Cliseul ne spune ca o pisica are 9 vieti, insa longevitatea lor tine de mai multe aspecte decat de folclor. Internetul este plin de exemple de pisici care au ajuns la varsta de 20 sau chiar 30 de ani. Adevarul este ca pisicile se maturizeaza foarte repede in prima perioada de viata, atingand echivalentul a 24 de ani umani in 2 ani, apoi imbatranind de opt-cinci ori la fiecare doi ani (numarul scade pe masura ce pisica imbatraneste). Asa ca o pisica de 12 ani ar avea cam 65 in ani umani. Nu exista o cale sigura de a afla cat traieste pisica ta, dar exista modalitati de a te asigura ca va trai cat mai mult.

Durata de viata pentru pisicile de apartament

O pisica de apartament duce o viata linistita, unde hrana ii este asigurata in mod constant, iar ea este protejata de vremea rea. Singura experienta pe care o poate avea cu un pradator este interactiunea cu stapanul care din cand in cand o va spala si peria fara mila. Viata traita in curatenie, avand la dispozitie pe cineva care sa ii schimbe litiera si bucurandu-se de un loc sigur unde sa motaie sunt lucruri ideale pentru o viata pisiceasca de vis. Daca este crescuta de la o varsta frageda in apartament, nu va avea mari curiozitati in a explora lumea de afara, in special daca are cu cine si cu ce sa se joace. Cu o ingrijire medicala adecvata, pisica poate atinge cu siguranta varsta de 12-15 ani.

Pisica maidaneza

Spre deosebire de pisica de apartament, cea care este crescuta la curte trece prin experienta unui alt stil de viata ce presupune cantitati mai mari de stres. Instinctul ei de supravietuire o tine alerta pentru a scapa de caini, oameni agresivi sau trafic. Ea vaneaza pasari si rozatoare sau cauta prin gunoaie. Isi gaseste culcul sub masini, in subsoluri de blocuri sau sub veranda unei case. Pe langa foame, ea trebuie sa se descurce singura in cazul sarcinii, sa isi ingrijeasca puii si sa ii hraneasca, dar si sa faca fata diverselor boli pe care nu I le va trata nimeni. Poate fi otravita, lovita de o masina, se poate imbolnavi sau poate fi ranita sau ucisa de catre un alt animal. In astfel de conditii nu este de mirare ca pisica nu traieste mai mult de doi-cinci ani.

Noua vieti pentru orice rasa?

Pisicile nu se maturizeaza toate la aceeasi varsta, acest aspect depinzand si de rasa din care fac parte. Astfel, o pisica siameza femela va deveni activa din punct de vedere sexual in jurul varstei de 6 luni, spre deosebire de o pisica ce nu este de rasa pura si care atinge aceeasi maturitate la 10-12 luni. Persanele ajung la maturitate abia la doi ani, ele avand si o durata a vietii ce poate atinge 17 ani. Indiferent de rasa pisicii insa, o viata mai lunga presupune o dieta echilibrata si miscare. O pisica obeza si/sau sedentara va trai mai putin decat una hranita cu atentie si care are parte de diverse activitati. Media de viata a unei pisici depinde de rasa din care provine, de cat de bine este intretinuta (mediu, dieta) si de bolile pe care le poate dobandi de-a lungul vietii. Afla cat traieste o pisica in functie de rasa, sex si de mediul in care traieste!

Cat traieste o pisica in functie de rasa ei?

Nu se poate preciza cu exactitate cat traieste o pisica, insa exista grafice concepute de catre specialisti, in functie de rasa din care felina face parte. Indiferent de rasa din care provine pisica ta, este important sa stii ca femelele traiesc, de obicei, cu unul sau doi ani mai mult fata de masculi. Mai jos vei gasi cateva rase de pisici populare si durata de viata a exemplarelor.
- Simpatica felina bengaleza, conceputa prin imperecherea unor pisici leopard asiatice cu unele domestice, are o durata de viata cuprinsa intre 12-15 ani.
- O pisica persana poate sa traiasca peste 15 ani, ajungand chiar la 20 daca este ingrijita bine. Se integreaza relativ usor intr-un mediu nou, insa nu ar trebui tratata ca o pisica care sta la curte. Ea are nevoie de ingrijire si atentie frecvent.
- Pisicile din rasa Albastru de Rusia au o speranta de viata de pana la 14 ani. Ele trebuie hranite cu mancare de calitate si nu trebuie lasate sa duca o viata sedentara, altfel pot sa se imbolnaveasca.
- Pisica siameza, la fel ca cea persana, poate sa traiasca peste 20 de ani, dar numai daca ii este sigurata mancare de calitate si este la zi cu analizele. Daca este lasata prea mult timp singura, poate sa devina depresiva. De asemenea, trebuie sa ai grija ca ea sa fie mereu activa, altfel se poate ingrasa, fapt ce poate conduce la dezvoltarea mai multor afectiuni.
- Iubitoarele pisici din rasa Cornish Rex traiesc in jur de 11 -15 ani, insa numai daca sunt tratate cu afectiune si grija.
- Caracterizate de urechile aplecate, pisicile din rasa Scotish Fold nu au durata de viata mai mare de 15 ani. Zonele unde pot sa dezvolte afectiuni de-a lungul vietii sunt urechile, rinichii si articulatiile, asa ca trebuie sa ii acorzi atentia necesara pentru a avea o felina longeviva.

Cat traieste o pisica de apartament si una de pe strada?

Cat traieste o pisica nu depinde doar de rasa din care provine, ci si de mediul in care traieste si de conditiile pe care le are. Spre exemplu, cele care traiesc pe strada traiesc mai putin fata de cele care se afla in grija cuiva, pentru ca ele sunt mai expuse pericolelor (accidente, boli). Ultimele duc o viata linistita, avand in vedere ca nu trebuie sa isi faca griji pentru sursa hranei sau ca ar putea fi atacate in orice clipa. Insa primele trebuie sa se ocupe singure de tot ceea ce presupune existenta lor de zi cu zi. De obicei, ele nu depasesc varsta de 10 ani.

Surse: tvhappy.ro, divahair.ro