MEDIAFAX informeaza: Din 15 ianuarie incepe perioada soldarilor de iarna. Ce produse pot fi gasite la reduceri
Intre datele de 15 ianuarie si 15 aprilie din fiecare an, comerciantii care au notificat autoritatile pot sa-si lichideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel ca practica reduceri substantiale numite generic soldari de iarna. Pe langa promotiile si reducerile practicate in general in aceasta perioada, comerciantii mai au la dispozitie, incepand din 15 ianuarie, o noua metoda de accelerare a vanzarilor: soldarea. Aceasta este o metoda de lichidare a stocurilor cu articole de iarna (in special manusi, fulare, caciuli, paltoane, incaltaminte, dar si echipament sportiv), clientii magazinelor cu astfel de produse fiind asteptati cu reduceri masive de preturi. Potrivit legislatiei in vigoare, pot fi supuse operatiunilor de soldare numai produsele nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier. In cazul de fata, este vorba despre articole care sunt utile doar iarna. In aceasta categorie se incadreaza grupe de produse cum ar fi (dar fara a se limita la): confectii inclusiv blanarie, pielarie, produse de marochinarie si galanterie, tricotaje, tesaturi, incaltaminte, articole sport-turism, unele cosmetice, aparate de incalzire si climatizare, ventilatoare, precum si alte produse similare. Nu pot fi vandute in regim de soldare articole de uz permanent (nesezonier), cum sunt electronicele, electrocasnicele, alimentele, dulciurile, bauturile sau produsele de menaj. Comerciantii trebuie sa anunte in prealabil la primaria localitatii unde se vor desfasura vanzarile faptul ca intentioneaza sa practice soldari. Pentru ca o tranzactie sa fie acceptata ca soldare, comerciantul trebuie sa faca dovada ca a achitat furnizorului contravaloarea marfurilor expuse si ca nu le va vinde mai ieftin decat suma achitata. De asemenea, comerciantul trebuie sa-si ia angajamentul ca este o lichidare de stoc, respectiv ca nu va repeta aceasta metoda de vanzare cu alte marfuri din aceasi categorie. Orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului nou (redus).
- Stocul de produse propus pentru soldare trebuie sa fie constituit in prealabil in structura de vanzare respectiva, in spatiile de vanzare si depozitele structurii de vanzare, precum si, dupa caz, in unul sau mai multe depozite ale comerciantului, cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii de soldare, si nu va fi reinnoit dupa constituire sau in cursul vanzarilor de soldare, se arata in normativele care reglementeaza acest tip de comert.
Vanzarea de soldare este intens practicata in tari ca Franta, Germania sau Spania, cu avantaje importante atat pentru comercianti, cat si pentru consumatori. In Romania, soldarile se practica in fiecare an in perioada 15 ianuarie - 15 aprilie pentru articolele de iarna si in perioada 1 august - 31 octombrie pentru articolele de vara.