CSID.RO: Cum a fost a doua editie a evenimentului MAMA SI COPILUL, organizat de CE SE INTAMPLA, DOCTORE? (Autoare: Simona TUDORACHE)
Cea de-a doua editie din seria evenimentelor MAMA SI COPILUL, organizate de CE SE INTAMPLA, DOCTORE?, a avut loc pe 25 iulie, la CinemaPro. Invitatele evenimentului, moderat de Beatrice Osanu, redactor-sef CSID.RO, si Bianca Poptean, senior editor CSID.RO, au fost Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie, Olivia Mantelers, leader Hand in Hand Parenting Romania, si Valeria Herdea, medic primar medicina de familie. Partenerul gold al evenimentului a fost Lidl, iar cel silver Nestle Health Science. De asemenea, unul dintre sponsori a fost si Romaqua Group Borsec. Ce-a de-a doua editie MAMA SI COPILUL, organizata de CE SE INTAMPLA, DOCTORE?, a fost realizata cu sprijinul Scandinavian Design House (Bo Concept ne-a asigurat mobilierul), Olga Gudynn International School, Humanitas, Nutrivita, Blu Party si Small Academy. Alaturi de cititorii CE SE INTAMPLA, DOCTORE? am incercat sa aflam cum ar trebui sa arate alimentatia copiilor nostri, cum am ajuns sa ne luptam cu bolile digestive si sa ne ingrasam, ce rol are stresul in acest proces. Suntem stresati, anxiosi, iar boala e doar la un pas distanta. Ba mai mult, le transmitem asta si copiilor nostri, cred cu convingere specialistii.
- Zaharul are o relatie buna cu creierul nostru. Chiar si noi, adultii, avem nevoie de dulce cand nu suntem bine emotional. Zaharul este un anestezic si este cel mai bun, dar si cel mai pacatos antidepresiv. Ne da o stare de bine pentru cateva momente, dar apoi ne umple de vina, a spus nutritionistul Mihaela Bilic in cadrul evenimentului MAMA SI COPILUL. Intr-o lume in care stresul ramane principalul nostru adversar, tot mai multi dintre noi, adulti si copii deopotriva, incearca sa isi gaseasca alinarea in farfurie, sa umple un gol prin mancare.
- Un copil care nu este ascultat, caruia nu ii dati suficienta de multa atentie, cu care nu va jucati, cu care nu comunicati, va suferi si va compensa cu mancare. Din experienta mea, nu am gasit pana acum un copil care sa fie supraponderal sau obez, dar sa fie fericit. Nici in familia respectiva nu exista insa un echilibru, o stare de bine. Ei sunt victimele nevinovate ale unei relatii care nu functioneaza foarte bine intre parinti sau al unui program de viata. Ei au nevoie sa stati cu ei la masa, sa le povestiti, a spus Mihaela Bilic la evenimentul CSID.
- Am fost supraponderala in adolescenta. Mancam cand parintilor mei nu le era bine unul cu altul, cand nu eram fericita cu mine, cand ma parasea iubitul. Si acum, uneori, mananc cand sunt stresata, a completat Olivia Mantelers.
Daca in 1999 15% dintre copii erau obezi, iar in 2009 la aceasta categorie figurau 25% dintre copii, in 2018 situatia este dramatica.
- Avem copii supraponderali si obezi, dar, mai mult decat atat, avem copii depresivi. A fost si astazi la cabinet un copil care avea a doua tentativa suicidara, parintii plecati, tulburari de comportament, abandonase scoala si era obez. Sa stai de vorba cu un astfel de copil nu inseamna sa te uiti la el si sa il critici. Toti judecam, dar ne intrebam ce e in spatele lui?, a adaugat medicul de familie Valeria Herdea.

Mancarea gatita, o necesitate

In general, copiii sunt oglinda parintilor, iar felul in care acestia se alimenteaza il regasim si in obiceiurile micutilor.
- In momentul in care aveti copii, voi, ca si parintii, trebuie sa mancati corect. In anul 2018 este indicat sa redevenim rudimentari, sa incercam ca lucrurile pe care le punem pe masa sa fie simple, sa fie gatite de noi, din ingrediente banale, pentru ca, de fapt, cel mai mare pericol este comoditatea noastra, care se reflecta la nivel alimentar. Credem ca este mai simplu sa cumparam lucruri pregatite de altcineva, insa, la capitolul industrie alimentara, chiar daca nu vrea nimeni nici sa ne imbolnaveasca, nici sa ne faca supraponderali, se creeaza produse superfood. Atunci, orice lucru care este ambalat va fi mai concentrat in calorii, in nutrienti, dar, din pacate, noi nu intelegem ca acel produs trebuie sa fie mancat intr-o proportie cat mai mica, a mai spus nutritionistul Mihaela Bilic.

Portiile mari, pericol pentru organism

Nutritionistul considera ca nimic din ce exista in natura si nimic din ce este comestibil nu poate fi numit nesanatos:
- Doza face otrava, au spus-o specialistii dintotdeauna. Raul noi il facem, fie portia este prea mare, fie consumam prea des anumite produse. O alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie diversificata. Avem alimente diferite si trebuie sa mancam putin din tot.
Cartofii prajiti si grasimea, permise la copii
In momentul in care vine vorba de copii, alimentatia sanatoasa nu este una dietetica.
- La copii, jumatate din rata calorica trebuie sa fie acoperita de grasimi. Sanatos inseamna cu grasime, asa crestem si ne dezvoltam. Acest concept dietetic, atat de iubit de mamici, nu este aplicabil in cazul copiilor. Ei trebuie sa manance gras. Da, este normal ca un copil sa aleaga un cartof prajit, sustine Mihaela Bilic. Copiii au nevoie de trei mese pe zi, o gustare si micul dejun, care pentru ei este important.
- Ei se misca mult, au un ritm de crestere spectaculos. Gustarea inseamna o masa mica intre doua mese principale si este prezenta in momentul in care copilului ii este foame, nu este obligatorie. Lasati copiii sa manance paine, aceasta forma simpla de amidon le da energie pentru miscare. Copilul poate sa manance unt, nuci, migdale, alune. Pentru adulti asta inseamna o bomba calorica, dar aici avem proteine, glucide si lipide, a continuat nutritionistul Mihaela Bilic in cadrul evenimentului Mama si copilul.

Durerile abdominale, provocate de stres

Chiar daca bolile digestive au luat o mare amploare in ultima vreme, specialistii cred ca nu trebuie sa dam vin pe mancare sau pe combinatiile alimentare pe care le facem.
- Mancarea nu este cauza relelelor, e doar un element din viata voastra. Daca va induceti ca un lucru va face rau, asa se va intampla. Asistam la o explozie a bolilor digestive, iar multe dintre ele duc catre sindromul colonului iritabil, acolo unde medicina nu a putut sa gaseasca o cauza. Se intampla asta pentru ca stresul s-a localizat la nivel digestiv, acolo unde locuieste imunitatea. Atunci cand tubul digestiv si digestia nu sunt bune, tot organismul este afectat. Trebuie sa avem grija de intestinul nostru, dar nu intr-un mod anxios. Echilibrul la nivel digestiv inseamna un echilibru emotional si psihic. Stiti celebra vorba: Mi s-a facut stomacul ghem. Fricile noastre se aduna aici, iar atunci nici nu mai conteaza ce mancam. E normal sa mancam hrana asociata, adica sa avem in farfurie carne si cartofi. Produsele animale, fie ca e vorba de caine, mezeluri, branza, proteine si grasimi, nu au niciun gram de carbohidrati. Asa ca e normal sa le combinam cu legumele, care au carbohidrati, fibre si apa, precizeaza nutritionistul Mihaela Bilic.
- Lucrurile tin de ce se intampla in familie. 90% din patologia abdomenului dureros este legata de suferinta psihoafectiva. Aproape 30 % dintre copiii care se plang de dureri abdominale au in spate o alimentatie defectoasa, stres. Nu doar ca mancam pe fuga sau uitam sa ii multumim lui Dumnezeu pentru ce avem, dar pur si simplu uitam ce avem in farfurie, a completat medicul de famile Valeria Herdea.

Fibrele, extrem de importante pentru sanatatea organismului

Printre subiectele de nutritie abordate de Mihaela Bilic s-a numarat si necesitatea includerii in alimentatie a fibrelor alimentare, cele solubile din guma de guar, OptiFibre, dezvoltate de Nestle Health Science, avand beneficii dovedite stiintific pentru sanatatea aparatului digestiv: stimuleaza tranzitul intestinal, sunt benefice in constipatii ocazionale sau constipatie cronica, dar si in situatii de balonare, gaze, dureri abdominale. In plus, ajuta la preventia colonului iritabil si au efect prebiotic, stimuleaza producerea de bacterii sanatoase. Fibrele din guar sunt usor de administrat si nu au gluten, zahar, lactoza, fructoza sau alte substante adaugate.
- Suplimentele cu fibrele din guar nu se umfla la nivel digestiv si nu schimba consistenta mancarii, iar cand ajung in colon hranesc bacteriile bune , a mai spus medicul Mihaela Bilic.

Teama de durere, rezolvata in cabinetul medicului de familie

In cadrul celei de-a doua editii a evenimentului Mama si copilul, medicul de familie Valeria Herdea a abordat un subiect extrem de sensibil pentru copii si parinti: teama de durere.
- Stiinta a adus multe lucruri in ultimii ani, unul dintre ele fiind posibilitatea de a reduce durerea. Exista o crema, care la baza are anestezic, dar are si un rol antibactericid, deci omoara bacterii. Se pune pe pielea copilului, se acopera cu o folie, pe care o are oricine in bucatarie, cu o jumatate de ora inainte de a veni la cabinet. Cat timpul copilul asteapta sa ii vina randul, crema anesteziaza zona unde copilul va face injectia', a explicat specialistul. Astfel, copilul nu va mai merge la medic cu teama.

Surprizele pregatite de sponsori

Dupa doua ore si jumatate de sfaturi pretioase si discutii cu mamicile prezente in sala, la finalul evenimentului, partenerul gold Lidl Romania a oferit participantilor, prin tragere la sorti, 100 de premii constand in produse de ingrijire pentru copii. De asemenea, magazinul de mobilier si accesorii pentru bebelusi, copii si adolescenti FLEXIMO a oferit prin tragere la sorti un premiu constand intr-un troller, SKIP HOP.

Sursa: csid.ro