Antena 3 informeaza: Ce sa faci in sezonul sarbatorilor
Sezonul sarbatorilor! Google celebreaza Sezonul sarbatorilor! cu un Doodle special dedicat acestei perioade. Afla ce poti face in Sezonul sarbatorlior si bucura-te de el alaturi de cei dragi. Urarea SARBATORI FERICITE este una dintre cele mai obisnuite pe care le auzim sau le facem inainte de Craciun sau in perioada dintre Craciun si Anul Nou. Cat de fericite sunt insa de obicei sarbatorile si ce anume influenteaza modul in care ne simtim in aceste zile speciale alaturi de cei apropiati? Ce putem face pentru a avea sarbatori cat mai linistite cu putinta sau pentru a trece prin aceasta perioada fara a deveni mai obositi si mai stresati decat inainte? Sunt cateva dintre intrebarile la care au incercat sa raspunda psihologii, in incercarea de a le oferi celor care se tem de stresul si de depresia din sezonul sarbatorilor cateva recomandari care sa-i ajute sa-si mentina echilibrul emotional intr-una dintre cele mai agitate perioade ale anului.

Ce spun sociologii

Un studiu sociologic recent facut public de directmatin.fr arata ca, daca 8 francezi din 10 considera Craciunul un moment de bucurie si distractie impreuna cu altii, pentru multi acesta este o sursa de stres si de constrangeri. Potrivit unui sondaj de pe opinie al Opinionway pentru firma de asigurari Amaguiz realizat la finalul lunii octombrie pe un esantion de 1.029 de persoane, 35% dintre francezi vad sarbatoarea Craciunului ca pe o obligatie de care se tem. Un alt studiu Yougov pentru MaReduc, pe un esantion reprezentativ de 1.222 de de persoane, arata, de asemenea, la inceputul lui noiembrie, ca 19% dintre persoanele intervievate considerau sarbatorile de la sfarsitul anului un moment stresant, solitar sau chiar deprimant. In randul celor stresati de apropierea Craciunului, sursele de angoasa sunt multiple. Cheltuielile excesive se afla pe primul loc (54%), in timp ce teama de a vedea reaparand tensiuni si dispute familiale este prezenta la 34 dintre respondentii Yougov si 36% dintre cei ai Opinionway. Printre alte motive de ingrijorare, mai mult sau mai putin triviale, din aceasta perioada sunt si cele privind riscul de a lua in greutate din cauza repausului exagerat (30%), teama de a se rani deschizand stridii (10%) sau cea de un incendiu provocat de decoratiile luminoase din brad (8%).Dincolo de angoasele pe care le provoaca perioada, unii o asimileaza si cu o suita de obligatii care sunt foarte aproape sa devina corvezi. Printre constrangerile cele mai frecvent mentionate sunt gasirea de idei de cadouri pentru apropiati (57%), dificultatea de a aduna laolalta intreaga familie (56%) sau obligatia de a inmulti iesirile in oras (47%). Pentru 45% dintre francezi, Craciunul este chiar sinonim cu un maraton epuizant.

Si totusi, exista speranta

In ciuda tuturor acestor probleme, magia Craciunului nu a disparut cu totul, scrie directmatin.fr. Potrivit celor doua studii citate, intre 82% (OpinionWay) si 86% dintre francezi il vor sarbatori si il considera inca un moment care musai trebuie petrecut cu cei apropiati. In cazul a 15% dintre ei, Craciunul este chiar o sarbatoare care ramane magica si pe care o asteapta cu nerabdare. In cazul celor care insa nu sunt atat de norocosi, sarbatorile de sfarsit de an pot fi insa un motiv de stres si chiar de depresie. Potrivit psihologului Kevin Hooker, maior in cadrul bazei fortelor aeriene Edwards, din California, aceste probleme emotionale sunt de multe ori rezultatul a trei principali factori declansatori â€" relatiile, situatia financiara si suprasolicitarea fizica â€" si intelegerea lor ne poate ajuta sa planuim anticipat cum sa reducem stresul asociat cu ele. Relatiile pot provoca agitatie, conflict sau stres in orice moment al anului, dar tensiunile sunt adesea amplificate in timpul sarbatorilor. Conflictele si neintelegerile familiale se pot intensifica, in special daca toata lumea se va afla impreuna timp de mai multe zile. Exista un mare potential pentru aparitia situatiilor conflictuale cand exista atatea nevoi si interese care trebuie satisfacute. Pe de alta parte, oamenii care isi petrec sarbatorile fara cei iubiti s-ar putea simti singuri si tristi. De asemenea, cheltuielile excesive de sarbatori pe cadouri, calatorii, mancare si distractie pot spori si ele stresul, in conditiile in care fiecare incearca sa se simta bine si in acelasi timp sa se asigure, pe cat posibil, ca fiecare persoana de pe lista de Craciun este multumita. Nu in ultimul rand, psihologul atrage atentia asupra gradului de solicitare fizica, intrucat succesiunea din care fac parte goana dupa cumparaturi, participarea la petreceri si pregatirea meselor de sarbatori poate fi extenuanta. Senzatia de extenuare poate spori si mai mult stresul, creand un circ vicios. Exercitiul fizic si somnul, care sunt de cele mai multe antidoturi perfecte pentru stres si oboseala, ajung in aceasta perioada pe planul doi, devenind mai putin importante decat treburile gospodaresti si iesirile in oras. Insa, atrage atentia maiorul Kevin Hooker, suprasolicitarea fizica, stresul, lipsa exercitiilor fizice si consumul excesiv de mancare si bautura sunt ingrediente pentru o stare nu tocmai tonica in perioada sarbatorilor.

Recomandarile psihologilor

Iata 12 recomandari ale acestui psiholog, publicate pe site-ul bazei aeriene Edwards din California, pentru a impiedica depresia obisnuita din perioada sarbatorilor sa se transforme intr-una cronica:
1. Acceptati-va sentimentele. Intelegeti faptul ca sentimentele in sine nu sunt bune sau rele. Exista o mare varietate de motive pentru care oamenii se pot simti tristi sau suparati in sezonul sarbatorilor. Nu trebuie sa va fortati sa fiti fericiti doar pentru ca aceasta este asteptarea pe care o au ceilalti pentru perioada de sarbatori. Poate fi de ajutor sa acceptati pur si simplu ceea ce simtiti si sa gasiti un mod sanatos sa exprimati aceasta emotie.
2. Cautati sprijin. Daca va simtiti izolati sau deprimati, cautati membri ai familiei si prieteni, sprijinul comunitatii sau pe cel religios. De aici poate veni sustinerea sau compania atat de necesara in asemenea momente. De asemenea, puteti lua in considerare sa va implicati in proiecte de voluntariat. Daca va implicati si ii ajutati pe altii asta va poate face sa va simtiti mai bine si, in acelasi timp, va largeste cercul de cunostinte. In acelasi timp, este bine sa cautati ajutor pentru organizarea propriilor reuniuni de Craciun, precum si pentru pregatirea meselor festive si curatenie. Nu trebuie sa le faceti pe toate singur/a.
3. Fiti realisti. Pe masura ce familiile se schimba si cresc, traditiile se schimba si ele. In unele cazuri traditiile pot fi mentinute, dar in altele acest lucru s-ar putea dovedi imposibil. Cand schimbarea pare iminenta, gasiti cai de a pastra viu spiritul vechilor traditii. De exemplu, daca intreaga familie nu se mai poate aduna intr-un singur loc, gasiti moduri de a sarbatori impreuna de la distanta, prin partajarea de fotografii, schimbul de e-mailuri sau discutii prin legatura video pe internet.
4. Lasati deoparte neintelegerile. Incercati sa acceptati membrii familiei si prietenii asa cum sunt, chiar daca nu se ridica pe deplin la inaltimea asteptarilor pe care le aveti. Lasati nemultumirile pe care le aveti pentru un moment mai potrivit de discutie. In conditiile in care stresul este mare si oamenii ajung in general sa faca multe lucruri pe care nu le fac in timpul anului, sarbatorile ar putea sa nu fie cel mai bun moment pentru a petrece "momente de calitate" alaturi de cei apropiati. Incercati sa fiti intelegatori daca ceilalti se supara sau sunt distrasi cand ceva merge rau. Sansele sunt destul de mari ca ei sa resimta stresul sarbatorilor ca si voi.
5. Intocmiti un buget si respectati-l. Inainte de a merge la cumparaturi, luati o decizie privind banii pe care ii puteti cheltui pe cadouri si alte obiecte. Apoi asigurati-va ca il respectati. Daca nu faceti asta, este posibil sa va simtiti anxios si tensionat luni de zile dupa aceea din cauza faptului ca va chinuiti sa va platiti facturile sau datoriile. Evitati sa-i coplesiti pe ceilalti cu o avalansa de cadouri in incercarea de a-i face fericiti. In multe cazuri, emotiile pozitive generate de lucruri tangibile dureaza putin. O alternativa ar fi sa faceti o donatie in scop caritabil sau sa faceti daruri realizate acasa.
6. Faceti planuri in avans. Stabiliti anumite zile pentru cumparaturi, gatit, vizitarea prietenilor sau alte activitati. Ganditi-va la meniurile pe care le veti gati de sarbatori si faceti o singura deplasare pentru achizitionarea de alimente si ingrediente. Asta va face sa preintampinati agitatia de ultim moment pentru a cumpara ingrediente lipsa si aveti timp sa faceti din nou o placinta daca nu a iesit bine de prima data. Rezervati-va timp suplimentar pentru calatorii pentru ca intarzierile sa nu va agraveze stresul.
7. Invatati sa spuneti "nu". Credeti sau nu acest lucru, ceilalti vor intelege daca nu puteti participa la unele proiecte sau activitati. Daca veti spune "da" numai lucrurilor pe care doriti sa le faceti, veti evita sa va simtiti coplesiti sau sa aveti resentimente. Daca nu este posibil sa spuneti "nu" unui anumit lucru, incercati sa scoateti o alta obligatie din agenda pentru a recupera timpul pierdut.
8. Evitati renuntarea cu totul la obiceiurile sanatoase. Nu lasati sarbatorile sa devina un "liber" la toate poftele alimentare. O anumita indulgenta nu este rea, dar excesul ar putea amplifica stresul si sentimentul de vinovatie. Serviti o gustare sanatoasa inaintea petrecerilor de sarbatori pentru a nu exagera apoi cu dulciurile, aperitivele sau bautura. Continuati sa dormiti suficient si faceti-va timp pentru activitati fizice.
9. Luati-va un ragaz. Petreceti fie si doar 15 minute singuri, fara a fi distrasi de nimic, ar putea fi suficient pentru a va asigura energia de care aveti nevoie pentru ceea ce trebuie sa faceti. Duceti-va intr-un loc linistit, chiar daca este toaleta, pentru cateva momente de singuratate. Plimbati-va dupa lasarea noptii si uitati-va la stele. Ascultati muzica ce va linisteste. Gasiti ceva care va limpezeste mintea, va reduce ritmul respiratiei si va restabileste senzatia de calm si de bunastare.
10. Reganditi-va rezolutiile. Pentru ca rezolutiile de Anul Nou va pot pregati calea pentru esec, ganditi-va la ceva rezonabil ce ati putea realiza. Nu luati decizia de a va schimba complet viata pentru a compensa greseli din trecut. Incercati, in schimb, sa reveniti la rutine simple, specifice unui stil de viata sanatos. Stabiliti-va scopuri mai bine precizate, mai mici, intr-un calendar rezonabil. Alegeti rezolutiile care va vor ajuta sa va simtiti valorosi si va vor aduce mai mult decat momente trecatoare de fericire.
11. Nu va mai ganditi la perfectiune. Emisiunile speciale de sarbatori sunt pline de happy end-uri, dar in viata reala oamenii nu gasesc de obicei solutii perfecte la problemele pe care le au intr-o ora sau doua. Incercati sa intelegeti ce lucruri puteti controla si apoi sa le influentati pe acelea. Nu in ultimul rand, faceti tot posibilul pentru a accepta lucrurile pe care nu le puteti controla. Acceptati ca lucrurile nu vor fi perfecte si chiar asteptati-va la asta.
Pe langa cei care risca sa devina depresivi din cauza stresului emotional si suprasolicitarii, exista insa si persoane care sunt cu atat mai vulnerabile in aceasta perioada a anului, din cauza problemelor sentimentale, singuratatii, situatiei financiare grele sau a neintelegerilor cu familia. Pentru le oferi acestora o serie de sfaturi, site-ul australian popsugar.com.au a discutat cu Jennie Linton, manager al programului Youth Insearch.
1. Prima dintre aceste recomandari este sa va faceti un plan si sa nu stati pur si simplu fara a face nimic. Este un moment bun pentru inceperea unor traditii noi si pentru a va face amintiri noi.
2. Faceti ceva ce va face fericiti, dar asigurati-va ca este ceva pozitiv. Plimbarea intr-un loc favorit, vizionarea filmului preferat sau prepararea mancarii favorite ar putea fi cateva variante.
3. Cereti ajutor daca aveti nevoie de el. Nu trebuie sa treceti singuri prin aceasta perioada a anului si puteti avea acces la consiliere psihologica.
4. Vizitati-va prietenii. Profitati de invitatia lor la masa de Craciun sau intrebati daca-i puteti vizita si veti avea surpriza sa constatati cat de multi oameni ar vrea sa va vada.
Sezonul sarbatorilor! 5. Scrieti o scrisoare unei persoane sau unor oameni de care va va fi dor in ziua de Craciun si spuneti-le ce veti face in aceasta perioada. Chiar daca nu trimiteti scrisoarea, este un exercitiu catartic care va va face sa va simtiti mai bine.
6. Faceti lucruri care va aduc aminte de momente fericite alaturi de oameni care nu va vor fi alaturi de Craciun â€" mancati alimentele care le plac si lor, ascultati muzica favorita sau angajati-va in acele activitati pe care le faceati impreuna.
7. Analizati lucrurile care va streseaza si cautati optiuni pentru a evita acest lucru. Poate ca faptul ca vi se reaminteste permanent ca e Craciunul nu va face bine, asa ca este mai bine sa evitati magazinele. Daca faptul ca va aflati alaturi de oameni care sarbatoresc Craciunul va face sa va simtiti singuri sau tristi, plecati de la astfel de reuniuni festive.
8. Stati departe de droguri si alcool, pentru ca acestea nu ajuta in situatii emotionale. Mai mult, ele pot duce la un comportament riscant si sa amplifice tristetea sau depresia, ceea ce este ultimul lucru de care aveti nevoie.
9. Faceti munca voluntara in ziua de Craciun. Multi oameni au nevoie de ajutor in aceasta zi si sunt multe organizatii caritabile care furnizeaza alimente pentru oamenii nevoiasi care care ar fi incantate de ajutorul vostru.