Crestinii ortodocsi sarbatoresc anul acesta Pastele pe 8 aprilie si, desi majoritatea popoarelor din estul Europei sarbatoresc in aceste zile Invierea lui Hristos, obiceiurile difera de la o tara la alta. Pentru romani multe dintre traditiile vecinilor nostri bulgari, rusi sau greci pot parea cunoscute, exista, insa, anumite obiceiuri care sunt diferite, scrie libertatea.ro. Ouale inrosite sunt singurul punct comun intre toate popoarele ortodoxe care sarbatoresc Pastele, in rest, masa de sarbatoare difera de la o tara la alta.

Traditii de Paste in Grecia

In Grecia, pregatirile pentru Paste incep in Joia Sfanta, cand se face painea de Pasti sau tsoureki si ouale sunt vopsite in rosu, simbol al sangelui lui Hristos. In Vinerea Mare nu se gateste decat supa traditionala tahinosoupa, care este facuta din miel si tahini. In Sambata Sfanta, insa, bucataresele se pun pe pregatit bucatele care vor fi duse la miezul noptii la biserica pentru a fi sfintite de preoti pentru a fi servite apoi in Duminica Pastelor. Slujba de inviere din bisericile ortodoxe grecesti seamana mult cu cea de la noi. O particularitate o reprezinta, insa, lumnarile folosite de credinciosi. Acestea trebuie sa fie obligatoriu albe si sunt numite labatha. Credinciosii vor duce la sfarsitul slujbei lumanarile aprinse pana acasa. La masa de Paste, grecii mananca miel sau capra fripta, alaturi de tzatziki, spanakotyropita - o placinta umpluta cu spanac si branza feta, si vinul grecesc, ouzo.Ciocnitul oualor vopsite se numeste in grecia tsougrisma.

Traditii de Paste in Rusia

In Rusia Pastele, numit Paskha este cea mai importanta sarbatoare dintr-un an si a fost sarbatorita chiar si in perioada sovietica. Pe masa de Paste, ouale sunt cel mai important produs. In mod traditional vopsirea lor se face cu foi de ceapa. Interesant este ca rusii nu au traditia ciocnirii oualor ci le sparg folosind unghia, ca o reamintire a suferintei lui Hristos pe cruce. Iar masa de pranz in Ziua de Paste incepe intotdeauna cu un oua care este taiat in mai multe bucati, cate una pentru fiecare persoana aflata la masa. De pe masa de Paste, in Rusia, nu trebuie sa lipseasca paska, un desert cremos din in forma de piramida, pregatit cu branza proaspata, oua, migdale, stafide si unt. Un alt fel de mancare este kulich, o paine traditionala facuta din oua, drojdie, smantana si unt. Este acoperit cu glazura alba si nuci sau fructe uscate. De Invierea lui Hristos, rusii mananca kulebiaka, o placinta traditionala umpluta cu peste, ciuperci si orez. Salata servita la masa este de obicei din sfecla rosie si hrean.

Traditii de Paste in Bulgaria

In Bulgaria de paste pe langa bucatele delicioase care se pun pe masa, gospodinele primesc de la membrii familiei sau de la oaspeti lalele, irisi si narcise. Traditiile bulgare de Pasti seamana foarte mult cu cele romanesti. Aici ciocnitul oualor este considerat mai amuzant decat mancatul lui si mesajul traditional ortodox pascal: "Hristos a inviat!" cu raspunsul "Adevarat A Inviat" se spune 40 de zile dupa ziua de Paste. De pe masa traditionala de Paste din Bulgaria nu poate sa lipseasca un desertul dulce numit kolache sau kozunak - o paine dulce care se impleteste inainte de coacere si in el se pun oua vopsite, dar acestea trebuie sa fie in numar impar. Aceasta paine este dusa la biserica sambata seara. Dupa slujba de Inviere, capul familiei trebuie sa sparga un ou vopsit de peretele bisericii, iar acesta va fi primul mancat la masa de Paste. In Romania, pe langa preparatele traditionale, de Paste nu trebuie sa uitam si de decorul mesei, care in mod sigur ii va impresiona pe invitati

Sursa: publika.md