MAGAZIN: Alte documente OZN desecretizate in Marea Britanie (Autor: Dan D. Farcas)
In iunie 2017, Ministerul Apararii al Regatului Unit a mai desecretizat 15 dintre ultimele dosare OZN ramase, depunandu-le la Arhivele Nationale. Unul dintre aceste dosare, apartinand Royal Air Force (RAF), include prezentarea detaliata a unui incident petrecut pe 19 octombrie 1982, cand un avion de spionaj american USAF RC-135 Rivet, care monitoriza activitatea militara sovietica, a fost deranjat de un obiect mare deasupra Mediteranei de Est. Avioanele Boeing RC-135 au o lungime de 41 m, cu anvergura aripilor de aproape 40 m. Ele au fost folosite (si sunt si azi) de USAF si RAF, pentru colectarea de informatii, in toate conflictele armate, ca si in operatiile de razboi rece din jurul granitelor fostei Uniuni Sovietice.

Lumini intermitente

Potrivit documentelor, personalul de la RAF Troodos, Mt Olympus, o baza britanica avansata aflata pe insula Cipru, a ascultat cu uimire apelurile radio ale echipajului american, intalnirea desfasurandu-se la 10.500 de metri deasupra marii. Obiectul a fost descris ca fiind acoperit de o multitudine de lumini intermitente, 20 la un moment dat. El a fost observat mai intai pe radarul avionului spion, venind dinspre sud. Apoi, ajuns in preajma, a inceput sa circule in jurul avionului, apropiindu-se de acesta, in timp ce navigatorul cerea ajutor de la sol. Doua avioane de vanatoare americane F-14 au decolat de pe un portavion, iar un Phantom britanic (RAF) a fost deturnat de la exercitiul sau de zbor de noapte pentru a intercepta OZN-ul, undeva, la sud de insula Cipru. Cand cele 3 interceptoare s-au apropiat, echipajul avionului spion a vazut cum OZN-ul se indeparteaza spre coasta Africii. Pilotii celor 3 avioane de vanatoare nu au zarit nimic. Documentele dezvaluie modul in care personalul RAF de la statia Troodos a monitorizat intregul incident, timp de 90 de minute, incepand la ora 4:00 ora locala. Dar radarele de la sol ale bazei â€" una dintre cele mai importante instalatii britanice de peste mari â€" nu au vazut nimic. In urma intalnirii, autoritatile britanice au lansat o investigatie secreta. Rezultatele au fost trimise si Departamentului Apararii al SUA, in noiembrie 1982. Nici guvernul britanic si nici guvernul american nu au dat vreodata informatii despre acest incident pana la deschiderea dosarelor, petrecuta la mijlocul anului 2017. Jurnalistul David Clarke, apropiat procesului de desecretizare, noteaza ca proiectul OZN Blue Book, al Fortelor Aeriene ale SUA, a fost inchis in 1969. Si Ministerul britanic al Apararii si-a inchis, in 2009, biroul OZN si unitatea sa secreta de informatii spatiale DI55. Si unii, si altii au declarat public ca nu mai sunt interesati de fenomenele aeriene neidentificate. Dar iata ca, asa cum dezvaluie si dosarul RAF recent desecretizat, militarii au pastrat, in permanenta, un interes iesit din comun fata de fenomen. In cazul din Cipru, oficialii au ordonat sa se faca o transcriere a benzii pe care au fost inregistrate transmisiile radio efectuate intre echipajul avionului spion si controlorii de la sol. Copii ale raportului au fost transmise apoi comandantului adjunct pentru cercetare stiintifica al RAF, directiei pentru operatii a RAF, ca si directiilor DI55 si DSTI din Ministerul Apararii. Filmul furnizat de statia de radare RAF Troodos a fost studiat cu atentie de experti fotografici din Londra, iar imaginile preluate din fotografia radarului au fost examinate de ofiterii de informatii. O estimare care raporteaza observatia trimisa de la RAF Troodos catre Ministerul Apararii al Regatului Unit, la 20 octombrie 1982, descrie OZN-ul ca fiind mai mare decat avionul RC-135. Raportul RAF privind intalnirea spune ca:
- Obiectul care a fost reperat initial la aproximativ doua mile de aripa lui RC-135 si-a schimbat pozitia in jurul aeronavei si s-a apropiat. Obiectul a inconjurat avionul, aflat pe traseul nord-est / sud-vest, timp de 90 de minute. OZN-ul a fost vazut de intregul echipaj.
In ciuda acestor dovezi, un ofiter superior al RAF, a incercat sa ofere o alta explicatie, scriind:
- Avem o suspiciune puternica ca OZN-ul a fost un efect miraj al luminilor de pe coasta Israelului sau a Libanului.
Intr-un alt dosar - ca raspuns la o intrebare ridicata in parlament din partea deputatului laburist din circumscriptia Don Valley, Martin Redmond - un capitan al RAF a colectat informatii despre rapoartele OZN primite de personalul de aparare aeriana pe o perioada de 30 de ani, incheiata in 1996. El a cerut tuturor statiilor radar, inclusiv statiei de avertizare timpurie a rachetelor balistice de la RAF Fylingdales, de la North York Moors, sa trimita datele despre OZN catre statul major al Grupului nr.11. Comunicarea sa declara:
- Nu au fost gasite rapoarte sau mentiuni privind detectarea unor OZN-uri de unitatile ADGE (Air Defense Ground Environment) sau de aeronavele grupului 11/18, folosind echipamente radar.
O alta stire, care scoate in evidenta interesul militarilor pentru fenomenul OZN, in ciuda declaratiilor care neaga acest lucru, a aparut in septembrie 2016 in tabloidul britanic The Sun, sub semnatura gazetarilor Marco Giannangeli si Jasper Reid. Asa cum scriu acestia, in 2009, cand Ministerul Apararii al Regatului Unit si-a anuntat decizia de a-si inchide departamentul de OZN-uri, americanii au intervenit prompt pentru a-l pastra, desigur, sub o infatisare schimbata. Noul birou, secret, care ar fi fost infiintat chiar de oficiali ai Pentagonului si care ar fi finantat in mare masura de la bugetul SUA, se spune ca este format, in principal, dintr-o echipa de analisti americani, dar include si un mic contingent britanic. Sediul sau, in care se desfasoara activitatea clandestina, s-ar afla in Soho Square, nr. 7, deci intr-un loc mult apreciat de turisti pentru oaza de verdeata de acolo. Munca biroului se spune ca este supervizata de un colonel american care vine in vizita, in mod regulat, de la Washington. O sursa militara a declarat jurnalistilor urmatoarele:
- S-a exercitat o presiune din partea unei unitati similare din Pentagon, care voia sa integreze fosta unitate (OZN) a MoD (Ministerul Apararii al Regatului Unit). S-a decis ca sa mutam unitatea in Piata Soho si inteleg ca acum ea are un numar de personal american. Relocarea a fost chiar publicata, accidental, in revista Ministerului Apararii, desi putini au observat. Operatiunea si-a asumat un nou rol, supravegheat de Pentagon. Cu toate acestea, ei raporteaza direct Ministerului Apararii. In timp ce se va ocupa in continuare de Dosarele X, scopul principal al unitatii este bazat pe realitatea concreta: militarizarea spatiului cosmic.
Aparitii inexplicabile
Un interes deosebit pentru SUA, in acest sens, ar fi fost declansat de proiectul Condign, un studiu, privind OZN-urile, al departamentului de informatii al Ministerului britanic al Apararii. Acest proiect sugera ca unele observatii OZN ar putea fi atribuite formatiunilor plasmatice din atmosfera si ca o intelegere mai buna a acestora ar putea duce la anumite aplicatii militare noi, inclusiv la fascicule energetice de tip Star Wars. Nick Pope, care a condus anterior proiectul OZN al Ministerului Apararii, a afirmat ca Marea Britanie nu are nicio dovada a vietii extraterestre, dar a adaugat:
- Asta nu inseamna ca nu am avut cazuri fascinante in fisierele noastre. Din aproximativ 12.000 de observatii pe care le-a investigat programul, circa 5 procente raman inexplicabile.
Si proiectul Condign a atras cu siguranta atentia oficialilor Pentagonului, a spus Pope, care a continuat:
- Formatiunile plasmatice atmosferice pot sa fie sau nu o solutie, cel putin partiala, la misterul OZN.Aspectul de armament potential al fenomenului este exact acel lucru care ar fi putut atrage atentia guvernului american. Cand proiectul OZN al Ministerului Apararii a fost incheiat, in 2009, el putea fi inlocuit cu un efort de cercetare mult mai restrans, acceptand recomandarile proiectului Condign, conform carora ar trebui sa se faca in continuare eforturi in ceea ce priveste potentiale aplicatii militare noi. Un birou care efectueaza o astfel de activitate ar putea fi considerat suficient de diferit de ceea ce fusese inainte si ar putea fi privit ca o initiativa noua si independenta.
Liz Quintana, directorul pentru stiinte militare din cadrul think tank-ului Royal United Services, a comentat:
- Marea Britanie si-a mentinut interesul fata de spatiu si fata de problematica OZN-urilor si nu m-ar surprinde daca Marea Britanie si SUA ar avea un birou aici. Spatiul devine tot mai contestat si mai congestionat. Unele dintre actiuni sunt pasnice, unele dintre ele au dubla utilizare, iar unele sunt in mod evident nefaste. Rusia si China sunt in mod special active.
Intrebat despre unitatea din Piata Soho 7, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declarat:
- Nu discutam despre unitati individuale.

(Sursa: revistamagazin.ro)