Cred ca fiecare dintre noi stie cum arata un camp de maci, vara, privind un lan de grau, adesea il vezi mai mult rosu decat auriu. Aceia sunt macii rosii, in floare. De fapt ii poti vedea oriunde, daca ai ochi de vazut, de privit: pe langa drum, pe langa o cale ferata, pe dealuri si campii. Ce-ar fi sa ne imaginam un lan de maci si sa-l plasam, cu imaginatia, intr-un loc anume, care ne-ar placea noua!? Ai facut asta? Acum sa aflam uimitoatea poveste a lanului de maci, asa ca sa ne imaginam in continuare ca langa drum, ca acolo l-am situat mental, este o poteca pe care din cand in cand, deci arar, trec diverse personaje, oameni. Privesc macii insiruiti de-alungul potecii, ori din intinderea ce se desfasoara in fata privirii si fiecare gandeste, poate, asa:
- primul trecator pe poteca , sa ne imaginam ca este o domnisoara de moda veche? , se pare ca fata ramane fascinata de frumusetea culorii, a rosului aprins, de mirosul (au miros? parca nu, dupa cate stiu eu, dar sa ne imaginam ca da), naucitor ce-l raspandesccmacii si i se inmoaie picioarele si simte pentru o clipa ca timpul se opreste in loc pentru ea.
- O, dar iata ca mai trece cineva pe poteca ingusta iar acesta este un pictor; admira campul in intreaga lui complexitate si il sageta un gand: oare pot reusi sa pictez aceasta frumusete rosie, imensa, sa pun apusul, toate culorile pe panza, deveni-voi celebru? Priveste lung , gandeste intens si se imbata cu presupusul succes ori celebritate in devenire!
- Apare si un al treilea trecator,personaj din povestea noastra imaginara, un taran, care vazand macii se infurie teribil, incepe sa blesteme si striga manios : Aici, eu grau am semanat. De aici trebuie paine sa mananc!
- Povestea continua, trec pe poteca personaje de profesii diferite, un geolog, un cartograf, un vanator. Chiar isi face aparitia si un cuplu de indragostiti. Acestia se bucura de camp si ca sunt impreuna in mijlocul naturii. Au parte de o experienta frumoasa in intimitatea macilor rosii. Pasiunea e la cote inalte, si ei nu vor uita niciodata campul cu maci.
- In final trece si un drogat, caruia incep sa-i sticleasca ochii la vederea macilor, dar despre el nu scriu fiindca nu stiu ce simte si nu-mi plac oamenii care se drogheaza.
Gandesc ca fiecare viziune are dreptatea ei, fiecare vede campul cu maci doar prin prisma lui de gandire deci din propria-i perspectiva! Si eu,mi-am imaginat ca sunt un trecator pe acea poteca, imi place ori nu-mi place, dar eu ii ador de fapt pentru ca asa simt si cred eu de cuviinta! E doar parerea mea! Acum, imagineaza-ti ca acel camp de maci esti tu. Fiecare om cu care intri in contact va avea o viziune proprie asupra ta. Depinde din ce unghi privesti lucrurile. Ce e bun pentru tine poate fi rau pentru altul. Tu ai o libertate mai mare decat campul, tu decizi pe cine lasi in viata ta si pe cine nu. Tu decizi de parerile cui iti pasa, tu ii lasi pe cei din jur sa te catalogheze si sa te analizeze. Da, acuma poti sa zici ca nu tu esti responsabil de ce gandesc altii despre tine. Ok, insa tu esti responsabil pe cine lasi sa te influenteze! Sper ca povestea campului de maci sa-ti ofere o noua perspectiva. Inainte sa judeci pe cineva, sa incerci sa te pui in pozitia lui. Sa intelegi de ce crede anumite lucruri. Si sa ai curajul sa spui, da, am inteles ca tu crezi asta, si ai dreptate din perspectiva ta, asta nu inseamna ca eu nu am dreptate in vizunea mea. Nu e vorba sa contrazici pe cineva, sau sa-i dai dreptate fara sa analizezi lucrurile. Pur si simplu suntem diferiti si avem nevoi diferite.

Sursa: anitanna.wordpress.com