Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neindentificate (ASFAN) informeaza:
Cazuri selectionate dintre cele raportate la ASFAN. La sediul ASFAN se gasesc fotografiile integrale din care au fost extrase imaginile obiectelor neidentificate, precum si alte informatii privind aceste cazuri.

Cazuri mai vechi

1. In seara de vineri, 18 septembrie 2009, la orele 22:12:50, Robert Mircea,
reporter la ziarul ZIUA, se afla pe terasa Arcului de Triumf, deschisa pentru public,
cu prilejul manifestarilor legate de Zilele Bucurestiului si afectuat cu un aparat
digital Canon - 450 D, cu obiectiv de 18-55 mm, fotografii in directia Bisericii Casin.
Descarcand imaginile, a observat in stanga imaginii, pe doua fotografii,
un fenomen luminos in forma de bumerang pe care nu l-a remarcat cu ochiul liber.
Mentionam ca Robert Mircea se ocupa de fotografii doar ca amator, in timpul liber.
Informatia ne-a fost furnizata de colegul sau, Adrian-Nicolae Popescu - reporter la ziarul ZIUA.

2. Pe data de 20 iulie 2009 Marian Dima, operator si fotograf profesionist asista, in apropierea statuii aviatorilor din Bucuresti, la festivitatile prilejuite de Ziua Aviatiei. La ora 9:33 observa pe cer un obiect punctiform, planand incet. Prima data a crezut, din cauza distantei foarte mari, ca este un deltaplan cu motor. Dupa ce s-a mai apropiat, datorita miscarilor pe care le facea, si-a zis ca e un parasutist care face parte din programul pregatit pentru Ziua Aviatiei.

3. Martorul s-a hotarat sa-i faca o fotografie, cu zoom maxim, adica 300mm, una singura deoarece obiectul era foarte departe si detaliile nu se observau prin ocularul aparatului foto. Se gandea ca-i va face eventual inca o poza cand parasutistul s-ar mai fi apropiat. Numai ca, dupa cel mult un minut, obiectul a disparut din raza sa vizuala fiind obturat de copacii aflati pe marginea bulevardului Aviatorilor. A observat ca a fost altceva si nu un parasutist abia acasa, cand a descarcat fotografiile din aparatul foto. Nu stia daca fenomenul a mai fost observat de cineva, intrucat in acele momente lumea era atenta la discursurile militarilor invitati.

4. Popa Emil, 57 ani, medic primar epidemiolog in Galati, aflandu-se pe 14 iunie 2008 in Hamburg, la ora 24 si 17 minute se deplasa spre hotel pe un bulevard paralel cu Elba, cand a observat pe cer lumini de culoare portocalie care veneau cu viteza din fata, incetineau, urmandu-si apoi traseul. A numarat 6-7 corpuri luminoase care aveau lumini proprii si un corp care reflecta lumina. Nu s-au auzit sunete in afara zgomotului orasului, nu a fost simtit niciun efect. Martorul a scos aparatul de fotografiat digital pe care il avea la gat si a inceput sa fotografieze. Popa Emil a relatat urmatoarele:
- Initial a fost un corp pe care l-am ratat, dar pe urmatoarele le-am inregistrat pe film si pot sa va ofer o cronologie: Primul corp fotografiat a trecut cel mai lent si am facut mai multe poze: 1, 2, 3 si 4. A fost urmat de un grup de 2 obiecte luminoase de culoare portocalie, care mergeau in paralel: poza 5. In poza 6 am fotografiat doar un obiect luminos urmat la ceva distanta de un obiect neluminat care reflecta vag luminile orasului si care aveo o forma de pisica de mare. Foarte emotionat am facut cu acelasi aparat 2 filme scurte unul de 8 si celalalt de 16 secunde dar pe care abia se vede la inceput un obiect. Dupa perechea ciudata au aparut alte 2 obiecte luminoase apoi la terminarea observatiei inca unul. Am facut in total 10 fotografii si 2 filmulete pe care vi le atasez (mai jos cateva dintre imagini).

5. Duminica, in data de 14 octombrie 2007, in jurul pranzului, Valean Flaviu profesor de geografie la Grupul Scolar Industrial Horea din Deva, 35 de ani, casatorit cu un copil, impreuna cu parteneri din asociatia ecologica Abeona (Cornel Alexandru, Raluca Iovescu si Alin Iovescu) se aflau in rezervatia naturala Magura Uroiului de langa Simeria. Era o zi perfect senina, Cornel Alexandru fotografia o perche de soimi calatori. A doua zi, cand au fost descarcate fotografiile, pe un cliseu au aparut doua sfere, una alba si o alta neagra, pe care insa nimeni nu le sesizase cu ochiul liber. Cu doar 1-2 secunde mai devreme a fost fotografiat un soim aflat in planare; urmatoarea fotografie s-a declansat pe cerul senin intrucat soimul a fugit brusc spre stanga; a treia fotografie a prins din nou soimul. Soarele se afla in acel moment undeva in spate-stanga. In primul moment martorii au crezut ca sfera neagra ar fi umbra celei luminoase dar umbra nu ar fi avut pe ce sa se proiecteze. Din pacate, pe imagine nu mai apar alte repere, iar rezolutia fotografiei a fost de 714K, desi aparatul avea capacitatea maxima de 12 M.

6. Daca globuri luminoase sunt raportate si fotografiate adesea, cele negre sunt rare. Un caz celebru este cel din 14 aprilie 1561 de la Nurnberg cand s-au semnalat sfere negre, rosii si albastre, precum si discuri; un alt caz a fost cel din 7 august 1566 de la Basel, cand au fost vazute mai multe sfere negre si rosii.

7. Pe 17 iulie 2007 la orele 18:40, Liviu Oprea de 47 ani, fost ofiter de aviatie si controlor de trafic aerian militar, in prezent sef de tura la Obsevatorul seismic Muntele Rosu, a facut deasupra localitatii Cheia, cu un aparat digital FUJI A345 de 4,1M, o fotografie cu un peisaj montan, pe directia 270 (vest). Era de fata si fiica lui Renata Oprea. Abia cand a descarcat imaginea pe calculator a observat un mic obiect in forma de palarie sau clopot foarte larg, cu un pompon deasupra, plutind deasupra muntilor. A luat legatura cu fostii colegi (organul de trafic ACC Bucuresti) si i-a intrebat daca la ora respectiva au avut aeronave in zona sau daca ei au observat ceva pe radare in zona mea; apoi a vorbit cu seful de tura de la COAP (comandamentul operational aerian principal) si l-a intrebat daca s-a raportat ceva deosebit in spatiul aerian al Romaniei. Nimeni nu a putut identifica aparitia. Lui Liviu Oprea ii pare rau ca obiectul fiind departat, imaginea nu este clara. Nu putea fi un avion, deoarece nici unul dintre martori nu a auzit vreun zgomot iar forma nu seamana cu elicopterul militar PUMA SOCAT si nici cu eurocopterul E35.

8. 11 aprilie 2007, Gabriel Batranu, de 32 de ani, din Bucuresti se afla in excursie cu autocarul in Grecia, in apropierea muntelui Olimp. El si mai multi din autocar au observat in dreptul versantului estic al muntelui Olimp un obiect care plutea in aer la o distanta de 2-3 kilometri, dar mai aproape decat creasta muntelui. Martorul a scos aparatul de fotografiat din rucsac, ceea ce a durat cateva secunde si a reusit sa faca o fotografie, la ora 11:41:39. Autocarul se deplasa de la nord spre sud cu viteza de 35-40 km/h. Pe marginea drumului erau copaci, ceea ce a facut ca alte 2 tentative de fotografiere sa fie ratate. Dupa o stationare la punct fix de circa 30 de secunde, obiectul s-a deplasat orizontal, apoi a tasnit pe verticala, in cel mult doua secunde, si a disparut.

9. 20 martie 2007, intre ora 14:52:27 si ora 14:54:44, Eugen Radulescu din Bucuresti, tehnician de comunicatii la compania TAROM, a observat o formatie noroasa interesanta in directia Nord (inspre Ploiesti) si facut mai multe fotografii ale ei din cladirea TAROM de la aeroportul Otopeni, cu un aparat digital CanonA620. La descarcarea lor, in coltul dreapta jos al uneia dintre fotografii a aparut un obiect ciudat. Initial a crezut ca e a fost o murdarie pe lentila, dar ea nu aparea pe imaginile anterioare si ulterioare. Obiectul, de forma cilindrica, ramane neidentificat.

10. Pe 24 august 2006, in jurul orei 13.45, Dragos Corciova a observat in zona Garii de Nord din Bucuresti, pe un cer complet senin, aparitia unui nor alb, compact, de foarte mici dimensiuni, in interiorul caruia a avut impresia ca se ascunde un obiect. A efectuat cu un aparat digital, timp de 20 de minute, o secventa de 1537 imagini asupra evolutiei obiectului. Pe parcurs au aparut si alti norisori de mici dimensiuni, iar cel initial s-a marit. Prezentam un fragment din una dintre imaginile de la inceputul secventei.

11. 21 august 2006, dupa ora 6 dimineata, doamna Virginia Anghel, 60 de ani, din Bucuresti, analist programator fotografia rasaritul soarelui de pe balconul situat la etajul 7 al hotelului Europa din Eforie Nord. Cu ajutorul unui aparat digital Sony DSC-P52 a facut o multime de poze. Cand a ajuns acasa si le-a descarcat, a observat ca pe o fotografie facuta la ora 6:26 apare un obiect fusiform ciudat, care nu fusese vazut cu ochiul liber.

12. Iulie 2006, la un miting aviatic desfasurat la aeroportul Mihai Kogalniceanu de langa Constanta, M.V. a realizat mai multe fotografii. Pe unele dintre acestea apar obiecte care nu au putut fi identificate. Reproducem alaturat una dintre acestea.

13. 14 aprilie 2006 in dimineaza zilei in zona Moreni, pe malul raului Prut, Achitei Costel (jud.Iasi) a facut mai multe fotografii, unele cu obiecte neidentificate. Reproducem doua fragmente din acestea. Pe primul se vede un obiect in forma de turban, pe al doilea, doua obiecte punctiforme, probabil sferice.

14. Mai 2002, intr-o dimineata, doamna L.C., de 40 ani, analist contabil la o banca din Bucuresti, a simtit la servici cu o mancarime la umarul drept. Uitandu-se a constatat ca avea un semn, parca stantat, vazut si de colegii ei, asa cum se observa in fotografia atasata, facuta ulterior de cumnata ei. Medicul de familie a trimis-o la spitalul Colentina, la dermatologie. Aici a fost intrebata daca nu si-a facut cumva un tatuaj sau daca nu a dormit pe un obiect. La raspunsul ei negativ a fost intrebata daca crede in extraterestri. Semnul a ramas cam 6 luni, timp in care s-a uscat si apoi a disparut. Nu-si aduce aminte ca in perioada aparitiei stigmatului sa fi visat ceva sau sa fi avut o intalnire neobisnuita. Dar L.C. a facut involuntar legatura cu modul in care sunt insemnate vitele de stapanii lor. Cauza semnului ramane inexplicabila.

Sursa: asfan.ro