Numarul femeilor depistate cu probleme la sani in cadrul campaniei Nu am facut destul este, de la an la an, in continua crestere. Examinarile gratuite din octombrie si noiembrie, facute de medici rezidenti si studenti medicinisti din Iasi, au scos la iveala faptul ca peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalitati la sani si aveau nevoie de un control de specialitate.
Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natura canceroasa.
Caravana campaniei Nu am facut destul, initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavi de Cancer, ajunsa la cea de-a IV-a editie, a acoperit in aceasta toamna 5 judete din zona Moldovei si, cu totul, jumatate din judetele tarii.
Cadrele medicale au reusit astfel sa informeze peste o mie de femei atat despre importanta autoexaminarii sanilor, cat si despre cea a controalelor regulate. Pe langa informatiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuita a sanilor, EKG, un control oftalmologic, dar si de testari ale glicemiei si tensiunii.
Mai mult decat atat, este primul an in care femeile descoperite cu noduli la sani sau alte afectiuni la san au putut beneficia pe loc de o ecografie mamara, gratie donatiei facuta de Avon.
Din toatlul femeilor examinate in editia din acest an, 80% nu au facut niciodata un control la sani (o medie care se pastreaza de-a lungul anilor).
5% au un istoric de cancer de san in familie.
Mai mult decat atat, dintre femeile depistate cu probleme, aproape jumatate prezentau suspiciuni de cancer de san, motiv pentru care au fost indrumate catre un medic specialist pentru investigatii suplimentare.