Adrian Stoica a publicat pe pagina sa de Facebook un text intitulat: Despre prostie si ura, pe care il puteti citi in continuare:
Carlo M. Cipolla (15 august 1922 - 5 septembrie 2000) a fost un filozof si istoric al economiei italian, cunoscut mai ales pentru cercetarile asupra prostiei omenesti, inca din anii 70 ai secolului trecut. Pe baza acestor cercetari, a formulat cinci legi fundamentale ale prostiei care, din motive care imi scapa - probabil din prostie - sunt putin cunoscute, desi importanta lor sociala, politica, economica este uriasa. Sa aruncam o privire asupra acestor legi fundamentale:

1. Intotdeauna si in mod inevitabil fiecare dintre noi subestimeaza numarul prostilor din societate.

2. Probabilitatea ca o persoana data sa fie proasta este independenta de orice alta caracteristica a acelei persoane.

3. O persoana este proasta daca creeaza pierdere pentru o alta persoana sau grup de persoane fara sa castige vreun avantaj personal, sau chiar mai rau, creandu-si singure pierderi in acest proces.

4. Oamenii care nu sunt prosti intotdeauna subestimeaza potentialul de distrugere al oamenilor prosti; ei uita in mod constant ca la orice moment de timp, oriunde, in orice circumstante, raporturile sau asocierea lor cu oamenii prosti constituie invariabil o eroare costisitoare.

5. O persoana proasta reprezinta cel mai periculos tip de persoana care exista.
Acum uitati-va in piata si incercati sa raspundeti sincer la cateva intrebari.

1. Ce avantaj concret vor avea oamenii din piata, pentru ei sau pentru semenii lor?
Depinde, evident, de cat de departe vor merge. Deocamdata au obtinut neeliberarea unor detinuti, ceea ce, evident, nu le foloseste acelora. Dar, pentru ei au obtinut sau vor obtine ceva? Au intarit puterea unui presedinte discretionar, care nu aduce niciun folos Romaniei, precum si a instrumentelor sale de represiune politica, atat. Pentru ca, de recuperarea prejudiciului si de alte alea-alea, nu are rost sa vorbim. Au fost condamnati si Nastase, si Voiculescu, si Adamescu, si care-or mai fi fost, si nu s-a recuperat (mai) nimic. Oricum, oamenii nu au primit nicio compensatie materiala.
Dar daca vor merge mai departe? Daca vor da jos guvernul? Atunci, evident, toate pomenile PSD-ului vor fi anulate, si nu mai enumar care sunt acelea. Ba, n-ar fi mare lucru ca noul guvern sa mai taie si din veniturile actuale. Ce, Boc n-a facut-o? Si nu s-a revoltat nimeni.Bun, ma opresc aici. Din cele expuse aici, conform legii nr. 3, rezulta clar ca manifestantii sunt prosti. Teribil de prosti. Fundamental prosti.

2. Cum a putut PSD-ul sa ajunga, din situatia de acum o luna, la ceea ce este acum? Simplu, a fost o fatalitate, cititi legile nr. 1 si nr. 4. Sigur, prostii au aceasta caracteristica, nu-si vad propria prostie si ii considera pe altii prosti. Dar PSD si liderii lor nu sunt prosti. Cu toate acestea au subestimat, in mod, evident, si numarul prostilor, si forta lor incredibila de organizare. Ei si? Nimeni nu poate estima exact acest lucru, iar aceasta nu e o dovada de prostie. Cel mult de optimism.

3. Cum se face ca persoane absolut onorabile s-au alaturat protestului? Onorabilitatea nu se scuteste de prostie. Mai mult, exista studii si cercetari - na, cautati si voi pe net - care certifica faptul ca un numar impresionant de laureati Nobel sunt prosti. Nu prosti, prosti de bubuie. Si totusi, oamenii au rezultate stiintifice notabile, sunt absolut ok din punct de vedere moral, afectiv etc. Dar sunt prosti, asta e. Mai mult, onorabilitatea ii face extrem de credibili, si, prin urmare, extrem de perniciosi. Pe de alta parte, succesul in a-i prosti pe altii ii face sa fie si mai prosti. E un cerc vicios din care foarte greu pot iesi, deoarece oamenii de acest fel sunt si foarte orgoliosi si nu accepta faptul ca se pot insela.

4. La ce sa ne asteptam? La ce-i mai rau, pentru moment suntem la mana prostilor. Iar prostia e cea mai mare forta a naturii. Distructiva, evident, dar asta este. Schiller spunea ca, in fata prostiei, si zeii sunt neputinciosi. Mai cu seama, in fata prostiei organizate, a multimilor frematande de prosti.

5. Ce e de facut? Pai cam acelasi lucru pe care l-am avea de facut in fata unui tzunami, fiindca, in esenta, asta este, un tzunami de prostie civica. In fata unei asemenea catastrofe, nu prea exista solutii colective, si nici prea multe solutii individuale. Ne putem agata de ce avem: de o creanga, de un bat, sau de familie, de prieteni, de carti, de ce-o fi, dar nimic nu ofera protectie absoluta. Sa nu creada cineva ca poti pluti pe creasta tzunami-ului cu o barca pneumatica! Nu, fiindca tzunami-ul vine cu trunchiuri de copac, cu masini, cu stanci, cu ce vrei, si ce sa mai faci cand iti arunca asa ceva in cap? Bun, cand lucrurile se mai linistesc, fiecare din neprosti ar trebui sa ia un prost, sau mai multi, si sa incerce sa-l faca sa vada lucrurile asa cum stau. Nu, nu acest lucru nu are rost cu oameni cu 3 mastere si 2 doctorate, aceia sunt, de regula, iremediabil pierduti, dar, din fericire, singuri nu au nicio putere. Ci cu oameni pe care orgoliul propriei infailibilitati sa nu-i fi orbit deja in intregime. Si da, lucrul asta nu trebuie facut cu ura, pentru ca ura e combustibilul prostiei. Oamenii devin extrem de prosti atunci cand urasc. Alungati ura din sufletele voastre si-apoi incercati sa-i ajutati si pe ceilalti. Na, cam asta am avut de spus.