REVISTA TEO: Ministrul Muncii, anunt de ultima ora pentru pensionari (Autor: Suta Daniel)
Invitata la postul de stiri Romania TV, Olguta a afirmat ca in coalitia de guvernare s-a decis o noua majorare a pensiilor. La majorarile cu rata inflatiei s-ar putea adauga le pensii inca 2 puncte procentuale.
- A mai fost o modificare decisa la sedinta Comitetului Executiv, dupa ce noi am spus ca din 2022 se merge pe rata inflatiei s-a cerut sa fie si inca 2% peste rata inflatiei, se poate ca inflatia sa fie negativa. Am lucrat la mai multe variante de amendamente. Pana in 2021 noi crestem pe punctul de pensie, anul viitor va fi 1265 pana in 2020 1775. In 2021 era 1875, recalculat, pana in 2022 era precizat ca se creste doar pe rata inflatiei. Daca inflatia va fi negativa, una din variantele pe care noi am propus-o. Coalitia va lua in dezbatere una din cele 4 variante. Cu certitudine nu va ramane doar rata inflatiei, a spus Ministrul Muncii.
Pe de alta parte, anumite pensii ar putea scadea cu 75%
Noua lege a pensiilor vine cu prevederi care nu ii vor incanta pe toti romanii. In proiect este scris ca pensionarii de rand nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii, in timp ce persoanele care au pensie speciala se vor bucura si de pensia publica.
Legea vine cu o discriminare care ii indigna pe romani. In timp ce pensionarii de rand sunt obligati sa opteze pentru o singura pensie, deputatii, senatorii si militarii vor avea venituri obtinute din pensia publica si cea speciala.
Persianele care potrivit legii nu pot beneficia de o pensie speciala opteaza pentru o singura pensie. Ei nu pot beneficia de una din urmatoarele categorii: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia de invaliditate si pensia de urmas. Astfel ca persoanele vaduve care pana acum luau si pensia sotului sau sotiei nu vor mai lua bani pentru doi, ci vor fi nevoiti sa aleaga pentru o singura pensie, in timp ce parlamentarii vor avea o pensie speciala la care se adauga si banii din pensia publica. Cu toate acestea, daca sotul vaduv nu opteaza pentru o pensie de urmas, poate beneficia pe langa pensia proprie de un ajutor lunar de 25% din pensia sotului decedat, conform ultimelor reglementari.
Noua lege a pensiilor pusa recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii vine cu schimbari despre care romanii e musai sa stie.
Proiectul va fi transmis Parlamentului pentru aprobare dupa dezbatere. Legea se va aplica etapizat pana in anul 2021 cand va intra integral in vigoare. Cuantumul pensiei se determina astfel, conform reglementarilor aduse de Lia Olguta Vasilescu si consilierii ei: inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta. La determinarea acestui cuantum, fractiunile de leu se intregesc la un leu care sa fie in favoarea celui care primeste pensia.
Conform site-ului economica.net, valoarea punctului de referinta reprezinta de fapt raportul dintre valoarea punctului de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare care sunt prevazute de legislatia anterioara, respectiv 25. La ora intrarii in vigoare a legii pensiilor, valoarea punctului va fi de 75 de lei. Asadar, din 2022 punctul de referinta se va majora anual cu rata medie anuala a inflatiei cunoscut an de an la data de 1 septembrie si confirmat de Institutul National de Statistica. Daca media anuala a inflatiei va avea valoare negativa se va pastra ultima valoare a punctului de referinta, se arata in legea lui Vasilescu. Valorile punctului de pensie sunt 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, 1,775 lei la 1 septembrie 2020 si 1,875 lei la 1 septembrie 2021, conform preconizarilor actuale.

(sursa: revista.teotrandafir.com)