrati exprimat in grame pe eticheta produselor alimentare. Aceasta poate fi defalcata in fibre alimentare si zaharuri, unde sunt incluse zaharurile naturale din fructe si lapte, dar si cele adaugate. Un aliment care enumera o forma de zahar ca prim ingredient are un numar ridicat de zaharuri totale. Nu uita sa ocolesti mereu raftul de racoritoare! Sucurile includ adesea toate categoriile de oze in cantitati uluitoare. Spre exemplu, o cutie de cola are 39 g de carbohidrati, adica de zahar.

4. Inlocuieste zaharul cu indulcitori hipocalorici

Pentru ca zaharul este cea mai periculoasa sursa de carbohidrati simpli (fura calciu si vitamine din organism, creste apetitul, creeaza dependenta, ingrasa), merita eliminat si inlocuit cu alegeri mai sanatoase, precum siropul de agave, de orez brun sau de artar, stafidele, melasa, pasta de curmale sau mierea. Iar pentru zero calorii, opteaza pentru indulcitorii artificiali de tipul eritritol sau sirop de stevia.

Top 5 surse de carbohidrati buni

1. Painea si produsele din cereale integrale

Inlocuieste toate produsele din faina alba (paste, paine alba, cereale dulci) existente in dieta ta cu variantele lor integrale (paste integrale, paine integrala, cereale integrale). Vei beneficia, astfel, de toate fibrele, vitaminele si mineralele ascunse in coaja granelor, care a fost eliminata pentru a se obtine painea alba si produsele derivate. In plus, senzatia de satietate dupa consumarea lor este mai de durata, iar impactul asupra glicemiei este mult mai redus.

2. Leguminoasele

Sunt o categorie aparte de carbohidrati complecsi, fiind stiintific dovedit ca protejeaza inima si arterele, scad colesterolul si iti prelungesc viata. Fie optezi pentru fasole alba, neagra sau pestrita, mazare sau linte colorate, beneficiezi de o multime de fibre, vitamine si minerale cu mare biodisponibilitate, precum si de proteine de cea mai buna calitate. Consuma zilnic cel putin o portie de leguminoase (100 g fierte), fie sub forma de supa, pasta tartinabila sau garnitura pentru fripturi.

3. Legumele

Sunt piatra de temelie a oricarei diete sanatoase si echilibrate, cele mai bogate surse de antioxidanti, dar si de fibre si carbohidrati buni, care-ti ofera energie durabila. De la legumele verzi (varza, conopida, spanac, urzici, salata verde, patrunjel etc.) si rosii (ardei, rosii etc.) la cele galbene (morcov, dovleac etc.) violet (varza rosie, sfecla, vinetele), curcubelul vegetal nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie, ca o garantie a sanatatii de fier.

4. Orezul brun

La fel ca in cazul graului din care se face paine alba, orezul alb este un orez decojit, adica deprivat de cei mai importanti nutrienti. Orezul brun este orez integral, o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, cu toate ca timpul de fierbere este dublu fata de orezul alb. Alaturi de o salata generoasa de varza alba proaspata cu marar sau ciuperci si dovlecei la gratar, poate alcatui un pranz excelent, satios, sanatos si care te ajuta sa si slabesti, daca respecti regulile corecte de gastrotehnie.

5. Fructele proaspete

Sunt o alegere foarte sanatoasa, deoarece sunt pachete de nutrienti bogate in fibre (ceea ce incetineste absorbtia zaharurilor concentrate), vitamine si minerale, direct responsabile pentru sanatatea si buna functionare a organismului tau in orice moment. Nu uita ca fructele proaspete raman cea mai sanatoasa alegere pentru desert, in orice tip de dieta! Carbohidratii sunt nutrienti esentiali care iti ofera energie si ar trebui sa reprezinte cel putin jumatate din caloriile dietei tale zilnice, insa calitatea lor conteaza si pentru silueta, si pentru sanatate. Cei buni din cereale integrale, leguminoase, legume proaspete si fructe sunt cele mai sanatoase surse de energie. Pe deasupra, inlocuind in dieta carbohidratii simpli cu cei complecsi, vei putea sa slabestii sanatos, fara sa te infometezi, sau sa iti recapeti starea de sanatate!