Cancerul de Piele - Simptome, diagnostic si tratament
Cancerul de piele este o tumora maligna a celulelor ce alcatuiesc pielea. Exista mai multe tipuri de cancer de piele: melanomul malign (afecteaza melanocitele - celulele responsabile de pigmentul pielii), carcinomul bazo-celular(sunt implicate celelule de la baza epidermului), carcinomul scuamo-celular(celulele de la suprafata pielii care sunt eliminate periodic) si carcinomul neuroendocrin al pielii (afecteaza celulele eliberatoare de hormoni). Melanomul malign este cea mai grava forma a cancerului de piele si cea mai putin intalnita, dar cu mortalitatea cea mai crescuta. Majoritatea cancerelor de piele apar la persoanele varstnice in zonele corpului expuse la soare sau la persoanele cu un sistem imunitar slabit. Frecvent, cancerele de piele se dezvolta la persoanele albe, mai ales la cei cu pielea deschisa si cu ochii albastri, decat la cei de culoare neagra. Se pare ca factorul declansator esential ar fi o expunere excesiva la soare, mai ales in primii ani de viata.

Semnele si simptomele cancerului de piele
Carcinomul bazo-celular: vasele de sange mici sunt vizibile la nivelul tumorii; exista o zona denivelata unde, de obicei apar cruste si sangerari;
Carcinomul scuamo-celular: apare pe pielea expusa la soare ca o zona bine definita, rosie, ingrosata si care prezinta descuamare. Ca si la carcinomul bazo-celular poate aparea ulceratia si sangerarea;
Melanomul malign: pentru identificarea acestuia exista formula memotehnica ABCDE
- A (asymmetry): leziuni asimetrice ale pielii (forma unei jumatati de alunita nu se potriveste cu cealalta jumatate);
- B (border): marginile neregulate ale leziunilor, crestate, patate;
- C (colour): coloratie neuniforma;
- D (diameter): diametru nevi pigmentari > 6 mm;
- E (enlargement): marirea in volum a alunitei.

Factorii de risc ai cancerului de piele
- Expunerea prelungita la soare sau la lumina ultravioleta, factorii de risc cei mai importanti pentru producerea cancerului de piele, mai ales in timpul copilariei (din neatentie) , in cadrul meseriilor in care persoanele trebuie sa lucreze afara pe soare sau in timpul activitatilor in aer liber;
- Genetici (mai multe cazuri de cancer de piele in aceeasi familie);
- Prezenta nevilor displazici si a celor pigmentari (alunite > 50);
- Expunerea la lumina ultravioleta din saloanele de bronzat este la fel de periculoasa ca expunerea la soare;
- Contactul cu substante daunatoare ca arsenicul (mineri, fermieri) sau hibrocarburile(din smoala si diverse uleiuri) pot duce la dezvoltarea carcinomului scuamo-celular;
- Istoric de arsuri mai ales in perioada copilariei;
- Pielea deschisa la culoare, parul blond sau roscat si ochii albastri, persoanele care mai degraba se ard decat se bronzeaza la soare;
- Prezenta pistruilor la nivelul portiunii superioare a spatelui;
- Sistem imun deprimat;
- Prezenta alunitelor de la nastere mai ales daca acestea sunt foarte mari (mai mult de 2 cm in diametru);
- Tratarea cu raze ultraviolete a psoriazisului sau altor boli dermatologice;
- Istoric personal de tumora cutanata;
- Prezenta altor cancere tip leucemie, limfom.

Diagnosticul cancerului de piele
Daca o portiune anormala de piele evoca posibilitatea existentei unui cancer cutanat, atunci exista anumite examene medicale si teste care pot fi utilizate in scopul de a diagnosticarii.
Screening:
Examinarea proprie a pielii macar o data pe luna;
Examinarea pielii de catre un doctor specialist si efectuarea unui istoric medical.
Teste de diagnostic:
Biopsia pielii
Este un test bun pentru confirmarea diagnosticului definitiv. Medicul excizeaza formatiunile anormale. In cazul in care aria suspecta este prea mare pentru a fi extirpata in intregime, se recolteaza doar o proba de tesut pentru ca apoi aceasta sa fie analizata la microscop. Biopsia se efectueaza cu anestezie locala. Un alt tip de biopsie este aceea prin care medicul zgarie suprafata superficiala a pielii, fiind folositoare pentru diagnosticarea diverselor patologii dermatologice si pentru examinarea alunitelor care prezinta risc scazut de melanom. Nu se recomanda in caz de banuire a unui melanom, caci nu se poate sti cat de profund s-a extins acesta.
Excizia ganglionara
Prevede extirparea unui ganglion marit printr-o mica incizie tegumentara. Aceasta metoda e folosita in cazul in care dimensiunile ganglionului releva o metastaza canceroasa, dar la biopsia lui nu s-au identificat celule tumorale.
Localizarea si biopsia ganglionului santinela
Este numit ganglion santinela deoarece limfa din zona tumorala dreneaza in acest ganglion, deci primele celule tumorale vor disemina aici. El poate fi foarte usor localizat daca se injecteaza o substanta de contrast in regiunea tumorii, iar apoi se utilizeaza un detector radioactiv in regiunile ganglionare.
Teste imagistice
Exista variate teste imagistice pentru investigarea diseminarii cancerului cutanat in corp (carcinomul scuamo-celular si melanomul malign; carcinomul bazo-celular ramane localizat). Dintre ele cele mai importante sunt:
- Radiografia toracica cu raze X
- Computer Tomografia
- Rezonanta magnetica nucleara
- Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) care consta in injectarea de glucoza care contine un atom radioactiv in sange. Deoarece celulele canceroase cresc rapid, ele absorb o cantitate substantiala de glucoza radioactiva. Cu un aparat special se pot compune imagini care redau zonele radioactive din corp.
Teste biochimice
Nivele extrem de ridicate ale enzimei LDH (lactat dehidrogenaza) indica deseori raspandirea metastatica a tumorii in ficat.

Tratamentul cancerului de piele
Tratamentul variaza in functie de:
- Localizarea si grosimea tumorii;
- Cat de profund s-a extins neoplasmul in piele;
- Daca celulele tumorale s-au diseminat in ganglionii din apropiere sau alte parti ale corpului;
- Varsta pacientului si starea generala.
Tratamentul standard in caz de confirmare a diagnosticului de neoplasm cutanat este ablatia chirurgicala. Aceasta poate cuprinde la randul ei mai multe metode:
Excizia simpla
Cancerele mici pot fi tratate printr-o interventie minora in care zona afectata este excizata cu o mica portiune de tegument din jur, dupa interventie se face o sutura stransa, calitativa a pielii si astfel va ramane o cicatrice neinsemnata in zona.
Excizia intinsa
Daca melanomul este confirmat de biopsie se va recurge din nou la o interventie chirurgicala. De data aceasta, o portiune mai mare de piele va fi excizata si tesutul obtinut va fi analizat la microscop pentru a se asigura ca nu au mai ramas celule canceroase in piele. Daca cantitatea de piele extirpata este prea mare, se poate face o grefa de piele pentru zona operata.
Excizia ganglionilor limfatici afectati
Verificarea ganglionilor limfatici este necesara in caz de melanom, pentru a determina stadiul de diseminare. Daca prin palpare nu se observa nici o schimbare a ganglionilor se aplica biopsia ganglionului santinela, care poate contine sau nu celule canceroase. Excizia ganglionilor este o metoda inconfortabila pentru pacient mai ales prin faptul ca in urma acestei proceduri pot aparea limfedeme ale membrelor (ingrosarea membrelor prin acumularea de lichid). Din aceasta cauza, personalul medical aplica acest tratament doar cand este strict necesar. Daca melanomul s-a extins si la alte organe din interiorul organismului rareori o interventie chirurgicala poate ajuta la prelungirea sperantei de viata a pacientului.
Chimioterapia
Aceasta prevede administrarea de droguri menite sa omoare celulele canceroase. Medicamentele sunt administrate de obicei intravenos sau oral. Odata cu patrunderea drogurilor in circulatie ele se raspandesc in tot corpul. Din acest motiv aceasta terapie e utilizata in special pentru tratamentul cancerelor diseminate. Prin actiunea lor chimioterapicele omoara nu numai celule canceroase, ci si celule normale. Acest fenomen duce la efecte adverse, gravitatea carora depinde de tipul si doza medicamentului administrat, de durata tratamentului. Efecte adverse pe termen scurt pot fi:
- caderea parului;
- ranirea buzelor;
- inapetenta;
- stari de greata si voma;
- predispozitia la infectie (scade numarul leucocitelor);
- predispozitia la sangerare (scade numarul trombocitelor);
- oboseala.
Aceste efecte adverse dispar odata cu incetarea tratamentului. Uneori chimioterapia este mai utila pentru tratarea altor cancere decat melanomul. Aceasta poate diminua simptomele si ajuta pacientii cu boala avansata sa traiasca o viata mai lunga. Studii recente au demonstrat ca medicatia combinata da rezultate mult mai bune decat utilizarea unui singur medicament.
Perfuzarea izolata a membrului este folosita uneori pentru tratamentul melanoamelor situate pe membrele superioare sau inferioare. Prin aceasta metoda circulatia membrului atacat de cancer este separata pentru o perioada scurta de timp de restul corpului. Drogul este injectat intr-o artera a membrului. Aceasta metoda permite un dozaj mare fara a expune tot organismul, astfel efectele adverse sunt slabe.
Imunoterapia
Imunoterapia este o forma de tratament care foloseste sistemul imun al corpului, in mod direct sau indirect, pentru a lupta cu tumora sau pentru a reduce efectele adverse ale unor tratamente anticanceroase. Exista mai multe tipuri de imunoterapie pentru cazuri avansate de melanom precum terapia cu citochine. Citochinele sunt proteine care activeaza" sistemul imun. Ele sunt produse de obicei de catre organism in cantitati mici ca raspuns la infectii sau alte maladii. Folosind tehnica moderna, cercetatorii pot produce in laboratoare citochine in cantitati mari. In urma acestui tratament se poate observa o regresie a stadiului III sau IV de melanom.
Vaccin anti-melanom
Celule maligne slabite sau unele substante din componenta lor pot fi injectate unui pacient in incercarea de a face sistemul imun sa actioneze impotriva celulelor tumorale si sa le distruga. Aceste vaccinuri au acelasi principiu de actiune ca si vaccinurile utilizate impotriva virusurilor. Totusi, lupta impotriva melanomului prin vaccinare este mai dificila decat impotriva virusurilor. In prezent se fac studii clinice si cercetari si se spera ca noile vaccinuri sa aduca rezultate mai bune.
Vaccinul BCG (Bacille Calmette-Guerin)
BCG este o bacteria inrudita cu microorganismul care produce tuberculoza (Micobacterium tuberculosis). Spre deosebire de "semenele" sau, BCG nu produce maladii periculoase pentru organismul uman, in schimb activeaza sistemul imun. Este utilizat uneori in stadiul III al melanomului. Se injecteaza direct in tumora.
Crema
Exista si medicamente utilizate sub forma de crema. Prin aplicare pe piele provoaca raspuns imun impotriva celulelor canceroase. Se utilizeaza in zone sensibile ale fetei unde interventiile chirurgicale ar implica procese distructive. Acest medicament nu are nici un efect in stadiile avansate ale melanomului!
Radioterapia
Radioterapia poate fi utilizata in tratamentul cancerului care recidiveaza in piele sau in ganglioni, daca metodele chirurgicale nu au fost eficiente. De asemenea, prin aceasta procedura se poate impiedica diseminarea la distanta a tumorii sau pot fi diminuate simptomele cancerului metastazat in creier, oase. Astfel, radioterapia nu este in stare sa trateze cancerul, ci poate doar limita sau controla pentru o perioada definite in timp extinderea procesului malign.

Metode de prevenire a cancerului de piele
Prin actiunile tale poti reduce riscul de producere a cancerului de piele.
- Limiteaza expunerea la soare. Incearca sa eviti razele solare intre 10 dimineata si 14 dupa-amiaza;
- Aplica lotiune cu factor de protectie solara UVA si UVB de cel putin 15 inainte si dupa expunerea la soare;
- In zilele toride de vara poarta articole vestimentare cu maneci lungi si sepci;
- Evita bronzarea la solar;
- Auto-examinarea periodica este esentiala.
Auto-examinarea in cazul cancerului de piele
Auto-examinarea lunara iti imbunatateste sansele de recunoastere precoce a unui cancer cutanat, in momentul in care nu exista o degradare majora a pielii si poate fi tratat cu usurinta.
- Momentul oportun pentru o auto-examinare este imediat dupa dus;
- Examinarea trebuie efectuata intr-o camera bine iluminata;
- Fii atent la aspectul alunitelor, semnelor din nastere si al posibilelor leziuni (zgarieturi). Daca observi o modificare a acestora la urmatoarea examinare, contacteaza-ti medicul de familie sau dermatologul.
Verifica toate zonele corpului, inclusiv cele care sunt mai dificil de vizualizat ( spate, scalp, coate, palme, talpi, zona genitala). Orice modificare vezi, contacteaza de urgenta medicul dermatolog: poate fi o alarma falsa sau poti castiga timp in lupta cu tumora.