tvhappy.ro informeaza: Atentie! Ce simptome de cancer trec de obicei neobservate.
Expertii in sanatate atrag atentia asupra faptului ca multe persoane nu acorda o atentie suficienta simptomelor ce ar putea indica prezenta celulelor canceroase in corp.
Exista peste 200 de tipuri de cancer. Cele mai comune tipuri sunt cele de cancer la plamani, prostata, sani, ovare, vezica urinara, rinichi, pancreas, dar si leucemie. Caror simptome aparent banale trebuie sa le acorzi mai multa atentie.

1. O pierdere brusca in greutate

Persoanele care slabesc brusc in greutate fara a exista un motiv care sa explice aceasta pierdere in greutate, acest lucru ar putea fi primele semne de cancer. Este un simptom comun in special in cazul cancerului de san sau plamani. Scaderea in greutate apare atunci cand celulele canceroase se extind catre ficat si il umpiedica sa functioneze in mod optim, in special in ceea ce priveste reglarea apetitului si inlaturarea toxinelor. Scaderea in greutate poate fi un indiciu al cancerului de colon sau al celui digestiv.

2. Febra si infectii frecvente

Desi febra poate indica doar faptul ca organismul se lupta cu o infectie, o febra persistenta poate fi simptomul unei condiții canceroase, cum ar fi limfoma. Leucemia, un cancer al celulelor de sange poate fi recunoscuta prin simptome ca: infectii frecvente, febra, oboseala, dureri musculare si alte simptome similare celor de raceala.

3. Daca te simti slabit si esti mereu obosit

Oboseala care nu pare sa dispara nici atunci cand dormi sau te odihnesti suficient, ar trebui sa apelezi la un consult medical. Aceste simptome pot indica o varietate de cancere, de aceea trebuie sa acordati atenție tuturor simptomelor.

4. Tuse cronica si durere de piept

Uneori, simptomele unor forme de cancer cum ar fi leucemia si tumorile pulmonare, le pot imita pe cele determinate de o raceala sau o bronsita. Problema poate persista sau reaparea din cand in cand. Un simptom insotitor ar putea fi durerea de piept extinsa spre umeri si brate. Daca tusesti si observi si o schimbare de asprime a vocii ce dureaza mai bine de sase saptamani, in special daca esti fumator sau ai fumat in trecut.

5. Balonarea

O balonare abdominala inexplicabila ce apare si dispare de-a lungul unei perioade mari de timp poate fi unul dintre simptoamele cancerului ovarian. Daca balonarea este insotita de o durere a pelvisului sau durere abdominala, trebuie sa consulti un doctor.

6. Dificultati la inghitire

Daca ai probleme atunci cand mananci, mai ales cand inghiti si simti ca mancarea ramane blocata in gat sau piept, iar simptomele se agraveaza in timp, acest lucru poate indica prezenta cancerului de esofag sau gat. Simptomele acestor tipuri de cancer pot include durere sau o senzație de arsura atunci cand inghiti mancarea.

7. Umflaturi sau noduli neobisnuiti

Noduli neobisnuiti in sani, testicole, gat, abdomen, la subrat sau alte parti ale corpului trebuie neaparat prezentate la doctor, in special daca dureaza mai mult de trei saptamani. Uneri, un nodul la subrat poate indica prezenta cancerului de san.

8. Schimbari ale unghiilor

Schimbari ale unghiilor pot indica mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de piele, de ficat sau de plamani. Desi aceste schimbari pot insemna mai multe lucruri, ele pot fi si un indiciu al cancerului:
- petele negre sau maronii sub unghii pot indica prezent acancerului de piele;
- ingrosarea unghiilor este asociata cu cancerului de plamani si alte boli boli ce reduc cantitatea de oxigen din sange;
- unghiile albe si slabite pot indica o proasta functionare a ficatului, inclusiv cancerul de ficat.

9. Sangerari anormale

Prezenta sangelui in urina poate fi simptomul unei infectii a tractului urinar, dar poate indica si prezenta cancerului de vezica sau rinichi. Totodata, prezenta sangelui in fecale poate fi cauzat de hemoroizi, dar poate fi si un simptom al cancerului de colon.
Sangerarile intre ciclurile menstruale sau dupa menopauza pot indica prezenta cancerului uterin.
Foto: hepta.ro