Q Magazine: Dr. Streinu-Cercel propune masuri care ar salva populatia! Autor: (Radu Balasoiu)
Managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, doctorul Adrian Streinu-Cercel, a facut recent o propunere vitala Ministerului Sanatatii, care ar ajuta zeci de mii de pacienti din toata tara. Concret, este vorba despre testarile pentru hepatita, HIV si SIDA, despre care prof. dr. Streinu-Cercel considera ca ar trebui sa fie obligatorii. In acest sens, Ministerul Sanatatii ar putea sa faca demersul, prin intermediul medicilor de familie, in cel mult 18 luni, este de parere managerul Institutului.

INITIATIVA DOCTORULUI

Streinu-Cercel deja a trimis o solicitare Ministerului Sanatatii, Guvernului si Presedintelui, in care a explicat despre necesitatea acestor teste vitale pentru populatie. Conform declaratiilor cadrului medical, urmeaza o discutie la minister in urmatoarele zile.
- Eu am facut o adresa catre cele trei institutii mari ale statului, Ministerul Sanatatii, Presedintia Romaniei si Guvernul Romaniei. Am inaintat aceasta hartie acum doua saptamani si urmeaza discutii. O sa vorbim saptamana viitoare la Ministerul Sanatatii pentru un program pentru medicii de familie, ca sa isi testeze toti oamenii de pe lista, in decursul a unui an, un an jumatate. Propun medicilor de familie din Romania sa-si testeze toti pacientii, toate persoanele de pe lista, in decurs de un an, un an jumatate, pentru hepatita, HIV, SIDA, a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, intr-o conferinta de presa.

AR REDUCE DRASTIC STATISTICILE NEGATIVE

Testarea pentru aceste boli ar trebui sa fie obligatorie, considera medicul, deoarece ar putea reduce rata de raspandire a infectiilor. Totodata, Hepatita C se poate vindeca, in prezent, mai ales daca este detectata din timp. Costurile nu ar fi mai mari de 15 lei pentru fiecare pacient testat, adauga medicul, in conditiile in care eventualele costuri pentru terapia medicala se ridica la sute, mii sau zeci de mii de lei. Testarea gratuita, cu ajutorul Casei Nationale de Asigurari si a Ministerului Sanatatii este, de asemenea, una dintre variantele luate in discutie. Potrivit medicului Streinu-Cercel, din 1985 pana in 2017 s-au inregistrat in total 22.980 de pacienti cu HIV/SIDA in Romania, din care mai sunt in viata 15.000. Un numar de 692 de cazuri noi HIV/SIDA si 171 de decese din cauza acestei boli s-au inregistrat in 2017.

Sursa: Q Magazine