AGERPRES informeaza: Prognoza meteo pentru minivacanța de 1 Mai - vreme frumoasa in toata tara, ploi de vara la munte
Vremea va fi deosebit de frumoasa in minivacanta de 1 Mai, iar valorile termice vor ajunge la 29 de grade Celsius. In noaptea de joi spre vineri se vor semnala ploi de vara in special in zone din vestul, centrul si nordul tarii, dar de sambata regimul termic va deveni unul deosebit de cald pentru aceasta perioada, a indicat pentru Agerpres directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Elena Mateescu.
- Daca este sa luam in considerare regimul de temperaturi de la aceasta data, putem sa spunem ca suntem cu valori termice cu mult peste ceea ce ar fi normal pentru perioada din calendar. Ar fi bine sa precizam ca deja luna aprilie din acest an inregistreaza un record in ceea ce priveste abaterea termica pozitiva, de 3,9 grade Celsius fata de normalul climatologic al acestei luni, fiind cea mai calduroasa luna din istoria masuratorilor meteorologice. In ceea ce priveste cantitatile de precipitatii, ne asteptam sa inregistram un record, in topul primelor 5 luni cele mai secetoase, pentru ca media precipitatiilor, de la inceputul lunii si pana in prezent, este de 15 l/mp, a declarat Mateescu.
Prognoza de specialitate releva, totodata, ca, in zilele de 30 aprilie si 1 Mai, temperaturile vor urca pana spre 28-29 de grade Celsius si doar temporar, in zona montana, vor fi posibile cateva ploi, dar slabe cantitativ.
- Dupa ziua de sambata, urmeaza vesti bune. Temperaturile se vor incadra, la scara intregii tari, intre 14-15 grade Celsius si 29 de grade, in zonele din partea sudica si vestica a tarii. De asemenea, pe litoral se vor inregistra valori termice cuprinse intre 18 si 24 de grade, deci vom avea o vreme insorita. Pentru zona de munte ne asteptam sa avem intervale scurte cu ploi de vara caracteristice, pentru ca regimul de temperaturi este unul mai degraba specific pentru sfarsitul lunii mai. Asadar, in general, vom avea o vreme prielnica pentru fiecare dintre noi, indiferent unde ne vom afla. In zona de sud, de vest, chiar si in zona Moldovei, temperaturile vor fi foarte generoase, pentru ca, practic, la scara intregii tari, de la litoral pana la zona montana, mercurul din termometre va indica valori cu mult peste normele climatologice specifice datei din calendar. Pe 30 aprilie si 1 Mai este posibil, insa, ca in zona montana sa existe probabilitatea de aparitie, pentru scurte intervale de timp, a precipitatiilor, dar foarte slabe cantitativ, a mai explicat directorul general al ANM.
Si pentru Bucuresti sunt anuntate in mini-vacanta de 1 Mai valori de temperatura foarte ridicate, in jurul a 27-29 de grade Celsius.