SHTIU.RO informeaza: Nicio masa fara paine! De ce mananca romanii multa paine?
Romanii sunt mari amatori de paine. Practic, nu exista masa fara paine, fie ca vorbim despre micul dejun, pranz sau cina. Cifrele arata ca romanii consuma cu 30% mai multa paine decat media Uniunii Europene. Lunar, un roman consuma in medie 7 kilograme de paine. Enorm. Totusi, de cand mananca romanii atat de multa paine?
Dupa cucerirea dacilor de catre romani, cultura gastronomica a poporului roman a mostenit numeroase obiceiuri culinare atat de la unii, cat si de la ceilalti. Dar romanii au inprumutat multe obiceiuri si de la vecini. Astfel, de la romani am mostenit placintele, de la greci musacaua si de la turci ciorba de perisoare si sarmalele.
Sa revenim la paine. Daca ne referim la painea dospita, aceasta se pare ca a aparut in secolul al XVIII-lea i. de Hr. in Egipt. Apoi, painea s-a consumat in diferite feluri in Grecia Antica (paine cu miere, franzele cu mac, clatite, etc.) de unde a ajuns si pe teritoriul tarii noastre. Timp de cateva secole, painea alba a fost considerata painea bogatilor, in timp ce painea neagra era destinata celor saraci.
Odata cu evolutia din tarile romane de la nord de Dunare, taranii romani, mari producatori de grane, au inlocuit mamaliga cu paine pentru ca era mai satioasa si se mentinea proaspata mai multa vreme. Cultura graului a cunoscut o inviorare in secolele al XIV- lea si al XVI- lea in urma comertului intreprins de negustorii italieni care apreciau extrem de mult granele romanesti. Astfel, inca din secolul al XII-lea, gospodinele din Romania preparau painea cea de toate zilele cu ajutorul celor patru ingrediente de baza: apa, faina, drojdie si sare. Totusi, trebuie amintit faptul ca pe teritoriul Romaniei de astazi se cultiva grau inca din preistorie. Arheologii din zona Salaj au descoperit seminte de grau care erau cultivate in zona Lesmirului acum 6.000 de ani.
Una dintre explicatiile consumului mare de paine ar fi faptul ca romanii au lucrat pamantul secole de-a randul si aveau nevoie de forta pentru munca fizica.
- Un muncitor care lucreaza fizic mult, are o munca mai grea, face efort mai mare; categoric trebuie sa manance mai multa paine. Ii cere organismul. Pe de alta parte, un om care sta la birou si se uita numai in calculator, categoric nu are nevoie de aceeasi cantitate de paine ca un muncitor care lucreaza fizic mai mult, a explicat pentru tribunaconsumatorilor.ro Aurel Popescu, presedinte ROMPAN.
Asadar, de ani buni, traditia s-a pastrat, iar romanii de astazi, la fel ca strabunicii lor, consuma paine la toate mesele. Ramane de vazut ce se va intampla cu consumul de paine pe teritoriul tarii noastre peste 200 de ani.

Sursa: shtiu.ro