Miscarea de Rezistenta: Dr. Cristian Viisoreanu: La Institutul Sanului, tehnici prin care se extirparea completa, inutila, a ganglionilor axilari (Autoare: Magda Marincovici)
Medicul chirurg Cristian Viisoreanu anunta infiintarea Institutului Sanului, unde sunt folosite tehnici moderne si eficiente, cum este cea a ganglionului santinela, prin care pacientele pot evita extirparea inutila a ganglionilor axilari, procedura invaziva care, uneori, poate fi urmata de complicatii, unele chiar ireversibile.
- Decizia de a infiinta un centru integrat, dedicat afectiunilor mamare, a venit in contextul in care, in Romania, cancerul la san afecteaza anual aproximativ 10.000 de femei. Din pacate, cea mai mare parte a acestora se prezinta prea tarziu la medic, fapt ce le afecteaza serios sansele de supravietuire. In urma cu 10 ani am implementat si dezvoltat metode moderne de screening pentru patologia mamara, oferind pacientelor care realizeaza screening mamar periodic sansa identificarii tumorilor in stadii incipiente, la dimensiuni foarte mici, cele mai multe infracentimetrice. In aceste cazuri, rata de supravietuire este de 98%, iar interventiile chirurgicale sunt minime atat la nivelul sanului, cat si la nivelul ganglionilor - subliniaza dr Cristian Viisoreanu, fondatorul Institutul Sanului.

Echipa de medici

In prezent, in Romania, echipa de oncologie chirurgicala, condusa de Dr. Cristian Viisoreanu, si echipa de chirurgie plastica ProEstetica Hospital, condusa de Dr. Dana Jianu, vor putea realiza mastectomii/interventii chirurgicale de inlaturare a tumorii maligne cu reconstructie mamara, pacientele beneficiind de reconstructia sanului in aceeasi interventie chirurgicala. Aceasta diminueaza socul si trauma psihica suferita in urma mastectomiei si permite integrarea rapida in comunitate. Tehnologia ganglionului santinela, implementata cu succes in mediul privat in Romania inca din anul 2012 de catre Dr. Viisoreanu, va fi realizata in cadrul Institutului Sanului. Conform protocoalelor nationale si internationale, tratamentul se va realiza cu ajutorul aparatului GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE, care ajuta la identificarea ganglionilor santinela, oferind solutie medicala in timp real (in timpul interventiei). Aceasta tehnica este recomandata pentru pacientele cu cancer mamar in stadiu incipient, reducand atat riscul unei operatii inutile, cat si efectele secundare ale acesteia. Fiecare caz medical este discutat si evaluat de catre o comisie multidisciplinara oncologica, formata din chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, genetician. Impreuna, specialistii elaboreaza un diagnostic final si stabilesc strategia terapeutica optima, personalizata pentru fiecare pacient in parte, si aplicata in concordanta cu protocoalele internationale in domeniu. Institutul Sanului are un compartiment dedicat preventiei, un altul pentru consultatii si diagnosticare, de un bloc operator cu trei sali de operatie dotate corespunzator, ingrijire postoperatorie dedicata fiecarui caz, precum si kinetoterapie si drenaj limfatic, oncopsihologie si consiliere medicala pre si postoperatorie. Se are in vedere dezvoltarea acestuia cu un department complex de imagistica, oncologie medicala si in etapa finala, radioterapie. Dr. Cristian Viisoreanu este promotorul tehnicii ganglionului santinela in sectorul privat in cazul femeilor diagnosticate cu cancer la san in faze incipiente.
- Prin folosirea acestei tehnici, multe dintre paciente pot evita extirparea completa, inutila, a ganglionilor axilari, o procedura invaziva care uneori poate fi urmata de complicatii, unele ireversibile, ale functionalitatii membrelor superioare, explica dr. Viisoreanu.