Femeile din Varasti, judetul Giurgiu vor beneficia, in perioada 23 Octombrie - 29 Noiembrie 2017, de mamografii si teste Babes-Papanicolau realizate gratuit in cadrul campaniei de Diagnostic Mobil - Cancer de san si col uterin organizate de Fundatia Renasterea.
Campania de Diagnostic Mobil este implementata de Fundatia Renasterea, in parteneriat cu Roche Romania si cu sprijinul Carrefour Romania, si are ca scop depistarea precoce a cancerului de san si a celui de col uterin, precum si informarea populatiei privind importanta controalelor medicale periodice.
Obiectivul campaniei este oferirea de investigatii medicale gratuite femeilor din mediul rural/mic urban caracterizat de lipsa accesului la servicii medicale si de nivelul scazut de informare si educare a femeilor despre preventie si in care programele de screening sunt implementate deficitar sau lipsesc cu desavarsire. Investigatiile medicale sunt oferite in Unitatea Mobila de Diagnostic dotata cu un cabinet ginecologic si cu unul de radiologie.
In perioada 23 octombrie - 29 noiembrie 2017, Unitatea Mobila de Diagnostic stationeaza in Varasti, unde va realiza 200 de mamografii si 400 de teste Babes-Papanicolau. De la inceputul campaniei, in comuna Varasti au fost oferite servicii medicale pentru 126 de femei, realizandu-se 123 de teste Babes-Papanicolau si 52 mamografii.
Ne bucuram ca putem fi alaturi de Fundatia Renasterea in acest frumos demers care isi propune sa ofere femeilor din comuna Varasti, o comunitate in care Carrefour isi desfasoara activitatea prin prisma Cooperativei Agricole Carrefour Varasti, acces la servicii medicale esentiale pentru o viata mai buna.
In cadrul companiei Carrefour credem ca este important sa sustinem acțiuni de constientizare a necesitatii realizarii unor teste periodice care impacteaza femeile din tara noastra, a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamica Comerciala&Pricing, Carrefour Romania.
Unitatea Mobila de Diagnostic este amplasata langa dispensarul comunal al comunei Varasti. Actiunea este posibila cu sustinerea Primariei Varasti reprezentata de primarul Adrian Radu Mahalean, care asigura locatia, racordarea la reteaua de electricitate, alimentarea cu apa si paza Unitatii Mobile de Diagnostic.
Personalul cabinetului mobil, format din doua asistente specializate in ginecologie si radiologie si o persoana care se ocupa de programari, le asteapta la analize -mamografii si teste Babes Papanicolau, pe femeile din Varasti, de luni pana vineri, in intervalul orar 10:00 - 18:00. Programarile se fac la numarul de telefon 0756.713.659.
Fundatia Renasterea militeaza de peste 17 ani pentru dreptul femeilor din Romania la servicii medicale de calitate.
Prin campania de Diagnostic Mobil ne dorim sa oferim astfel de servicii si femeilor din zonele defavorizate ale tarii. In prezent, rata de supravietuire a femeilor afectate de cancer in tara noastra este cu 20% mai mica decat a femeilor din Belgia (64% vs. 84%). Prin implementarea unor campanii precum aceasta, incercam sa educam si sa informam femeile despre importanta controlului medical anual si sa contribuim, pe cat posibil, la reducerea acestor discrepante. Acesta este si unul dintre obiectivele Coalitiei pentru Sanatatea Femeii, prin care facem demersuri privind introducerea unui program de screening national pentru cancer de san si optimizarea celui existent pentru cancer de col, a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatia Renasterea.
Campania se desfasoara sub umbrela Coalitiei pentru Sanatatea Femeii, parteneriat strategic intre ONG-uri si profesionisti din sistemul medical, ce are ca obiective promovarea importantei preventiei si reducerea mortalitatii asociate cancerelor ginecologice in Romania.
Anterior, in perioada 10 septembrie - 19 octombrie 2017, Unitatea Mobila a Fundatiei Renasterea a fost prezenta in localitatea Mioveni, judetul Arges, unde s-au realizat in total 657 teste Babes-Papanicolau sii 338 mamografii pentru 938 de paciente.
Prima Unitate de Diagnostic Mobil pentru investigatii cancer de san si de col uterin, a fost adusa in Romania de Fundatia Renasterea, in anul 2008. Pana in prezent, aceasta s-a deplasat in 55 de localitati rurale/mic urbane ale Romaniei, unde s-au realizat gratuit mamografii si teste Babes-Papanicolau pentru 18780 de femei. In aceasta perioada s-au realizat 17680 de teste Babes-Papanicolau si 10317 mamografii. In urma investigatiilor, 67,50% dintre femei au fost diagnosticate cu infectii genitale si 2,5% au primit indicatii de consult oncologic.

Informatii despre investigatile efectuate in Unitatea de Diagnostic Mobil Renasterea

Mamografia consta in examen radiologic al sanului, realizat de tehnicianul radiolog, pentru depistarea cancerului de san. Mamografia este interpretata de medicul radiolog si poate arata modificarile aparute la nivelul sanului inainte ca femeia, sau medicul acesteia, sa le simta la palpare. De mamografii pot beneficia femeile care au peste 40 de ani.
Testul Babes Papanicolau se efectueaza pe masa ginecologica si consta in recoltarea, cu ajutorul unei periute, a unei probe din colul uterin. Aceasta este prelucrata in laborator, apoi examinata microscopic pentru a se identifica modificarile aparute la nivelul celulelor. Existenta modificarilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Aceasta investigatie este recomandata tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala.


Informatii suplimentare:
Fundatia Renasterea:
Cristina Rotaru, Fundatia Renasterea
Telefon: 0756 713 650
E-mail: [email protected]