RENASIS - Rețeaua Nationala Anti-Saracie si Incluziune Sociala (EAPN Romania) a organizat vineri, 29 septembrie 2017, workshopul Jurnalisti - Persoane afectate de saracie (PEP - People experiencing poverty). Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului Journalism-prize goes international 2017-2018, proiect implementat in Romania de catre RENASIS cu sprijinul financiar al Fundatiei ERSTE, in perioada iunie 2017 - mai 2018.
Workshopul Jurnalisti - PEP, gazduit de Spatiul Public European, a avut rolul de a aduce impreuna jurnalisti si persoane care experimenteaza saracia pentru a interacționa si dezbate pe marginea unor subiecte precum principii si etica in relatarea jurnalistica a saraciei si a altor teme sociale.
Persoanele afectate de saracie prezente la intalnire au punctat problemele cu care se confrunta in viata de zi cu zi amintind o serie de cauze ale saraciei din Romania si greutati pe care le intampina in diferite situatii. Acestia au subliniat importanta pe care mass-media o are in prezentarea corecta, decenta si cu respect a cazurilor si povestilor oamenilor aflati in saracie, condamnand in aceeasi masura practicile jurnalistice prin care se discrimineaza, stigmatizeaza sau exagereaza in cautarea de senzational. Din discutiile cu jurnalistii participanti si din mesajele oamenilor cu experienta directa in saracie a reiesit nevoia ca presa sa fie echidistanta si sa faca auzita vocea oamenilor saraci, sa fie si sa acționeze ca un liant intre populatie si factorii decizionali si in aceeasi masura sa semnalizeze si sa documenteze cauzele sociale ale saraciei.
In plus, un aport important in cadrul workshopului l-au avut organizatiile membre RENASIS care s-au implicat in sprijinirea proiectului Journalism Prize: Asociatia Novapolis - Centrul de Analize si Initiative pentru Dezvoltare, Fundatia World Vision Romania, AUR - A.N.S.R.U. - Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane si SOS Satele Copiilor Romania.