gerica1010.wordpress.com informeaza: Ce consumi pe timp de iarna grea?
Mananca alimentele perisabile mai intai.

Alcoolul nu te incalzeste in realitate, ci scade temperatura corpului, deoarece previne reactia naturala a organismului la frig: tremuratul. Simtim caldura cand consumam alcool pentru ca acesta determina vasele de sange sa se dilate, dar acest efect este doar temporar.
Radacina de ghimbir este cel mai eficient aliment folosit in cresterea temperaturii corpului.
Bauturile fierbinti te racoresc, nu te incalzesc. Cand bei fierbinte, o serie de receptori de pe limba semnaleaza organismului ca ceva fierbinte urmeaza sa ajunga si corpul incepe sa transpire, pentru a se raci. Pe de alta parte, o bautura rece poate sa ne incalzeasca deoarece determina vasele de sange sa se contracte.
Bea multe lichide si mananca suficient de bine ca sa mentii energia corpului la nivel ridicat si sa eviti deshidratarea.

Cum iti aperi corpul de frig?

Stai cat mai mult in interior, pe cat posibil. In timpul unui vant puternic din furtuna de zapada sau in cazul unor conditii cu multa ceata, vizibilitatea poate deveni foarte redusa chiar si ziua. Depunerile de zapada pot ascunde semne de circulatie importante. Te poti rataci cu usurinta si incapabil sa te intorci la un adapost.
Sa iti fie cat mai cald si bine in casa. Imbraca-te bine si in casa, poti pune si o caciulita. Imbraca copiii bine si pe cei in varsta confortabil si calduros. Stati in pat, luati si pisica ori catelul, incalziti-va unii de altii.
Cand iesi afara, imbraca-te corect ca pentru ger si zapada si anume: poarta mai multe randuri de haine subtiri decat una si groasa. Prima haina de care se izbeste zapada trebuie sa fie rezistenta la apa si suficient de groasa. Apoi sub ea e bine sa ai randuri de haine mai subtiri care sa creeze intre ele strat de aer care tine de cald. E important sa ai in casa acel tip de bluza de corp speciala care impiedica transpiratia corpului care se poate raci pe corp si cauza probleme serioase de imbolnaviri. Pielea trebuie sa ramana uscata si incalzita moderat, sa nu alterneze frigul, incalzitul si racitul hainelor pe ea. Tine cont ca prin cap si picioare iese caldura cel mai mult, asa ca e important sa fie capul bine incalzit si sa ai sosete bune.
Cand e extrem de rece aerul, acopera-ti corpul cat de mult poti ca sa eviti degeraturile.
Expunerea la temperaturi scazute nu provoaca raceli. Numarul mai mare de imbolnaviri de raceala si gripa in lunile de iarna se datoreaza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, ceea ce permite grmenilor sa se transmita mai usor. Frigul scade imunitatea si cum multi dintre noi avem virusi latenti de gripa in organism, se intampla sa racim.
In zona capului poti pierde 7-10% din caldura organismului.
Barbatii si femeile percep diferit temperaturile scazute. Mainile femeilor sunt in general mult mai reci decat ale barbatilor pentru ca barbatii au masa musculara mai mare decat femeile.
Albul este cea mai buna culoare pentru frig. Functia albului de a reflecta caldura este valabila si in cazul caldurii interioare, motiv pentru care va mentine caldura organismului, in timp ce imbracamintea neagra va permite mai usor pierderea de caldura prin haine.
Talpa antiderapanta, contra poleiului â€" Accidentele ortopedice pot fi prevenite prin purtarea incaltarilor potrivite. Cele mai bune in acest sens sunt talpile din material antiderapant (poliuretan, cauciuc) sau cele prevazute cu zimti sau crampoane. De asemenea, pe talpi de pot lipi benzi antiderapante autoadezive.

Cum gestionezi situatia acasa?

Fa-ti provizii si din alimente care nu trebuie sa stea la frigider: unt, margarina, branza tare, fructe proaspete si cele mai multe legume, suc de fructe, fructe uscate, jeleu, mustar, ketchup si masline. Cumpara apa imbuteliata.
Verifica daca ai baterii la lanterna. Un deschizator de conserve â€" pare banal, dar ai idee unde este, in casa? Sacii de dormit sunt excelenti.
Daca faci pana de curent, opriti sau decuplati aparatele pentru a preveni o supraincarcare a circuitului, atunci cand curentul electric revine. Lasati o lumina aprinsa de control.
Pentru a preveni inghetarea conductelor, porniti robinetul la debit mic. Nu vor ingheta la fel de repede. Inchideti camerele care nu sunt necesare; folositi carpe si prosoape sub usi pentru a mentine caldura
Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor de iarna: medicamentele pentru cele pentru reducerea simptomelor racelii si starilor gripale: paracetamol, aspirina, picaturi de nas, sarurile de rehidratare, antidiareicele si antispasmodicele. Daca mergem la munte, trusa de prim trebuie sa mai contina tifon, alcool sanitar, apa oxigenata, dischete de vata, plasturi, fasa elastica (pentru entorse si luxatii), leucoplast si analgezice (pentru entorse sau intinderi de ligamente), geluri antibacteriene pentru maini. Pentru dezinfectarea plagilor nu se foloseste alcoolul medicinal, ci apa oxigenata.

Urmareste stirile. Site-urile si programele tv ti vor furniza informatii cu privire la evolutia codului meteo.

Asigura-te ca ai cel putin un radio care merge pe baterii, nu doar cu curent electric de la prize. Doteaza-te macar cu o baterie externa la telefon, daca nu cu un generator.
Ramai calm. O furtuna de zapada sau un viscol de cod galben, portocaliu sau rosu, nu pune vietile in pericol daca exista un adapost decent deasupra capului.
Fa-ti provizii. Cumpara in plus ce stii ca ai nevoie pentru cateva zile ca sa nu iesi din casa in caz de necesitate. Sa ai destule doctorii, mancare, apa, combustibil, hartie igienica, scutece, etc.
Sa ai o sursa de incalzire de rezerva. E bine sa ai asa ceva in casa, semineu, calorifer electric, cuptor pe lemne, incalzitor cu kerosen, sobita pe lemne, orice alternativ la calorifer. Renunta la aerisit si conserva caldura si energia daca se preconizeaza un numar de zile mai dure.
Pune la indemana, eventual chiar in casa, sare si nisip pentru topirea ghetii, unelte de indepartare a zapezii.
Sa ai lumanari, chibrituri, lanterne, brichete in casa si la indemana. Trebuie sa ai aceste surse de a putea vedea in caz ca pica curentul. Sa ai si baterii de rezerva. Atentie mare daca folosesti lumanari. Lumineaza doar strictul necesar, nu toata casa.
Asigura-te ca ai apa din belsug in casa. Daca ai cumva un put care se bazeaza pe o pompa electrica, trevuie sa iti faci rezerve de apa pentru ca pompa nu va functiona daca pica curentul. Cumpara apa de rezerva sa ai cat mai multa in casa. Daca raul devine foarte rau, e o solutie extrema si sa topesti zapada ca sa faci rost de apa. Tine minte ca zapada e facuta mai mult din aer decat din apa. Nu consuma combustibil sa topesti zapada multa in loc sa iti incalzesti mancarea sau camera in care stai.
Daca in casa frigul ajunge pana la nivel de inghet, inchide alimentarea cu apa a caloriferelor ca sa nu iti inghete tevile si sa dai de alte probleme cu bataie de cap si consum de bani.
Ai grija de toti membrii familiei tale. Fii sigur ca stii in fiecare moment unde este fiecare din familia ta, ca au un adapost si ca nevoile lor de baza sunt asigurate.
Da zapada incet si prudent. Multe atacuri de cord si probleme cu coloana apar cand oamenii obisnuiti cu o viata sedentara se duc sa isi dea zapada din dreptul casei. Acesta este un efort fizic dintre cele mai mari. Daca nu faci miscare in mod regulat, vezi daca e cineva dispus sa te ajute sa dai zapada, nu te aventura singur. Cand dai zapada, nu te grabi, fa pauze multe, bea multa apa, ai grija sa nu iti transpire corpul si dupa aceea sa ti se raceasca transpiratia pe spate, sa dai in alte belele.
Dupa o zapada masiva, e nevoie sa iti cureti acoperisul casei. In caz contrar, zapada care ramane pe casa iti poate cauza stricaciuni la acoperis. Ai grija cu ce dai zapada, sa nu aluneci, sa fii in siguranta.
Dupa ce trece furtuna si nu mai ninge, fa o tura si verifica daca totul e ok la cei pe care ii stii mai in varsta sau cu probleme. Stai in priza pentru valul doi, fie de vijelie fie de inghet, de regula ele vin combinate. Revino la viata de zi cu zi si tine cont sa ramai mereu cald la corp cand iti cureti masina, te duci la job, esti in statia de autobuz, etc. Caldura corpului e cea mai importanta in perioada asta.
Ajuta la datul zapezii. Atat cat poti, participa la datul zapezii din fata casei tale, la facutul de alei, gaseste gura cea mai apropiata de canalizare, de hidrant pentru foc, etc si fa accesul la ele.

Cum supravietuiesti in masina?

Verifica masina â€" acumulatorul si sistemul de aprindere trebuie sa fie in stare foarte buna, iar bornele bateriei curatate. Vezi daca ai antigel. Asigurati-va ca sistemul de incalzire si dezghetare functioneaza efficient. Verificati functionarea farurilor si a luminilor de avarie. Dotati-va cu lanturi antiderapante.
Daca stii de avertizarea de vreme severa, evita pornirea la drum pe timp de viscol si ninsoare puternica. Daca deplasarea este necesara, informati-va daca pe traseu nu sunt drumuri blocate. Echipati masina pentru conditii de iarna (anvelope, lanturi, lopata, saculet cu nisip etc.).
Porniti la drum cu rezervorul de combustibil plin. Nu stii daca ramai blocat, si nu vrei sa ingheti in masina.
Pastrati in autoturism paturi, o lanterna, apa si alimente.
Daca viscolul va blocheaza in vehicul in afara localitatii: stationati cat mai pe dreapta drumului si porniti luminile de avarie; sunati la 112 si indicati locul in care ati ramas blocat; porniti motorul si sistemul de incalzire cate 10 minute la fiecare ora, pentru mentinerea caldurii in interior (cand motorul este pornit deschideti usor un geam pentru ventilatie, evitand inhalarea de monoxid de carbon); curatati zapada de pe teava de esapament; miscati-va periodic, pentru a mentine organismul cald, evitand extenuarea; consumati lichide pentru evitarea deshidratarii; pe timp de noapte porniti lumina din autoturism, pentru ca echipajele de salvare sa va poata localiza; nu parasiti autovehiculul daca nu vedeti in apropiere o cladire in care va puteti adaposti.