Adevarul informeaza: Cum faci lipii ca ale bunicii. Cea mai usoara reteta pentru un aperitiv delicios (Autoare: Ionela Stanila)
O reteta simpla de lipii, asa cum se faceau pe vremea bunicii, usor de preparat si deosebit de gustoase pot fi descoperite si astazi in bucataria gospodinelor din Moldova. Cu ingrediente simple, asa cum erau gatite odinioara la tara, lipiile sunt un deliciu. Reteta o regasim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom care spune despre acest preparat ca este painisoara din aluat prea putin dospit, care se face pe vatra cuptoarelor moldovenesti si la care gospodinele respect un ritual: este interzisa prepararea painii vinerea si duminica, considerate zile nefaste pentru copt, in timpul marilor sarbatori religioase, in saptamana mare.

Ingrediente:

- 500 g faina apa cat primeste sare;
- 1 aluna de drojdie (si chiar mai putin).

Mod preparare:

- Drojdia se desface in putina apa calda si se lasa sa respire, sa se trezeasca la viata; - Faina se amesteca cu drojdie, apa si sare pana iese un aluat nu prea tare;
- Se lasa sa creasca 1 ora;
- Se rup bucati de aluat cat un mar, se turtesc si se pun la copt pe vatra fierbinte (se pot face si in tava, la aragaz, presarand faina, sa nu se prinda).

Gazetarul, pasionat de bucatarie

- In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic. In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti BUCATE, VINURI SI OBICEIURI ROMANESTI (Editura Paideia).

Sursa: adev.ro