Buzele noastre sunt supuse zilnic unor factori externi si interni ce le pot afecta sanatatea. Cea mai frecventa afectiune este numita in popor zabala. Aceasta include leziunile si inflamatiile de la nivelul buzelor cum ar fi ranile de la colturile gurii, acele crapaturi sau fisuri dureroase ce se vindeca cu greu.

Cauze probabile mai des intalnite

Atunci cand o persoana isi umezeste buzele in exces sau le expune la aer rece, uscat si vant, buzele sale se pot usca si vor aparea crapaturi in pielea subtiata. Alti vinovati ai crapaturilor de la coltul gurii sunt deficitul de fier, de vitamina A, D sau oricare dintre vitaminele din grupul B, conform sfatulmedicului.ro.

Cauze probabile mai rar intalnite

Fisurile pot fi un semn al infectiilor fungice, cum ar fi candidoza care provoaca si roseata in jurul fisurii sau pot fi o reactie alergica usoara, la un ingredient al unui produs cosmetic recent folosit.

Ce este de facut?

Buzele vor fi hdratate prin aplicarea unei creme hidratante consistente, fara parfum. Daca s-a inceput utilizarea de produse cosmetice noi, se va opri utilizarea acestora si vor fi reintroduse treptat.
In cazul in care fisurile persista, se agraveaza sau par a se fi infectat, se va consulta medicul pentru a se face modificari in dieta si pentru a se recomanda tratament pentru infectie.