Partea inferioara a spatelui sustiww.google.ro
ne cea mai mare parte a greutatii corporale si e cea mai afectata de dureri. Potrivit dr. Mihaela Parnia, medic specialist medicina fizica si reabilitare la Bio Ortoclinic, in multe cazuri, senzatiile neplacute de la nivelul spatelui nu sunt cauzate doar de poziția defectuoasa a corpului sau de sedentarism, ci pot fi determinate si de existenta unor problemele mai grave de sanatate care afecteaza musculatura, ligamentele, articulatiile, oasele sau chiar unele organe interne.

1. Cea mai frecventa cauza a durerilor de spate este leziunea unui muschi sau a unui ligament, determinata de o intindere necorespunzatoare, de o greutate corporala excesiva, de ridicarea unor greutati sau de dormitul intr-o pozitie inconfortabila. Durerile pot aparea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai tarziu, ca o durere insotita de amorteala.
In aceste cazuri se recomanda repaos fizic pe un plan dur (pe o saltea ortopedica, fara carat greutati, stat in picioare sau stat in frig), caldura locala si medicatie adecvata: decontracturanta a musculaturii si antiinflamatorie. Aceasta trebuie prescrisa doar de catre medic, pentru ca medicamentele pot avea efecte secundare, in special gastro-intestinale, subliniaza dr. Mihaela Parnia.
2. O alta cauza a acestor dureri poate fi artroza, o problema de sanatate care constaa iin degenerarea articulatiilor si, implicit, in deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratata numai de catre medicii specialisti in urma unor investigatii amanuntite.
3. Hernia de disc, acea deplasare a unui disc intervertebral determinata de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. ”De multe ori, in astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul parții inferioare a spatelui, feselor si membrelor inferioare.
In faza acuta, se recomanda repaos total la pat si medicatie conform sfatului medicului, iar in recuperare, sedinte regulate de fizioterapie si evitarea efortului, dar toate acestea dupa un examen RMN, explica specialistul in recuperare medicala, al Bio Ortoclinic.
4. Ciclul menstrual poate determina, de asemenea dureri lombare. Acestea pot fi tratate prin administrarea de analgezice, prin masaj sau exercitii usoare.
5. Sarcina si maternitatea sunt alte doua cauze ale durerilor de mijloc, care apar din cauza suprasolicitarii coloanei, atat inainte cat si dupa nastere.
Disconfortul poate fi atenuat prin purtarea unui corset sau brau care sa sustina coloana, sau prin urmatorul exercitiu: stai in genunghi, cu palmele pe sol, expira si arcuieste-ti spatele in sus. Inspira si trage inapoi zona lombara. Repeta exercitiul de 10 ori, a mai spus dr. Parnia. La 2 luni dupa o nastere fara complicatii se recomanda un program de gimnastica medicala regulat, sub supravegherea unui kinetoterapeut.
6. Osteoporoza cauzeaza, o data cu inaintarea in varsta, o scadere a rezistenței oaselor. Pe fondul acestei fragilitati, intinderile zilnice, ridicarea unei oale, caratul unei sacose de la piata sau o cazatura pot determina fracturarea partii anterioare a oaselor slabite. Problema este grava si uneori poate fi remediata doar prin intervenție chirurgicala.
7. Fibromialgia, o afecțiune cronica manifestata prin oboseala si dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor in cel putin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a soldurilor, reprezinta, de asemenea, o posibila cauza a durerilor de spate.
In astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, in functie de fiecare caz in parte.
8. O infectie, diabetul, o boala a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, in cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Aceste posibile cauze ale durerilor de spate se depisteaza prin investigatii suplimentare si se trateaza in funcție de fiecare caz in parte, afirma dr. Mihaela Parnia.
Medicul Bio Ortoclinic subliniaza ca toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de catre cineva care nu e de specialitate si ne sfatuieste sa mergem la medic atunci cand problemele se acutizeaza, mai ales daca efectuam munci grele, avem o musculatura a spatelui si a abdomenului foarte slabe, greutate corporala mare sau corpul este supus vibratiilor, cum se intampla, de exemplu, in cazul celor care lucreaza in constructii. Asa vor fi stabilite exact cauzele durerii si tratamentul potrivit.