miscareaderezistenta.ro: Polei si ger: Pericol de entorse, luxatii, fracturi, degeraturi! (Autoare: Magda Marincovici)
In ultimele 24 de ore, a crescut numarul persoanelor cu luxatii, fracturi sau entorse, care se prezinta la unitatile de primiri urgente ale spitalelor. Dr. Alis Grasu, directorul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, spune ca toate aceste cazuri este necesara prezentarea de urgenta la medicul ortoped. Entorsa, in general, se produce din cauza unei miscari bruste sau a unei cazaturi, persoana respectiva avand senzatia de rupere a ligamentelor sau de pocnitura. Diagnosticul cert se pune potrivit rezultatului la examenul radiologic. Persoana afectata simte durere imediat in zona unde s-a produs entorsa, apare edemul, articulatia se umfla treptat, pielea se tumefiaza.Tratamentul consta in imobilizarea articulatei prin ciorap elastic sau aparat gipsat si repaus. Gheata si compresele reci sunt indicate pentru retragerea edemului, iar antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, diclofenac) pentru calmarea durerii. Luxatiile constau in intinderea fortata a ligamentelor asociata cu deplasarea extremitatilor osoase ale unei articulatii, in timpul unei miscari bruste sau a unei cazaturi. Persoana are senzatia ca osul s-a deplasat in articulatie, ca acesta fuge, apar durerea, edemul, tumefierea la nivelul articulatiei. Pentru confirmarea luxatiei pacientul trebuie sa faca o radiografie. Zona articulatiei cu luxatie este imobilizata in aparat gipsat sau orteza, timp de 21 - 28 de zile. Fractura - ruptura osului sau a unui cartilaj osos - este de doua feluri: inchisa, cand pielea este intacta, si deschisa, cand pielea este lezata, taiata, iar portiuni de os ies prin piele, fiind risc major de infectie. Daca osul s-a rupt, persoana afectata aude un zgomot, un trosnet. Pentru confirmarea diagnosticului este necesar examenul radiologic. In cazul fracturii, pacientul simte o durerea puternica, iar in zona afectata apare hematomul. Pacientului ii este imposibil sa efectueze miscari. Tratamentul este complex, de urgenta, aplicat de medicul ortoped.

Degeraturi

De asemenea, din cauza temperaturilor foarte scazute, exista riscul de degeraturi. Doctorul Alis Grasu spune ca, pana la sosirea ambulantei, persoana trebuie protejata de frig, sa fie dusa intr-o incinta incalzita, sa fie inlocuite hainele ude cu haine uscate sau sa fie invelita in paturi uscate si, apoi, sa fie chemata de urgenta ambulanta. Daca persoana respectiva este constienta, i se dau lichide caldute, nu fierbinti.
In cazurile de degeraturi, de hipotermie severa, se solicita in regim de urgenta ambulanta pentru transportarea persoanei la spital.

Sursa: miscareaderezistenta.ro