In contextul Centenarului Unirii Basarabiei cu Romania, duminica 25 martie 2018, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau a avut loc Marea Adunare Centenara. Au fost momente cand emotiile i-au coplesit pana la lacrimi pe participantii la miting. Pentru ca Basarabia este Romania si romanii cer Unirea in Piata Marii Adunari Nationale. Din Republica Moldova au participat la manifestatie liderii Partidului Liberal, ai Partidului Unitatii Nationale si ai Partidului Liberal Reformator. Din Romania au participat si-au anuntat prezenta fostul presedinte Traian Basescu, alti lideri politici dar si mai multi deputati si alesi locali care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania. Printre ei s-a aflat si un grup de calaraseni veniti din Romania.
Cateva mii sustinatori ai unirii Republicii Moldova cu Romania s-au adunat, duminica, la un miting in principala piata a Chisinaului din fata sediului Guvernului moldovean, a anuntat seful Inspectoratului General de Politie din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Moldova, Alexandru Pinzari. Organizatorul actiunii a fost platforma civica din Republica Moldova Actiunea-2012, care, anterior, a anuntat ca la eveniment vor participa pana la 100.000 de persoane.
- In acest moment, in Piata Centrala din Chisinau se afla circa 7.000 de oameni - a declarat Panzari. Principala lor solicitare este unirea Republicii Moldova cu Romania. Cei mai multi dintre cei care iau cuvantul isi citesc discursurile de pe hartie, iar oamenii scandeaza: Unire si NU granitei la Prut. Ei tin in maini steaguri ale Romaniei pe care au scris numele localitatilor din care au venit.
- Cerem Parlamentelor din Chisinau si Bucuresti sa voteze din nou pentru unire. Moldova este parte a Romaniei, iar moldovenii sunt romani. Noi toti vrem unirea - a declarat fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, luand cuvantul in cadrul mitingului.
Mentionam ca, Traian Basescu este presedinte de onoare al Partidului Unitatii Nationale, creat de fostul ministru moldovean al apararii, Anatol Salaru. Teritoriul din fata sediului Guvernului, precum si intreg perimetrul pietei este patrulat de reprezentanti ai organelor de ordine. Astfel de actiuni se desfasoara la sfarsitul lunii martie la Chisinau pentru al saselea an la rand. Anul acesta, actiunea este consacrata implinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.

(Surse: MEDIAFAX si RADOR)