MAGAZIN: De ce suntem vizitati de OZN-uri? (Autor: DAN D. FARCAS)
Exista numeroase fatete ale fenomenului OZN si multe tipuri de martori care prezinta propriile lor povesti extraordinare. De regula, acestea se pierd in potopul de rapoarte similare; dar uneori exista si cate o celebritate, bine cunoscuta si iubita, care relateaza propriile experiente si teorii. Acesti martori si purtatori de cuvant au calitatea de a-i face pe oameni sa-i asculte, revigorand astfel dezbaterea privind misterul OZN. O astfel de celebritate este, cu siguranta, si actorul de comedie canadiano-american, scenaristul, muzicianul si omul de afaceri Dan Aykroyd, cunoscut publicului din Romania mai ales din filmele Ghostbusters, dar extrem de bine cunoscut la el in tara pentru numeroase alte filme si spectacole TV. Se intampla ca el sa fie, in acelasi timp, si un sustinator major si un investigator al fenomenului OZN. In ianuarie 2018 jurnalistul Brent Swancer, autor si expert in fenomene stranii, a consacrat un articol acestei laturi a personalitatii lui Aykroyd, articol din care rezum mai jos cateva aspecte relevante.

Intre plauzibil si S.F.

Dan Aykroyd nu si-a ascuns niciodata interesul intens fata de OZN-uri, o fascinatie care dateaza inca din copilarie. El spune ca a fost confruntat cu acest fenomen atunci cand a vazut o fotografie, din 1952, cu lumini misterioase zburand deasupra cladirii Capitoliului din Washington, un incident faimos in care au fost ridicate de la sol si avioane de vanatoare, desigur, fara succes. Acest interes i-a fost intarit cand a vazut filmul clasic SF Ziua in care Pamantul s-a oprit, prezentand un scenariu al venirii extreterestrilor, scenariu care atunci i s-a parut perfect plauzibil. Aykroyd povestea ca prima sa intalnire apropiata cu OZN-urile dateaza de la mijlocul anilor 1980. Locuind in zona rurala a statului New York, intr-o noapte s-a trezit in mijlocul noptii, intr-o stare de panica, spunand sotiei: Ei ma cheama, trebuie sa merg afara”. El sustine ca a simtit o constrangere irezistibila ca sa iasa din casa, auzind voci in cap, care il obligau sa procedeze astfel. Cand a iesit, a vazut pe cer o spirala roz in directia Marilor Lacuri. Ulterior s-a dovedit ca in aceeasi noapte si alte persoane au avut aceeasi dorinta de a iesi din casa si au vazut aceeasi aparitie. Aykroyd a devenit treptat un sustinator infocat al OZN-urilor. El a acumulat, de-a lungul anilor, o cunoastere vasta a fenomenului si a comentariilor pe marginea lui, care ar putea starni invidia multor ufologi si, in 2005, a facut si un documentar privind opiniile sale, intitulat Dan Aykroyd Unplugged on UFOs. Actorul a fost chiar, timp de cativa ani, reprezentant oficial al Hollywood-ului la MUFON (Mutual UFO Network - Reteaua Mutuala OZN), cea mai importanta organizatie de profil din lume. Intr-o interventie, Aykroyd sublinia ca MUFON este format din oameni de stiinta din toate tipurile de discipline, capabili sa analizeze si sa decida ce anume este real si ce este o farsa. Oficialii au tendinta sa spuna despre fiecare observatie ca este un fals. De pilda acea inregistrare de 200 de puncte albe rotitoare pe cer, sau Luminile Phoenix, vazute in Arizona, in 1997, de 17.000 de martori, sau observatiile din Tinley Park, in Illinois, unde suburbii intregi au vazut acele triunghiuri trecand pe cer, cu o viteza de trei mile pe ora. Au fost ele halucinatii in masa? Daca da, de ce apar imaginile pe camerele digitale si pe film? - se intreba actorul. In aprilie 2010, Aykroyd a aparut in binecunoscutul show Larry King Live, unde tema dezbaterii a fost fenomenul OZN. Aykroyd era reprezentantul pro-UFO, confruntat cu un grup de oameni de stiinta. S-a comentat, de pilda, afirmatia lui Stephen Hawking ca extraterestri care ar ajunge la noi ar fi cu siguranta rau intentionati. Aykroyd a mentionat cateva cazuri celebre de rapire a OZN, declarand ca:
- Ei sunt aici, iar stiinta ar trebui sa accepte ca ei sunt aici si sa examineze cum au venit, poate de la un miliard de ani din viitor, sau dintr-o alta dimensiune sau de oriunde ar veni. Si au rapit oameni.
Aykroyd isi exprima opiniile in privinta OZN-urilor si pe pagina sa de Facebook, referindu-se adesea la cercetari sau carti, ori vorbind despre ideile sale privind politica de musamalizare desfasurata de guvern. El a comentat pozitiv, pe pagina sa, cartea Connexiunea FBI-CIA-OZN:
- Activitatile ascunse OZN ale agentiilor americane de informatii, publicata in 2014 de fizicianul Dr. Bruce Maccabee, fost angajat, timp de 36 de ani la un centru militar naval, scriind ca autorul a adunat corpul cel mai extins si mai meticulos cercetat de dovezi documentare compilate vreodata despre interesul real al guvernului SUA in ceea ce priveste fenomenul OZN. Fortele aeriene nu au negat niciodata existenta acestor vehicule aerodinamice superperformante. Retinerea manifestata de ele privind dezvaluirea publica a fenomenului nu este legata de acceptarea de armata a realitatii existentei acestor masini, ci de lupta guvernului de a considera fenomenul ca avand orice origine posibila in afara de cea extraterestra.
Intr-un episod din 2015 al programului gazduit de Marc Lamont Hill, la HuffPost, Aykroyd a vorbit in mod deschis despre presupusa musamalizare a OZN-urilor in America, dand si cateva detalii despre viziunile OZN personale. Cand a fost intrebat daca el crede cu adevarat in OZN-uri, Aykroyd a raspuns:
- Da, absolut, si nu sunt singurul. Am vazut patru, si nu pot spune ca sunt nave extraterestre, asa cum nu pot spune nici Fortele Aeriene. Dar Fortele Aeriene au fost foarte interesate de acest lucru. Ele nu neaga existenta acestor nave. Problema lor vine in faptul ca nu pot admite ca exista fiinte extraterestre, mult mai avansate decat cultura noastra, fiinte care au construit aceste masini. Militarii sunt foarte interesati de ceea ce se intampla, dar, la fel ca si noi, nu stiu ce anume sunt. Actorul a explicat ca, daca ar admite ca sunt extraterestre, lumea ar incepe sa puna intrebari - inseamna deci ca puterea adevarata nu e in mainile preotului, a politistului, a presedintelui ci in a nepamantenilor - iar intreaga societate s-ar prabusi.
Una dintre povestile mai bizare ale lui Aykroyd este un incident in care spune ca s-a confruntat cu faimosii barbatii in negru. Spune ca iesise din studio, primind un telefon de la Britney Spears, cu care jucase in filmul Crossroads, cand a observat ca o masina neagra misterioasa trage pe o strada din apropiere. Din masina a iesit un barbat palid, foarte inalt, intr-un costum negru, care i-a aruncat o privire murdara inainte sa se intoarca in masina si sa plece. In mod ciudat, la scurt timp dupa aceea, producatorilor show-ului lui Aykroyd li s-a spus sa opreasca filmarile unui episod, tratand despre OZN-uri, in care dr. Steven Greer, responsabilul proiectului Dezvaluirea, urma sa prezinte un mare numar de marturii ale unor martori OZN, ca si ale unor presupusi detinatori de informatii privilegiate. Episodul n-a mai fost realizat niciodata.

De ce sunt aici?

Cand Aykroyd a fost intrebat ce crede el, de ce sunt aici OZN-urile, a dat un raspuns foarte interesant:
- Pe vremuri credeam ca Pamantul este centrul Universului - a spus el - apoi insa am renuntat la aceasta viziune. Ei bine, eu cred ca suntem centrul Universului si de aceea vin. Ei ne viziteaza pentru ca aceasta este planeta care a produs Picasso, bomba atomica, penicilina, pentru ca exista atat de multe progrese in stiinta, arta si cultura. Ei au o tehnologie mai buna decat a noastra, dar nu au pictat ca Renoir, nu danseaza ca Mick Jagger, nu scriu ca Samuel Johnson sau William Faulkner. Ei sunt invidiosi pe noi. Avem cea mai frumoasa planeta - Muntii Stancosi, campiile purpurii din Statele Unite, Lake District, Pirineii, marile turcoaz de la tropice. Ei nu au astea. Ei au poate piscine gelatinoase si munti de cristal si au tehnologii care le permit sa treaca de pe o planeta pe alta planeta, ori dintr-o dimensiune in alta dimensiune, dar, stii, Keith Richards nu a venit de acolo. S-ar putea sa fie niste hibrizi aici. Cred ca multi dintre ei sunt aici cu bune intentii si doresc sa ne imbunatateasca planeta, desi cred ca sunt si unii pentru scopuri malefice.
Jurnalistul Brent Swancer subliniaza ca, in mod clar, renumitul actor de comedie Dan Aykroyd crede cu adevarat ceea ce spune si poseda cunostintele pentru a-si sustine convingerile. El vorbeste despre acest subiect cu un asemenea entuziasm incat este dificil sa nu fii atras in lumea lui. Dezbaterea despre ce sunt OZN-urile are multi jucatori, multe teorii si directii, iar atunci cand o celebritate binecunoscuta se deschide spre acest subiect, opiniile lui pot avea efecte pe scara larga. Indiferent daca ceea ce spune Dan Aykroyd este adevarat sau nu, important este ca ii face pe oameni sa se gandeasca la asta.