Doi calaraseni talentati care isi iubesc orasul de suflet (reporterul Nelu Balasa si artistul Jimmy Stanescu) au surprins cu aparatul de fotografiat cateva instantanee din cea mai generoasa zona a orasului Calarasi: zona portului. Aici se afla trei edificii importante, monumente de arhitectura, acum parasite: cladirea fostului cinematograf Victoria, Capitania Portului Calarasi si Gara fluviala. Imaginile suprinse de Nelu Balasa si Jimmy Stanescu atesta ca in portul Calarasi se potriveste perfect Teoria Ferestrelor Sparte: balarii, grafitti, gunoi, dar ce este mai trist - cladiri de patrimoniu cu ferestre sparte si ziduri coscovite.
Capitania portului Calarasi este o cladire superba, lasata in paragina. Edificiul a fost construit dupa planurile celebrului arhitect Anghel Saligny. In perioada 1 aprilie 1904 - 1 aprilie 1906, institutia a fost condusa de Jean Bart, care a indeplinit functia de Capitan sef de port. (Celebrul scriitor Jean Bart - pe numele sau adevarat Eugeniu.P.Botez - este autorul romanului Europolis.) Cladirea Capitaniei din Calarasi, dupa cum spun cei doi martori oculari, sta sa cada si este adapost pentru caini, sobolani si boschetari, un adevarat focar de infectie in Parcul Central si in portul Calarasi. Unii spun ca fosta capitanie ar avea un proprietar care se va ocupa de refacerea ei. Foarte aproape de acea cladire se mai afla Gara fluviala, si ea parasita, precum si o alta cladire emblematica pentru Calarasi - fostul cinema Victoria, care devine pe zi ce trece o ruina.
Ii transmit domnului Vasile Iliuta, presedintele CJ Calarasi o sugestie: in cladirea Capitaniei si in Gara Fluviala ar putea fi amenajat un muzeu al navigatiei fluviale dunarene, ca sectie a Muzeului Dunarea de Jos din Calarasi. Consiliul Judetean Calarasi ar putea salva aceste doua cladiri emblematice ale Calarasiului - Capitania si Gara fluviala.