MAGAZIN: Misterioasele cercuri magice si agroglifele (Autor: Dan D. Farcas)
In multe locuri apar, in iarba sau in lanurile de cereale, mai ales vara, cercuri stranii, mai simple sau mai complexe, formatii numite si agroglife. Mai recent, ele sunt puse pe seama unor farsori, desi unele prezinta caracteristici care nu pot fi contrafacute. Exista insa atestari scrise despre astfel de semne in lanuri inca din Evul Mediu. Intr-o gravura din secolul al XVII-lea, este ilustrat un diavol secerator care realizeaza un astfel de cerc. Pe teritoriul Romaniei, daca aparea un astfel de cerc in iarba, se spunea ca acolo dansasera ielele. In acele cercuri se gaseau si niste ciuperci dintr-o specie aparte; oamenii erau foarte bucurosi cand le aflau, fiind convinsi ca ele au virtuti magice. Intre altele, le puneau in apa in care scaldau copiii, cu convingerea ca acestia vor creste mai vigurosi! Agroglifele au aparut in ultimul timp si in Romania, desi rar si fara sa aiba complexitatea celor gasite in alte tari. Cazul cel mai bine investigat a avut loc in vestul Romaniei, in 1994. In ziua de joi 23 iunie a acelui an, inginerul Liviu Deznan si mai multi muncitori au vazut, de pe platforma unui siloz, la limita nordica a municipiului Arad doua cercuri concentrice intr-un lan de grau: un nucleu central cu diametrul de 8 metri, in care spicele erau complet culcate, si un inel, lat de 6,5 metri, care-l inconjura, usor eliptic, cu diametrul exterior de circa 50 de metri. Alaturi mai erau doua agroglife mici, tot eliptice, cu axele de 2,75 respectiv 2,30 metri, spicele fiind culcate in aceeasi directie ca si in agroglifa mare. In ambele cercuri, tijele erau indoite uniform, in sens invers acelor de ceasornic, dar nu pareau sa fi fost tasate de un obiect greu. In jur nu erau niciun fel de alte urme, restul lanului fiind neatins. Ocupati cu muncile agricole, martorii nu au anuntat observatia decat sambata 25 iunie, iar presa a sosit la fata locului abia luni 27 iunie.

Cercuri concentrice

Incepand din 28 iunie 1994, cazul a devenit cunoscut, fiind preluat de mass-media romaneasca. La fata locului au venit cateva comisii, s-au facut numeroase fotografii, inclusiv aeriene, de la 1500 si 2000 de metri. O expunere sistematica a evenimentelor se gaseste in volumul Anotimpul OZN-urilor (editura aradeana Mirador, 1995), autori Raluca Marinache, Ovidiu Somesan si Sorin Ghilea, ultimul dintre acestia devenind ulterior membru ASFAN. Ei au descoperit ca fenomenul a fost precedat de numeroase alte observatii stranii in regiunea inconjuratoare: sfere luminoase sau negre, un zmeu mare, triunghiular, cenusiu, neatasat de pamant cu nicio sfoara, un obiect luminos aplatizat caruia-i cresc, la un moment dat, brate ca ale unei caracatite, un trapez cu margini stralucitoare etc. Aproape toate cazurile au avut un numar mare de martori. La acestea se adauga semnalari pe 26 iunie despre un vartej produs parca de un obiect invizibil, care a smuls tiglele de pe case, dar care nu a fost simtit cu cativa metri mai incolo, vartej care cotea inteligent pe strazile unei localitati de langa Arad. Luni, 27 iunie, in zori, Traian Crisan, de 49 de ani, fost tractorist, acum paznic de noapte la oi, a iesit din baraca sa, acoperisul fiind scuturat violent de un vant absorbant care a smuls mai multe obiecte (pelerina sa va fi gasita la mare distanta si cu arsuri inexplicabile), a omorat 3 oi si le-a imprastiat pe celelalte. El a fost trantit la pamant, tarat si ranit desi s-a agatat de un pom. Dupa cum a declarat:
- 3 oi au fost saltate, apoi izbite de pamant, iar cainele s-a ascuns schelalaind sub baraca.
Martorul a vazut atunci, nu departe, un disc luminos, perfect rotund, foarte mare, avand o cupola transparenta, plutind la vreo 3 metri deasupra lanului de grau. Iar in usa navei stateau 2 indivizi cu infatisare umana, cu barba si ochi oblici. In spatele lor, altii isi miscau capetele. Apoi, dupa vreo 2 minute, obiectul a tasnit in sus si a disparut. Mai multe persoane locuind in vecinatate au resimtit unele dintre efectele acestei aparitii si dadeau crezare marturiei ciobanului. Peter Leb, publicist si investigator OZN de la Targu Mures, analizand esantioane colectate de la fata locului, nu a remarcat nici radioactivitate, nici anomalii magnetice. El a observat ca, pentru prima data pe plan mondial, fenomenul cercurilor in cereale putea fi pus in corespondenta cu o intalnire de gradul III. In cursul diminetii de 27, si un echipaj al armatei a efectuat masuratori ale radioac-tivitatii, cu rezultat negativ. Observatiile stranii au continuat si in cursul lunii iulie, cand au fost raportate: obiecte luminoase cu diametrul mai mare decat cel al Lunii, un glob rosu, vazut cateva seri la rand, de persoane diferite, facand miscari in zig-zag, ca si alte aparitii inexplicabile. Pe 30 august langa localitatea Barsa, aflata la 77 km de Arad, intre orasele Ineu si Sebis, doi localnici au descoperit in mijlocul unui lan de porumb o portiune de opt randuri, pe o lungime de 36 de metri, cu tuleii indoiti la inaltimea de un metru. Nu erau semne de furt, iar stiuletii innegriti sau partial mancati de rozatoare sugerau un fenomen petrecut cu cateva zile inainte. Pe 10 septembrie s-au descoperit, nu departe, urme asemanatoare si intr-o alta parcela de porumb. In acelasi loc a fost vazuta, nu cu mult timp inainte, o lumina de marimea unei mingi de rugby, cu o excrescenta dedesubt, urcand si coborand nu departe de lanurile de porumb afectate, ca si alte aparitii luminoase, iar pe 30 august, aproape de amiaza, un cilindru alb-gri, lung de 3-4 metri, cu diametrul de 0,4-0,5 metri, a fost zarit plutind la circa 400 metri de locul in care s-au descoperit urmele din lanul de porumb. In anii care au urmat, au fost semnalate, sporadic, si alte agroglife. De exemplu, in mai 1995, langa Targu Mures, s-a format o formatiune ciudata in iarba, iar in noaptea de 14-15 iulie 1997, in apropiere de satul Cetatea de Balta, judetul Alba, aparitia unor cercuri a fost insotita si de lumini inexplicabile.

Zona cu povesti despre iele

In noaptea de 7-8 iulie 2008, la marginea localitatii Fantana, in apropiere de Hoghiz, pe la 03,30, satenii au fost treziti de latratul si urletele cainilor. O localnica a spus ca s-a sculat, candva dupa ora trei, iar prin fereastra de la baie a vazut o flacara mare deasupra satului Fantana. Alti oameni pretind ca au vazut lumini ciudate, peste lanurile de grau din apropiere. Acolo, au fost descoperite dimineata sase cercuri perfecte: un cerc plin, cu toate spicele culcate la pamant, inconjurat de un altul. Cercurile concentrice erau insotite de patru cercuri mai mici, dispuse simetric. In interiorul acestora, spicele erau culcate, suprapuse perfect. Proprietarul terenului, George Botoman a fost primul care a fotografiat aparitia. A fost singura dovada a formei originale a cercurilor, inainte ca satenii curiosi sa intre pe teren. Oamenii erau convinsi ca cercurile nu puteau fi facute de catre oameni; localnicii, cei mai multi in varsta, nu s-ar fi pretat sa faca o asemenea paguba, iar straini nu au fost vazuti. Profesorul Ioan Sorin Apan, din localitate, a comentat:
- Zona este inundata cu traditie si povesti despre zane, vantoase, frumoase, iele. Ipoteza etnologica este cea mai valida si cea mai consistenta pentru a explica ce anume s-a intamplat.
El a continuat mentionand ca fenomenul a coincis (folosind stilul vechi, calendarul iulian), cu sarbatoarea de sanzieneaaa, cunoscuta, de asemenea, ca miezul verii, sarbatoarea traditionala a zanelor si a ielelor, celebrata inca peste tot in Romania (ca si in multe locuri din restul Europei). Aceasta a fost suprapusa, de catre Biserica crestina, cu o sarbatoare a Sf. Ioan. Mai mult decat atat - a spus profesorul - a fost chiar si luna plina. El a adaugat:
- Si la Bogata Olteana - nu departe de aici, sunt de multe ori cercuri in iarba. Prin 1998, o astfel de formatiune a fost asociata cu un fenomen luminos, care a ars un stejar lasandu-l complet fara frunze.
Mentionez ca, asa cum a observat si Mircea Eliade, San-Ziana vine din latinescul Sancta Diana - zeita antica a Lunii si a creaturilor padurii, ceea ce explica perfect asocierea ei cu zanele si cu ielele. Faptul e atestat si de versul Iana Sanziana, sora Soarelui, din folclorul mitologic romanesc.