Ministerul Sanatatii nu mai poate asigura imunoglobulina bolnavilor. Romania cere ajutorul tarilor din NATO si UE. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.
Luni seara, Ministerul Sanatatii a declansat procedura de achizitie a imunoglobulinei si cere sprijinul tarilor membre NATO si UE pentru a face rost de medicamentul esential pentru mii de bolnavi din Romania.
Lipsa imunoglobulinei de pe piata si faptul ca pacientii nostri au ramas fara medicament. Am facut toate eforturile necesare pentru a rezolva aceasta problema. Statul roman a suspendat clawback pentru acest produs pentru o perioada de doi ani si totusi nu s-a intamplat nimic, pe 6 februarie am anuntat ca vom apela si la acest mecanism.
Pentru martie nu se preconizeaza sa intre nicio fiola, iar in aprilie am ceva promisiuni, dar nu mai cred. Prin urmare l-am informat pe primul ministru si am primit acceptul sa declansam aceasta procedura. Aceasta procedura este o alerta la nivel european, prin care se solicita medicamentul pentru Romania”, a declarat ministrul, la Antena 3.