UNICA: Metoda FAST pentru depistarea accidentului vascular, explicata de un medic
Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru a atras atentia pe pagina sa de Facebook asupra simptomelor pe care le da un accident vascular cerebral. Dr. Ciuhodaru a explicat metoda FAST folosita pentru depistarea acestei boli. Formula FAST poate salva viata celui de langa tine, a scris doctorul.

Formula FAST pentru depistarea unui accident vascular cerebral

Metoda prin care oricine poate depista un accident vascular cerebral se interpreteaza astfel. Redam postarea dr. Ciuhodaru.
1. F (face=fata): Rugati pacientul sa zambeasca. Semne de alarma: Fata nu e simetrica sau gura e cazuta intr-o parte.
2. A (arms=brate): Rugati pacientul sa-si ridice simultan bratele. Semn de alarma: unul dintre ele ramane mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta. Semne de alarma: dizartie (dificultati in vorbire) sau afazic (nu isi gaseste cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea interventiei este esentiala. Sunati imediat la 112 sau transportati pacientul de urgenta la spital.
Medicul a precizat ca aceste lucruri ar trebui stiute de toti si ar fi necesar ca ele sa fie predate in scolile din Romania, la orele de educatie pentru sanatate.

Accidentul vascular cerebral apare tot mai des si la tineri

Dr. Ciuhodaru a avut si alte precizari legate de accidentul vascular cerebral. Acesta apare tot mai des la persoanele tinere, uneori chiar si sub 30 de ani. Din pacate, nu mai este o boala specifica varstelor inaintate si este a doua cauza de mortalitate in lume dupa bolile cardiovasculare. Semnele unui AVC apar rapid, de cele mai multe ori. Este vorba de slabiciune, amorteli, furnicaturi la nivelul membrelor sau al fetei. Multi pacienti au probleme de vorbire, nu inteleg ce li se spune, isi pierd echilibrul, sunt confuzi, au pareze sau paralizie si isi schimba comportamentul. In cazuri grave sau cand pacientul nu este dus imediat la spital, se intaleaza coma sau stopul cardiac. De regula, medicii au la dispozitie cateva ore pentru a trata prin operatie sau prin medicatie un AVC. Altfel pot surveni leziuni permanente ale creierului sau chiar decesul.

Cine poate face un accident vascular cerebral

Sunt predispuse persoanele la care se intalnesc factorii de risc: suprasolicitare, stres, boli metabolice, boli de inima, obezitate, fumat. Din pacate, cei mai multi pacienti care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele. Mai putin de 30% din pacienti merg la medic in primele 24 de ore dupa aparitia AVC.

Sursa: Unica.ro