Riscurile secundare ale hipertensiunii arteriale sunt grave: degenerarea bolii in atac de cord, accident vascular sau cancer. In cele ce urmeaza, propun sa aflam mai multe informatii despre ce inseamna hipertensiune arteriala. La o simpla cautare pe Internet, gasim o gramada de informatii despre aceasta boala. Hipertensiunea arteriala este, asa cum ii spune si numele (hiper = mare) cresterea tensiunii arteriale, prin exercitare de presiune asupra peretilor arterelor. Din curiozitate, am cautat pe cateva site-uri de specialitate si am aflat ca valorile normale ale tensiunii arteriale sunt undeva in jur de 12 cu 8 cum se zice in vorbirea populara, adica in termeni medicali 120/80 mmHg. Prima valoarea reprezinta tensiunea arteriala sistolica (120) iar a doua valoare este tensiunea diastolica (80). Aceasta tensiune este una normala, ideala chiar, insa nu intotdeauna TA (tensiunea arteriala) ramane la valori optime, ea variaza odata cu fiecare activitate a noastra, este strans legata de starea de spirit, de sanatate, de activitate sau repaos, chiar si de consumul de apa sau alimentatie. Uneori, TA ajunge la valori mari, iar limita maxima admisa este dpdv medical 140/90.

Factorii de risc si simptomele hipertensiunii

Peste aceasta valoare, pacientul este considerat hipertensiv si are nevoie de ingrijiri medicale. Dar cresterea tensiunii arteriale nu da semne de fiecare data, decat, in unele cazuri cand este prea tarziu. Factorii de risc ce influenteaza aparitia si instalarea hipertensiunii arteriale, sunt urmatorii:
- varsta inaintata;
- boli (cum ar fi diabetul zaharat, anxietatea, depresiile, boli asociate sistemului nervos, afectiuni biliare sau hepatice, cat si afectiuni renale) ;
- obezitate;
- consumul de alcool, tutun sau stupefiante;
- alimentatie bogata in sare si asa mai departe.
Factorii de risc ce determina aparitia hipertensiunii arteriale sunt multipli, iar conform statisticilor, se pare ca sexul masculin prezinta mai multe sanse de a suferi de aceasta boala. Ce noroc pe noi, fetele! Totusi, sa revenim la lucruri serioase!
Cum ne dam seama daca suferim sau nu de tensiune arteriala crescuta?
Raspunsul este simplu, exista o serie de simptome determinate de specialisti, care ne indica daca avem sau nu probleme de tensiune. Parerea mea ar fi sa cititi cu multa atentie simptomologia acestei boli, si sa identificati daca aveti vreunul dintre ele. Poate ca e cazul sa faceti o vizita la medic! Mai bine sa prevenim decat sa tratam, nu? Dupa ce am enumerat cativa factori de risc, zic ca ar fi potrivit sa va prezint simptomele principale ale bolii. Acestia includ:
- dureri de cap, in special cefalee;
- zgomot in urechi si senzatie de presiune in cutia craniana;
- ameteli;
- sangerari nazale;
- dureri in piept;
- vedere incetosata sau puncte negre in fata ochilor;
- pierderea echilibrului sau senzatia de lesin;
- atacuri de panica nemotivate;
- slabiciune inexplicabila, accelerarea batailor inimii;
- amorteala totala sau partiala;
- dificultati in vorbire, confuzie, halucinatii sau chiar lesin.
Acestea sunt doar cateva dintre simptomele care pot dirija catre o boala de inima, insa pot exista si altele.

(sursa: hearttonic.ro)