Expertii cardiologi, neurologi, diabetologi si medici de familie trag un semnal de alarma asupra prevalentei crescute a hipertensiunii arteriale in Romania. Apelul vine chiar de Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale, care se desfasoara anual pe 17 mai.
Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Academia Romana - Sectia de Stiinte Medicale si Societatea Romana de Hipertensiune marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale printr-un eveniment de constientizare a publicului asupra riscurilor si consecintelor acestui ucigas tacut, responsabil de aproape jumatate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare.
Potrivit studiului epidemiologic SEPHAR III, in Romania exista aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulti) care sufera de hipertensiune arteriala. Dintre acestia se estimeaza ca doar 59% urmeaza un tratament!
Hipertensiunea arteriala este responsabila, prin complicatiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care impreuna sunt cele mai mari cauze ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salveaza vieti!
Factorii posibili implicati in cresterea numarului de pacienti hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare (in medie 12,5 g/zi fata de un necesar de 6 g/zi), obezitatea in continua crestere la copii, adolescenti si tineri, dislipidemiile, precum si cresterea prevalentei diabetului zaharat.
Din pacate, dintre pacientii care iau medicamente anti-hipertensive, doar circa 1/3 sunt controlati la nivelul Â' tintelor Â' recomandate de catre ghidurile internationale de buna practica medicala. In plus, factorii asociati si agravanti ai hipertensiunii arteriale, cum ar fi dislipidemiile, obezitatea si diabetul zaharat, sunt de asemenea necontrolati.
Â'Hipertensiunea arteriala este cea mai importanta cauza a deceselor care pot fi prevenite, atat la nivel global, cat si in Romania. Multi romani nu stiu ca au hipertensiune arteriala. Nu exista simptome si unii oameni afla ca sunt hipertensivi abia dupa ce sufera un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor in fiecare an din cauza complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea si tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inima si al accidentelor vasculare cerebrale.
In diagnosticarea si tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de Â' regula jumatatilor Â', si anume: doar o jumatate dintre pacientii cu tensiune arteriala crescuta sunt diagnosticati, doar jumatate dintre cei diagnosticati sunt tratati si, in cel mai bun caz, doar jumatate dintre cei tratati urmeaza tratamentul in mod corespunzatorÂ'. a declarat Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.
Primul pas: masoara-ti cel putin anual tensiunea arteriala, castiga lupta pentru viata ta!
- Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, anevrisme ale arterelor, cum ar fi de exemplu anevrismul aortic, boala arteriala periferica) si este o cauza a bolilor renale cronice. Chiar si o crestere moderata a valorilor tensiunii arteriale este asociata cu o reducere a sperantei de viata, a spus Prof. Dr. Maria Dorobantu, Presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune.
- Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc modificabil al bolilor vasculare ale creierului si al dementelor, care la randul lor sunt o cauza majora de mortalitate si cea mai importanta cauza de invaliditate majora in populatia generala ! De aceea, diagnosticul precoce si terapia optima si sustinuta a HTA reprezinta calea cu cel mai mare impact asupra reducerii semnificative al acestor consecinte devastatoare in populatia generala, a declarat Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte de Onoare Societatea de Neurologie din Romania.
- Preventia si depistarea precoce a HTA sunt importante pentru reducerea cazurilor de imbolnavire si evitarea complicatiilor determinate de acestea. Lucram la Legea Sanatatii care va cuprinde un capitol dedicat preventiei. Alte masuri importante destinate depistarii si tratamentului HTA vizeaza demararea programului de screening privind factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum si cresterea finantarii pentru centrele de Stroke. Vom extinde si dezvolta si programul de actiuni prioritare dedicat IMA, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii.
Cum tii sub control tensiunea arteriala?
Stilul de viata are o importanta cruciala in prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, inactivitatea fizica, excesul de sare, alimentatia bogata in alimente procesate si cu un continut ridicat de grasimi, alcoolul si tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.
Modificarile stilului de viata prin care oricine isi poate imbunatati tensiunea arteriala includ:
- Mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim
- Reducerea grasimilor monosaturate din alimentatie
- Reducerea continutului de sare in dieta
- Exercitii fizice regulate
- Ponderarea consumului de alcool
- Eliminarea fumatului
Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale este un eveniment anual initiat in 2005 de Liga Mondiala a Hipertensiunii (World Hypertension League) si are ca obiectiv major sa ajute populatia sa constientizeze si sa previna ravagiile cauzate de hipertensiune, un ucigas tacut responsabil de jumatate dintre bolile cardiovasculare.