In Romania, 26,75% dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali, dintre care 11,64% obezi, iar 5,11% sunt subnutriti (Sursa: Raportul National al Copiilor si Tinerilor 2014). Toate aceste probleme au legatura cu alimentattia copiilor, iar alimentatia sanatoasa reprezinta un factor important in preventia lor.
Asociatia SAMAS, impreuna cu Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului, Inspectoratul Scolar Bucuresti si companiile Danone Romania si Oameni si Companii lanseaza proiectul de educatie nutritionala in gradinite Sanatos de mic - Preventia incepe cu educatia.
Acesta ce isi propune sa educe si sa ajute copiii prescolari sa-si formeze obiceiuri de alimentatie sanatoasa prin lectii interactive si cursuri cu toate persoanele care pot influenta alegerile copiilor. Asadar, alaturi de prescolari, in programul educational sunt inclusi parintii si personalul din gradinite, pentru a asigura un efort coerent din partea tuturor, in interesul sanatatii copiilor.
Sanatos de Mic are ca obiectiv reducerea prevalentei obezitaitii in randul copiilor, imbunatatirea starii de nutritie si sanatate pe termen lung, printr-un program national de educatie si dezvoltare de obiceiuri sanatoase pentru intreaga viata.
Dezvoltat pe baza recomandarilor nationale privind nutritia corecta la varsta prescolara, anume Ghidul de alimentatie sanatoasa, publicat de Societatea de Nutritie din Romania si adoptat de Ministerul Sanatatii ca ghid national, si documentele reglementare aplicabile, respectiv Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1955/ 1995 si Ordinul Ministerului Sanatatii nr 1563 / 2008, programul include pregatirea unui corp de educatori nutritionisti, care sa transmita aceste cunostinte catre prescolari, parinti si personalul din gradinite, prin cursuri si ateliere de nutritie sanatoasa in gradinite.
In acest scop a fost elaborat un manual particularizat pe nutriția prescolarului, continand si elemente de psiho-pedagogie. Parintii vor beneficia de un ghid cu informatii simple si practice, iar copiii de lectii interactive, piese de teatru, poezii si ghicitori, dar si de posibilitatea de a experimenta direct pregatirea si decorarea unor feluri simple de mancare.
Obiectivul pe termen lung al echipei este dezvoltarea unui PROGRAM DE EDUCATIE SISTEMATICA PENTRU NUTRITIE SI STIL DE VIATA SANATOS, program care sa fie preluat in viitor de Ministerul Educatiei, inclus in programa pentru prescolari si generalizat la nivel national.
In 2017, Sanatos de mic” este un proiect pilot, implementat in 3 gradinițte din Bucuresti (Gradinita nr.73, nr.203 si Gradinița Casuța Piticilor), pentru 400 de copii, 600 de parinti, 40 de cadre didactice si administrative, cu o echipa de start formata din 12 educatori nutriționisti.
Programul cuprinde si o evaluare a meniului zilnic din gradinite, facuta de catre un dietetician, sub indrumarea doamnei prof. dr. Gabriela Radulian, precum si completarea unui chestionar de obiceiuri alimentare ale copilului in familie, completat de catre parinti. Chestionarele sunt intocmite si interpretate de specialissti de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului.