STIRIPESURSE: Referendum: Cine pierde si cine castiga (Autor: Andrei Tiut)
Luni vom afla daca propunerea de modificare a Constitutiei trece de Curtea Constitutionala. Pana atunci, merita sa ne uitam la cine va pierde si cine va castiga. Problema cu o prognoza despre cum va afecta referendumul jucatori politici si para-politici este ca nu am mai avut un asemenea proces pana acum. Totusi, sa incercam.

PSD

Social-democratii sunt cei mai deschisi sustinatori ai acestui referendum si, teoretic, cei mai afectati de evolutia lui. Un prim efect este dat de buna - sau reaua - desfasurare a scrutinului. S-a intamplat in acest sens ce am spus intr-o postare pe retelele sociale. Daca am fi intr-o tara normala as zice asa: PNL, USR si UDMR vor cauta (prin proceduri, comunicare publica, etc) sa paseze pisica moarta la PSD. Ori amana referendumul si se face (a cata oara) de cacao, ori merge inainte si atunci isi asuma orice neregularitati. Iar neregularitati, zice Expert Forum (EFOR), risca sa fie multe daca se forteaza termenul lui Dragnea. PSD pare constient de problema si va cauta sa o remedieze marti prin ordonanta de urgenta. Daca referendum are probleme chiar si asa, ele vor fi decontate de PSD. Daca merge bine intervine urmatoarea provocare: va "trece" propunerea sau nu. Daca pica, PSD va pierde niste voturi, probabil. Dar ma astept sa fie putine. In definitiv, este singurul partid care sustine deschis modificarea. In schimb ar putea pierde mult domnul Dragnea care se afla intr-o lupta pentru putere in PSD si cu greu isi poate permite o noua pierdere de prestigiu. Daca referendumul trece, PSD va castiga niste voturi. Nu foarte multe, din nou. Oricum am lua-o, pesedistii, acuzati de coruptie si cu un presedinte care are iubita tanara, nu vor fi vazuti ca un partid al valorilor traditionale. Ma uit si la justificarile sustinatorilor Coalitiei pentru Familie (CpF) pentru alianta cu PSD: sunt citate pasaje biblice despre cum Dumnezeu actioneaza prin regii pacatosi.

PNL

Citez aici o analiza a lui Mihai Voicu cu care sunt in linii mari de acord: Am pierdut pentru multa vreme, daca nu definitiv, sprijinul electoratului urban, activ si educat, adica al clasei de mijloc pe care avem pretentia ca o reprezentam. Acestia se vor orienta catre USR sau catre Ciolos daca acesta nu o va mai scalda. Am dat la schimb acest sprijin contra iluziei ca vom beneficia de suportul electoratului rural, al pensionarilor si al BOR. Sa le luam pe rand. Electoratul rural voteaza cu primarul punct. Cunosc sute de localitati unde, atunci cand aveam primar, luam 75% iar atunci cand am pierdut primaria sau primarul a trecut la PSD, am trecut peste noapte la 5%. Acest lucru se va vedea la europarlamentare atunci cand, in aceste localitati, indiferent cat de mult am sustine referendumul, tot 5% vom lua. Sprijinul pensionarilor nu il putem avea si nu cred ca ne putem gandi la asta. Doar un numar mic voteaza cu noi, din diverse considerente care nu prea cred ca tin de referendum. In sfarsit, BOR va sustine in continuare PSD, pentru mai multe motive, cel mai important fiind acela ca le dau mai multi bani, principala valoare dupa care se ghideaza biserica. Unii lideri PNL pot avea relatii personale bune cu BOR, insa cand vine vorba de partide, aceasta va alege mereu PSD. S-a vazut clar la alegerile prezidentiale si nu numai. Am putea sa speram ca am captat bunavointa cultelor neoprotestante conservatoare, insa acesta sunt minoritare si, in plus, vor incerca sa ne impuna din ce in ce mai mult din agenda lor, interzicerea avortului fiind cert urmatorul pas. Asta se poate rezolva cu un lider care decide sa le ignore pretentiile, asa cum au reusit in trecut doi presedinti PNL, nu dau nume. Nu in cele din urma, marea pierdere este distantarea radicala fata de Klaus Iohannis si agenda europeana, reformatoare si liberala a acestuia. Daca USR decide sa il sprijine pe presedinte in 2019 am cam imbulinat-o, deoarece mare parte din imensul capital de simpatie al lui Iohannis se va transfera catre acestia si nu catre noi. Insa nu putem exclude ca unele filiale, in special din Ardeal sa iasa din referendum intarite sau cel putin protejate

USR/ MRI

Ambele vor iesi intarite nu neaparat prin pozitia progresista ci mai ales prin faptul ca au avut ocazia sa arate curaj si identitate si au aratat.

Coalitia pentru Familie

Daca castiga referendumul, Coalitia pentru Familie va castiga prestigiu, voluntari si poate chiar finantare. Multe dintre acestea vor ajunge direct la organizatiile membre. Este ca la referendumul Fara Penali pe tricou e logo-ul campaniei dar coordonatorul de teren cu numerele de telefon ale voluntarilor este inevitabil membru intr-o organizatie cum ar fi USR sau MRI/Ro 100. Organizatiile mentionate mai des in relatie cu CpF sunt Pro-Vita (in special focalizata pe lupta contra avortului), Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (unde numele descrie scopul initial, intre timp atins) si poate chiar Alianta Familiilor din Romania, reprezentativa in special pentru neo-protestantii din Ardeal. Organizatii mai mici, cum ar fi Pro Decizii Informate (in esenta anti-vaccin) vor cauta si ele sa beneficieze cumva dar nu imi pot da seama daca vor avea forta organizationala sa capitalizeze ceva din val. O campanie buna poate aduce o parte din aceste beneficii chiar si daca nu se intruneste cvorumul.

BOR

Situatia Bisericii Ortodoxe Romane este complicata dar voi incerca sa nu lungesc discutia. Un referendum victorios va favoriza si in viitor translatarea in politica a valorilor crestine (sau doar asociate traditiei bisericesti). A argumentat in mai multe randuri ca in Romania conservatorii sunt retrasi din politica sau cel putin proceseaza traditia si politica in casute separate ale mintii. Statul este pentru ei ceva strain si neplacut care iti ia impozite si nu iti livreaza bunuri publice si, de aceea, conservatorul doreste sa il vada cat mai putin prezent in satul sau blocul sau. Referendumul ar putea deschide o tranzitie a acestui conservatorism ortodox in sfera politica. Va putea gestiona BOR acest val in folosul sau sau va fi capitalizat de organizatii sau chiar culte mai dinamice? Iata o intrebare la care nu stim raspunsul.

Liberalismul

Liberalismul contemporan este creatia lui Viktor Orban si a lui Donald Trump. Pana la criza financiara ideile liberale (in sens european) au stat ferm la temelia societatilor occidentale: in institutii, in Constitutii, in moravuri. De aceea un partid liberal ar fi fost redundant. In definitv atunci cand spunem democratie spunem democratie liberala. In timpul si mai ales dupa criza am vazut asaltul diferitelor miscari contestatare care au acuzat ca globalismul sau cosmopolitismul stau la baza relelor sociale. Regimul lui Viktor Orban, proclamand discursiv democratia iliberala a dat brusc un nume miscarii de rezistenta la populism. Suntem liberali toti aceia care doresc sa evitam alunecarea intr-o democratie iliberala. Spun suntem deoarece - dupa cum stiti daca ati mai urmarit aceasta rubrica - personal ma consider un liberal in sensul definit in acest paragraf. Donald Trump, desigur, a transformat iliberalismul dintr-o problema europeana intr-una globala.Un efect catalizator similar pare sa il aiba, incipient, actualul referendum.Oameni afiliati indirect AECR (ultraconservaotri si eurosceptici europeni) sau extrem de dornici sa menajeze sensibilitatile conservatoare din organizatiile lor politice sau civice ies in mod deschis impotriva referendumului si pentru boicotul acestuia. Aceasta agregare nu este fara dificultati. Pro-occidentalii, pana de curand confortabili in siguranta lor ca Europa va rezolva in mod magic orice probleme culturale se vad acum confruntati cu ipoteza in care populatia ar putea sa spuna nu occidentalizarii treptate, chiar daca asta ne dez-aliniaza fata de restul UE. Nu este vorba doar de referendum ci de consecintele culturale si politice previzibile pe care acesta la aduce. Multi dintre ei sunt obisnuiti sa vina un deus ex machina (Basescu, Comisia Europeana, evolutia timpurilor) si iata ca acuma zeul nu mai vine.

Tragand linie

Cineva trebuie sa piarda si cineva sa castige ca asa este in competitii. As zice ca, la sfarsitul procesului, partidele se vor dovedi relativ slab capabile sa gestioneze problemele ideologice puse de referendum si, in schimb, vor creste in vizibilitate agendele culturale (liberala si ultra/conservatoare) exprimate in afara cadrului de partid. Intre partide cele care sunt mai putin confuze ar putea avea de castigat putin dar nu este deloc sigur.

(Sursa: stiripesurse.ro)