Miscarea de Rezistenta informeaza: OMS: In Romania, rujeola a provocat 31 de decese din cele 35 inregistrate in Europa, in ultimele 12 luni (Autoare: Magda Marincovici)
Rujeola continua sa provoace decese in Europa, desi exista un vaccin sigur si eficient. Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza importanta acoperirii vaccinale contra acestui virus letal, in timp ce miscarea anti-vaccinuri este inca foarte activa in numeroase tari europene. In Franta, ministrul Sanatatii, Agnes Buzyn, a propus extinderea obligativitatii a 8 vaccinuri suplimentare, printre care si cel contra rujeolei. Situatia la nivel european, anuntata la data de 11 iulie de catre OMS, reprezinta un argument in favorarea acestei propuneri. De altfel, mai multe focare de rujeola au fost raportate in ultimele luni in tari din zona Europei OMS. In total, in aceasta zona au fost inregistrate, in ultimele 12 luni, 35 de decese. OMS se refera la cazul Romaniei, unde 31 de persoane au decedat din cauza acestei boli infectioase. De asemenea, in Italia au fost inregistrate 3.300 de cazuri si 2 decese din iunie 2016 pana in prezent, in Germania si Portugalia, cate un deces, in aceeasi perioada.

O tragedie inacceptabila

Fiecare dintre aceste decese provocate de rujeola care putea fi prevenit cu ajutorul vaccinului este o tragedie inacceptabila, subliniaza dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Regiunea Europa. Insuficienta acoperire vacinala a permis virusului sa se raspandeasca printre persoanele care au ales sa nu se vaccineze, care nu au acces la imunizare sau nu pot beneficia de vaccin din cauza ca au contraindicatii medicale, avertizeaza dr. Zsuzsanna Jakab. In prezent, prioritatea noastra este de a actiona in colaborare cu autoritatile sanitare din tarile vizate astfel incat aceste focare sa fie controlate si sa se mentina o acoperire vaccinala pentru populatie, subliniaza dr. Zsuzsanna Jakab, recomandand ca fiecare copil sa primeasca doua doze de vaccin anti-rujeola. Dr. Zsuzsanna Jakab incurajeaza, de asemenea, imunizarea fiecarui adult care nu este protejat complet.

Legea vaccinarii

In tara noastra, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectul de lege privind vaccinarea.
- In vederea asigurarii dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an, se precizeaza in expunerea de motive. Potrivit informarii Institutului National de Sanatate Publica, pana la data de 7 iunie, numarul total de cazuri de rujeola confirmate era de 7.647.

Sursa: miscareaderezistenta.ro