Klaus Iohannis a acceptat cea de-a doua propunere a coalitiei PSD+ALDE de frica. Decizia lui Iohannis de a-l accepta pe Grindeanu a venit aproape imediat dupa ce Liviu Dragnea i-a transmis lui Iohannis ca dupa Anul Nou oamenii sunt hotariti sa iasa in strada! Joi seara, Liviu Dragnea a aparut impreuna cu Sevil Shhaideh, la RTV. Liderul PSD a transmis un mesaj dur, ultimativ presedintelui Iohannis, afirmand in mod categoric, fara ocolisuri, ca oamenii nu mai pot fi opriti sa iasa in strada dupa Anul Nou:
- De cateva zile fac eforturi foarte mari pentru a nu iesi oamenii in strada. Sunt din ce in ce mai multi hotarati sa iasa in strada. Daca presedintele refuza desemnarea, mergem la suspendare. Vom utiliza orice mijloc constitutional pentru a debloca aceasta tara.
Presedintele Iohannis a primit miercuri a doua propunere a coalitiei castigatoare a alegerilor, a avut o scurta discutie cu premierul propus, Sorin Grindeanu, si - conform unor surse de la Cotroceni - ar fi afirmat ca e o propunere mai buna ca prima, dar joi nu a dat un raspuns, ceea ce a iritat la maximum milioanele de cetateni ai Romaniei. Dupa ce conducerea PSD a transmis ca poporul va iesi in strada, Iohannis nu a avut alta optiune rationala. Mircea Badea a comentat astfel, intr-o interventie telefonica la Antena 3, aceasta desemnare:
- Klaus Iohannis a intins coarda cat a putut de mult. Maniera in care a facut desemnarea este primitiva si jignitoare. Iohannis a fost obligat de Constitutie sa semneze decretul pentru numirea lui Sorin Grindeanu in fruntea Guvernului. Lui Iohannis si serviciilor le-a fost frica, ei se tem de poporul iesit in strada!