CLICK!: Catedrala e aproape gata. Se pun usile!
76 de zile. Atat a mai ramas pana la ziua fixata pentru inaugurarea Catedralei Mantuirii Neamului, cea mai mare biserica ridicata vreodata in Romania. Muncitorii au ajuns la cota 91 de metri, monteaza ultimele geamuri si au inceput sa puna cele 87 de usi. Din anul 2010 cand au inceput lucrarile si pana acum, Biserica si statul au cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro pe santier. Potrivit contractului, pe 25 noiembrie, Catedrala Mantuirii Neamului trebuie predata de constructor, finalizata la rosu. Nu va fi pictat deocamdata decat altarul.
- Restul icoanelor, finisajele exterioare si interioare si inchiderea turlei principale vor ramane pentru perioada urmatoare, a dezvaluit, in exclusivitate pentru Click!, Vasile Cracaoanu, reprezentantul Patriarhiei pe santier.
Pentru finalizarea catedralei lucreaza in prezent 800 de muncitori, de luni pana sambata, in 3 schimburi. Este un record pentru un santier romanesc, dupa Revolutie.
- Din cele 360 de ferestre cat trebuie sa aiba biserica au fost montate 250. O premiera este inceperea montarii usilor, cu cele de la parter, care sunt speciale, in restul cladirii urmand a fi puse ulterior. In total sunt 87 de usi, a explicat inginerul Cracaoanu.
De ce sunt speciale cele 27 de usi de la parter? Acestea vor fi aduse din Germania, vor fi toate din bronz si vor avea picturi pe ele. Astfel, la intrare si in spatele catedralei vor fi cate trei usi, care vor avea in centru o icoana cu Iisus si Fecioara cu pruncul. Pe usa din stanga vor fi Sfantii Petru si Pavel, iar pe cealalta Sfintii Andrei si Luca. Saptamana viitoare se va incheia pictarea celor patru randuri de icoane din altar si va incepe acordarea clopotelor, depozitate deocamdata sus pe acoperis. Va fi ridicata si structura metalica a turlei clopotnita, care cantareste peste 100 de tone.
- Operatiunea va fi facuta cu o macara de 600 de tone, folosita pana acum doar la instalarea de eoliene, a precizat inginerul Cracaoanu.
Din cei 120 de metri inaltime pe care trebuie sa ii atinga giganticul edificiu, de la parter la varful crucii de pe turla principala, s-a ajuns deocamdata la nivelul 91 de metri.

Sursa: click.ro