ADEVARUL DE CALARASI informeaza: Ruina din palatul Prefecturii, reabilitata cu fonduri Regio. In cladirea monument istoric se vor tine cursuri pentru studenti (Autoare: Ionela Stanila)
Cladirea Palatului Prefecturii, unul dintre monumentele istoric simbol al Calarasiului, va fi reabilitata cu fonduri Regio, iar fosta sala de sedinte va deveni amfiteatru pentru studenti
Autoritatile locale cauta solutii pentru a salva de la pierzanie una dintre bijuteriile Baraganului. Prin asocierea cu o universitate, Consiliul Judetean Calarsai va putea accesa fonduri europene pentru modernizarea cladirii.
- Reabilitarea cladirii Prefecturii Calarasi este unul din obiectivele mele prioritare. Am studiat Monitorul Oficial si am constatat ca, din anul 2004, Consiliul Judetean are in administrare cladirea Prefecturii Calarasi, pana la consolidarea constructiei sale. La acest moment, protocolul respectiv a expirat. Impreuna cu prefectul judetului, George Iacob, am facut toate demersurile necesare pentru prelungirea protocolului. Numai asa putem sa depunem un proiect pe Programul REGIO privind reabilitarea constructiei acestei cladiri monumentale. Cladirea va fi destinata si functionarii unei facultati. In fosta sala de sedinte a Prefecturii vom amenaja un amfiteatru, iar in celelalte spatii vor fi sali de cursuri si laboratoare. Dar, pentru ca acest proiect sa poata fi accesat, prin Programul Operational Regional, va trebui sa ne asociem cu un centru universitar. Si ne vom orienta catre Academia de Studii Economice sau catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, a explicat Vasile Iliuta, presedintele Consiliului Judetean.
S-a finalizat intabularea Consiliul Judetean a finalizat recent procedura de intabulare pentru cladirea Palatului Administrativ si pentru terenul aferent acesteia.
- Am avut o noua runda de discutii pe aceasta tema cu specialistii din Consiliul Judetean si imi doresc sa inceapa cat mai repede lucrarile de reabilitare a acestei cladiri emblema a judetului Calarasi. Stadiul in care se afla corpul nefunctional al cladirii Prefecturii este la ora actuala in stare avansata de degradare, a precizat Vasile Iliuta, presedintele CJ Calarasi.

Modernizata partial

Dupa ce in urma cu multi ani a fost modernizata partial, iar apoi a fost lasata de izbeliste, cladirea va fi salvata de la ruina.
- Una dintre oportunitatile de finantare din fonduri nerambursabile o reprezinta cea prevazuta prin Programul Operational Regional, Axa 3.1. Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisie scazuta de carbon - Componenta Cladiri nerezidentiale, se arata in proiectul de hotarare.

Cladirea cu 58 de camere

Cladirea de patrimoniu, construita in 1895, risca sa se deterioreze pentru ca nu sunt bani pentru intretinerea reparatiilor facute deja, iar aripa de nord se afla intr-o stare avansata de degradare. Aripa de sud, in care functioneaza Prefectura, a fost reabilitata in 2008 cu bani de la Banca Mondiala. Pana acum au fost cheltuiti banii de la Banca Mondiala, 4.033.700 de lei, cu acestia fiind efectuate lucrarile de consolidare ale cladirii. In momentul realizarii proiectului s-a estimat ca 13.101.174 de lei este suma necesara pentru realizarea reabilitarii Palatului Prefecturii. Peste 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor Ultima solicitare pentru alocarea de fonduri a fost facuta in luna septembrie 2012. In documentul semnat de Consiliul Judetean si de Prefectura era mentionat faptul ca mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor de reconstructie. Autoritatile calarasene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de rezerva al Guvernului, pentru finalizarea modernizarii si consolidarii cladirii, pentru a nu fi periclitate lucrari executate pana la acel moment. De atunci si pana in prezent, Guvernul nu a dat niciun ban si lucrarile, deja executate, se degradeaza pe zi ce trece. Cladirea a fost construita de arhitectul italian G. D. Ciconi in anul 1895. Proiectul constructiei a fost intocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea in care intra si locuinta prefectului, astazi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafata construita a cladirii este de 2.517,63 metri patrati si avea la data receptiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.

Sursa: adev.ro