Revista MAGAZIN informeaza: Maratonul Sarbatorilor (Autoare: ECATERINA BATRANEANU)
Sarbatorile de Iarna reprezinta cea mai frumoasa perioada din an in care emotiile si trairile noastre ajung la cote maxime. Si totul se intampla datorita magiei de neegalat a clipelor petrecute alaturi de cei dragi, de familie. In mod repetat insa, perioada magica este urmata de una mai mult sau mai putin stresanta, cea a inceputului de an, cand fiecare constata ca a mai acumulat cateva kilograme. Este momentul cand ne amintim de cate ori ne-am propus mai multa cumpatare, dar tentatiile culinare ne-au invins. Chiar si cercetatorii confirma:
- Suntem predispusi sa ne ingrasam cu 3-8 kilograme daca mancam si bem fara restrictii in aceasta perioada!
Savuroasele produse traditionale ale meselor de Craciun si Revelion, luate in sanul familiei, sunt adevarate bombe calorice. Dr. nutritionist Cristian Panaite precizeaza:
- Veti fi surprinsi poate sa aflati, ca intr-o astfel de zi ajungeti sa mancati chiar si 6.000 de calorii.
Picatura care umple paharul este cumpana dintre ani, cand petrecem cu mancare si bautura. Alt inamic al nostru este alcoolul, licoarea magica fara de care veselia Sarbatorilor ar fi inexistenta si care intr-un mililitru ne cedeaza 7 calorii. In plus, zilele de trandaveala, fara pic de plimbare, de miscare, de exercitii fizice, din perioada Sarbatorilor pot ele singure sa vina la pachet cu cateva kilograme in plus! Oare nu e pacat ca magia Sarbatorilor sa fie umbrita de eforturile de a slabi depuse la inceput de an? Nu ar fi mai bine sa invatam sa ne bucuram de sarbatori fara sa ne ingrasam? Sau, si mai simplu nu ar trebui sa imprumutam de la vedetele momentului secretele ce le mentin mereu in forma?