Legea impotriva lenei i-a speriat pe beneficiarii ajutorului de la stat. Multi nu mai chiulesc de la munca in folosul comunitatii, pe care sunt obligati sa o pastreze, daca vor sa primeasca bani de la stat. Potrivit unei legi care a intrat recent in vigoare, cei care refuza sa munceasca in folosul comunitatii, pierd banii de la stat un an de zile. Primaria din Timisoara, de exemplu, i-a pus pe oameni sa mature strazile, deoarece societatea care se ocupa de acest serviciu are nevoie de forta de munca. Cei mai vrednici dintre ei au primit si oferte de angajare.
- Nu stiu, ca eu nu prea pot, is bolnava, sunt cardiaca, cu inima. Deci am mai multe si nu, spune o femeie.
Bogdan Medelean tehnician Societatea de Horticultura:
- Eu incerc sa ii conving sa ramana pe unii dintre ei care vad eu ca isi fac treaba, ca e mai ok sa ia un salariu decat sa ia ajutor social. Unii zic ca se mai gandesc, unii is fixati sa ia ajutor social.
La Targu Jiu numarul asistatilor a scazut in ultima luna cu 20 la suta. Cei mai multi au pierdut ajutorul dupa ce nu s-au mai prezentat la orele de munca in folosul comunitatii. Dar nici nu s-au angajat. Cativa beneficiari raspund insa apelurilor primariei.
- Am gasit si n-am gasit, in judet si e mult mai greu cu transportul, cu naveta distanta mare si am ajuns din nou la ajutoare, spune unul dintre ei.
Firmele care au nevoie de forta de munca se pot adresa acum directiilor de Asistenta Sociala.
Nicoleta Oancea Directia de Asistenta Sociala Braila:
- Chiar daca si-au facut munca in folosul comunitatii si nu si-au facut munca pe partea de zilieri, ca si refuz, atunci da, trebuie sa se inceteze dosarul de ajutor social.
Potrivit ultimelor date ale Guvernului, in vara erau peste 200.000 de asistati social, in toata Romania, cei mai multi in judetele Dolj, Bacau si Buzau.