Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA si Asociatia SOS Drepturile Pacientilor demareaza o noua campanie de testare gratuita pentru depistarea Hepatitei C: HEPATITA C TESTEAZA-TE ACUM! TESTEAZA-TE AICI! Proiectul se realizeaza in parteneriat cu Institutul National de Boli lnfectioase Prof. Dr. Matei Bals, cu sustinerea Ministerului Sanatatii. Activitatile se adreseaza populatiei adulte, avand drept scop facilitarea accesului la depistarea si diagnosticarea precoce a bolii.
Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din saliva, non-invazive, rezultatul fiind disponibil in 20 minute. Realizarea testarii se tace de catre medici voluntari, in cadrul unor caravane medicale organizate in puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populatiei la testare. In zilele de 16 si 17 octombrie 2017 au fost realizate testari gratuite in Bucuresti, la Piata Unirii si Piata Bucur-Obor, intre orele 09:00 si 17:00.
Infectia cronica cu virusul hepatitei C (VHC) este o problema majora de sanatate publica la nivel global, estimandu-se ca in prezent peste 70 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune. In marea majoritate a cazurilor, infectia cu VHC evolueaza spre ciroza si cancer hepatic. In Romania, prevalenta infectiei cu VHC este de cea. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana:
- Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC
- Cea. 80% ar fi cu replicare virala
- 99% dintre infectii apartin genotipului 1 b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de aparitie a cirozei hepatice
- Peste 550.000 de persoane ar avea boala activa, progresiva.
Desi infectia cu VHC poate fi tratata cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC stiu ca au aceasta afectiune si doar 10% din cei diagnosticati sunt sub tratament. Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA este o asociatie nonprofit, independenta, neguvemamentala sj apolitica, ce reprezinta interesele nepatrimoniale ale membrilor sai si promoveaza ingrijiri optime de sanatate pentru pacientii diagnosticati cu infectii.
Asociatia S.0.S. Drepturile Pacientilor a fost fondata in 2015, cu scopul de a informa pacientii cu privire la drepturile acestora si de a-i sprijini in accesarea serviciilor medicale. Asociatia este in dialog permanent cu pacientii, reflectand problemele semnalate de acestia in spatiul public si adresand nevoi specifice prin proiectele pe care le dezvolta.

INFORMATII GENERALE DESPRE INFECTIA CU VIRUSUL HEPATITEI C

Despre Hepatita C

Hepatita C este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de infectia cu virusul hepatitic C (VHC). virusul poate determina atat forme acute cat si forme cronice de hepatita, a caror severitate variaza de la afectiuni putin grave la forme foarte severe de boala, amenintatoare de viata. Infectia acuta de obicei nu prezinta simptome si nu pune viata in pericol, o parte dintre padenti (cea. 20%) eliminand virusul din organism in primele 6 luni de la infectare. Pacientii vindecati vor pastra pe tot restul vietii in organism anticorpii anti-VHC formati de sistemul imunltar in urma infectiei acute. Restul pacientilor (cu. 80%) vor dezvolta forma cronica de infectie cu VHC. Pacientii cu infectie cronica cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta compilatii redutabile precum ciroza si cancer hepatic Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 71 de milioane de oameni au infectie cronica cu virusul hepatitei C la nivel global, iar aproximativ 399.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C Nivelul de infectie, cunoscut sub numele de prevalenta, variaza foarte mult de la o tara la arta. Simularile de date realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru anul 2015 arata ca 1.750.000 de persoane noi s-au infectat cu VHC la nivel mondial (23,7 cazuri noi de infectare per 100.000 locuitori).In multe cazuri hepatita C poate ramane nediagnosticata timp de mai multi ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseala, probleme si dureri digestive, probleme ale pielii, depresie si insomnie sunt cele mai des intalnite simptome ale acestei afectiuni si toate pot avea sl alte cauze. Din acest motiv, infectia cu virusul hepatitei C este adesea nediagnosticata pana in momentul in care apar complicatii hepatice severe. Medicatia antivirala poate vindeca pana la 95% dintre persoanele cu hepatita cronica cu VHC, cu reducerea corespunzatoare a riscului de ciroza, cancer hepatic si deces prin boala cronica de ficat.

Cum se pune diagnosticul pentru infectia cu VHC?

Infectia cu VHC se realizeaza in 2 etape:
1. Test preliminar de Identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la
acest test indica raptul ca persoana respectiva a fost sau este infectata cu VHC.
Rezultatul pozitiv nu indica prezenta hepatitei cronice (persoanele cu infectii
acute cu VHC vindecate spontan pastreaza in organism anticorpii anti-VHC pe
toata durata vietii, fara a avea hepatita aonica).Acest test se poate realiza din sange sau din saliva.
2. Test de confirmare a infectiei curente cu VHC. Acest test cauta prezenta
efectiva a virusului in sangele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test
indica existenta infectiei cronice cu VHC la persoana respectiva. Toate persoanele identifirate ca pozitive la testarea preliminara, trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezentei efective a virusului/ existenta sau nu a formei cronice de hepatita. Fiecare persoana care este identificata cu infectie aonica cu VHC va fi evaluata din punct de vedere al integritatii si functionalitatii hepatice, si va urma tratamentul corespunzator, sub supravegherea strica a medicilor specialisti.

Cum se transmite virusul hepatitei C

Virusul hepatitei C se transmite in special prin contact direct cu sangele unei persoane infectate. Cele mai frecvente cai de transmitere sunt:
- injectarea de droguri, cu utilizarea acelorasi ace sau seringi de mai multe
persoane;
- reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, in institutii care nu respecta normele sanitare in vigoare pentru prevenirea infectiilor;
- transfuzii de sange sau produse din sange, efectuate in conditii nesigure;
- tatuaj;
- piercing;
- contact sexual neprotejat;
- in timpul sarcinii, de la mama infectata la fat.
VHC nu setransmite prin mancare, apa sau prin contactul uzual cu o persoana infectata (imbratisare, strangere de mana, sarut, mancat la aceeasi masa etc).

Cum poti preveni infectarea cu VHC

In prezent, nu exista vaccin disponibil pentru prevenirea infectiei cu VHC, desi sunt in derulare cercetari medicale in acest sens. Cunoasterea cailor de transmitere a virusului si luarea masurilor de precautie pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalitati prin care ne putem proteja de infectia cu VHC.Iata cateva staturi practice pentru prevenirea infectarii cu VHC:
- pentru orice problema medicala, trateaza-te numai in centre medicale acreditate
- refuza utilizarea in comun cu alte persoane a oricarui instrument medical
(seringa, ac de seringa etc), indiferent de context;
- evita utilizarea in comun cu alte persoane a oricaror obiecte de uz personal. Periuta de dinti, lamele de ras, trusa de manichiura, etc reprezinta posibile surse de infectare. De aceea, iti recomandam sa iti creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care sa te asiguri ca le folosesti doar tu si pe care le dezinfectezi periodic;
- evita contactele sexuale intamplatoare. Protejeaza-te folosind prezervativul pentru a evita infectiile cu transmitere sexuala, inclusiv transmiterea hepatitei C;
- evita efectuarea de tatuaje;
- evita efectuarea de pierdng-uri.

Ce faci daca cineva apropiat este infectat sau sufera de Hepatita C?

Hepatita C nu se transmite prin contactele uzuale de zi cu zi! Desi va fi necesara o atentie suplimentara, majoritatea activitatilor pe care le desfasurati impreuna, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate. Virusul nu se transmite prin simpla atingere, prin imbratisare, sarut, strangere de mana sau activitati recreative uzuale.
Riscul il reprezinta doar contactul cu sangele, ceea ce implica doar o atentie sporita daca exista rani deschise pe piele, in cavitatea bucala sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi tinut usor sub control prin evitarea folosirii in comun a anumitor obiecte de igiena personala si prin protejarea ranilor cu plasturi sau pansamente sterile. Se va acorda o atentie sporita taieturilor, arsurilor, iritatiilor, chiar daca acestea sunt superficiale. Protectia sexuala este obligatorie! Este obligatoriu ca toate persoanele care au intrat in contact fizic intim (contact sexual neprotejat, utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala etc) sa se testeze pentru virusul hepatitei C.