Exista o multime de teorii cu privire la o civilizatie misterioasa care traieste in centrul Pamantului. Mult timp oamenii au crezut ca centrul planetei este gol. Teoria civilizatiei misterioase se bazeaza pe aceasta credinta. La polul opus se afla stiinta, care spune ca miezul Terrei este o manta supraincalzita care se roteste in jurul unui nucleu de fier solid.

Cum a luat nastere aceasta civilizatie

La 2.300 de mile dincolo de Polul Nord ar exista o intrare catre centrul Terrei. Aici, conform spuselor amiralului Richard E. Byrd, primul om care a zburat deasupra Polului Nord, ar locui o civilizatie umana mult mai evoluata. Cei care populau planeta s-ar fi mutat in subteran acum 100.000 de ani. Un razboi care ar fi avut loc atunci ar fi distrus suprafata Terrei. Virgil Armstrong, fost agent CIA, descrie lumea de sub noi: oameni nemuritori, atmosfera controlata, deplasari cu viteze de 3.000 de mile pe ora, atlanti si lemurieni, farfurii zburatoare pentru survolarea celor care traiesc deasupra, adica noi.
Richard E. Byrd a declarat intr-un interviu, in anul 1974, ca la 2.300 de mile dincolo de Polul Nord a intalnit o zona cu clima foarte calda, cu vegetatie, cu munti, lacuri si rauri. Byrd, un explorator celebru, mai presus de orice banuiala, si-a notat foarte precis in jurnal despre ceea ce a intalnit in aceasta zona.
- Oamenii care locuiesc aici comunica prin telepatie. De fapt, ei nu traiesc la suprafata. Sub pamant, la cateva mile adancime, exista un oras foarte mare, cu milioane de locuitori, care se numeste Agartha, scria Byrd in jurnalul sau secret.
Aceste file din jurnalul exploratorului au fost date publicitatii chiar deun fost agent CIA, Virgil Armstrong, care sustine ca Byrd a locuit in Agartha vreme de aproape o luna si ca civilizatia subterana este net superioara civilizatiei noastre. Armstrong a spus ca farfuriile zburatoare care apar pe cerul planetei sunt mijloace de transport ale locuitorilor lumii subterane, iar o parte din tehnologia de fabricare a lor a fost dezvaluita Pentagonului, avionul invizibil fiind o urmare a acestor cunostinte avansate. El a adaugat ca imediat dupa descoperirea jurnalului lui Byrd, filele referitoare la Agartha au fost declarate secret de serviciu si s-a dispus ca in zona intrarii in orasul subteran sa fie amplasate baze militare americane care sa nu lase sub nici o forma intrusii sa patrunda. Amiralul Byrd subliniaza de mai multe ori in jurnalul secret, ca in orasele subterane locuiesc oameni cu trasaturi delicate, iar ei cunosc secretul nemuririi trupului.