Lucian Avramescu (AM PRESS): Citesc si ma crucesc: Dubla crima, devenita dubla sinucidere, ia damf de crasma
Stim ca nu stim nimic. De trei zile, Iasii tin pagina prima a ziarelor si sparg ecranul televizoarelor cu tragedia unei morti duble. El, profesor universitar tanar. Ea, un fel de om de afaceri, manuind fonduri europene, cu cinste si pricepere. Prima stire, venita pe surse, lasa sa se intrevada posibilitatea unui asasinat. Cine i-a omorat fiindca nu aveau dusmani? Apoi el a devenit asasinul care si-a ucis din gelozie consoarta, nitel mai tanara la el (el -41, ea - 38). A strangulat-o si apoi, realizand grozavia comisa, s-a agatat cu gatul de grinda. Vin anunturile de la procurori care vorbesc despre o dubla sinucidere. Nu a omorat-o el. Ea s-a omorat, iar el, ca-n Romeo si Julieta. In paralel, criminalistii de la radio sant gloseaza pe un asasinat comis cu dibacie. Apoi ea are un amant. Apoi el are o viata confuza. Si vin marturii megiese casniciei, de la parinti, prieteni, ca se iubeau, se pretuiau, se respectau. Adulterul cade. Azi, hodoronc tronc, nu din neantul barfei, ci din parchetul apartinator statului roman, vine vestea cutremuratoare ca ambii ucisi/sinucisi erau beti crita. Iata stirea:
- Au aparut noi detalii in cazul dublei sinucideri din Iasi. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul din Iasi, Carmina Pascal, a declarat miercuri la Realitatea TV ca cei 2 soti aveau o alcoolemie extrem de mare. Anda Maleon avea o alcoolemie de 2,40 la mie, iar Bogdan Maleo 1,70 la mie. In ziua de Craciun, directorul Bibliotecii Central Universitare din Iasi, in varsta de 41 de ani, a fost gasit spanzurat de o grinda din casa, iar sotia sa, in varsta de 38 de ani, a fost gasita zacand fara suflare pe podeaua aceleiasi incaperi.
Arunc stirea, iar daca ar fi pe o pagina de ziar, as rupe ziarul, cu tot ce s-a scris despre tragedia acestor intelectuali ieseni. Concluzia mea e ca nu stim nimic, procurorii nu stiu nimic, nimeni nu stie nimic pana acum, iar cazul e deschis tuturor necunoscutelor inchise ermetic in moartea celor doi nefericiti care plezneau de fericire. Dosarul, care si-a mai adaugat o fila, cea cu betia, e nul. Dostoievski a scris Crima si pedeapsa dupa ce a citit, in presa rusa, stirea de cateva randuri legata de un student care a asasinat doua femei. Atat. Cine dezleaga mai departe misterul tragediei din Iasi? Ce ne vand procurorii, ce ne vinde presa, dand cu imaginatia noastra de toti peretii, e nimicul vandabil, comertul cu moartea care nu a fost inca dezlegata. Moartea rade de se prapadeste. E prea simplu, domnilor! N-ati limpezit nimic, chiar daca ne-ati mai vandut o anafura cu betia, cifra unei alcoolemii. Nu se imbatau doi oameni normali, cum pareau ei, pentru a gasi resurse de curaj spre a se cocota in streang. Mai cautati! Putul sufletului omenesc e mult mai adanc, iar voi leganati deasupra o ciutura cu stropi betegi.