divahair.ro informeaza: Are cancerul cauze emotionale? Stiinta raspunde (Autoare: Alexa Galgau)
Cancerul este una dintre cele mai cumplite maladii cu care oamenii se confrunta si lupta cu aceasta boala este pierduta adesea, iar suferintele pe care le cauzeaza sunt nemarginite, atat pentru pacienti, cat si pentru apropiatii lor. Abia in ultimii ani am inceput sa intelegem mai bine cum functioneaza cancerul, insa nici acum nu ne aflam suficient de aproape de un remediu pentru el. Exista atat de multe posibile cauze ale acestuia, incat este foarte greu sa le eviti pe toate, insa recent s-a descoperit o legatura surprinzatoare intre cancer si emotiile negative, in special furia. Afla care sunt cauzele emotionale ale cancerului si ce poti face pentru a diminua aceasta categorie de factori de risc!

Cauzele emotionale ale cancerului

A existat de mult timp banuiala ca ar exista si cauze emotionale ale cancerului, insa abia acum s-au facut studiile necesare pentru a dovedi acest fapt. De fapt, se pare ca exista o cauza pentru cancer si o multime de alte boli care aproape niciodata nu este luata in serios: furia reprimata. Hormonul stresului - cortizol - poate fi produs in exces in organism atunci cand apar anumiti factori emotionali, adica atunci cand avem un grad ridicat de stres, in special pe termen lung. Nivelul prea mare de cortizol este strans legat de o scadere semnificativa a functiei sistemului imunitar, iar atunci cand acesta nu functioneaza cum trebuie, se pare ca exista un risc crescut ca o mare parte din celulele normale sa sufere mutatii si sa devina celule canceroase. Cu cat ne reprimam mai mult emotiile negative si tinem totul in noi, cu atat stresul este mai mare si, prin urmare, suntem expusi unui risc crescut de a face cancer. Furia este emotia cea mai distructiva, atat pentru minte, cat si pentru corp. Au existat studii care fac legatura intre sentimentul de manie si cancerul de san, dar efectul devastator al furiei nu se opreste aici: cercetatorii de la Harvard School of Public Health au ajuns la concluzia ca oamenii care nu isi exprima furia au un risc mai mare cu 70% de a face orice tip de cancer!

Stresul duce la mutatia celulara

Faza 1: in aceasta faza, persoana in cauza sufera o trauma emotionala sau un soc puternic cu 18-24 de luni inainte de a primi diagnosticul teribil. Trauma afecteaza somnul profund si productia de melatonina din corp. Melatonina este o substanta care inhiba dezvoltarea cancerului. Atunci cand aceasta parte a centrului de reflexe emotionale din creier sufera modificari, organele incep sa functioneze tot mai prost.

Faza 2: nivelul ridicat de hormoni ai stresului duce la o secare a nivelului de adrenalina din glandele suprarenale. Corpul are deja rezerve limitate de adrenalina, iar stresul le scade si mai mult, ceea ce poate duce la declansarea fazei a 3-a, raspandirea unui soi de ciuperci prin organism, ce provoaca mutatia celulara.

Faza 3: in aceasta faza, microorganismele necesare pentru a trai se transforma intr-o ciuperca ce fermenteaza in exces glucoza si acidul lactic din celule. Apoi, ciuperca migreaza catre nucleul celulei pentru a se reproduce, eliberand reziduuri acidice numite micotoxine, care inhiba functia de reparare a ADN-ului si productia genelor care impiedica dezvoltarea tumorilor. Fara aceste gene care regleaza moartea celulara, celulele devin canceroase.

Faza 4: nivelul scazut de adrenalina poate sa cauzeze o scadere a nivelului de dopamina din creier. Din cauza ca este folosita mereu dopamina daca stresul este cronic, aminoacizii creeaza serotonina pentru a regla dispozitia pacientului. Problema este ca acest proces conduce la o scadere a nivelului de triptofan, care este necesar pentru sintetizarea niacinei, o vitamina care ajuta celulele sa respire. Fara niacina, celulele vor ajunge sa fermenteze glucoza in loc sa o foloseasca pentru energie, ceea ce iarasi rezulta in mutatie.

Faza 5: daca organismul este stresat in mod cronic, glandele suprarenale elibereaza vitamina C in corp pentru a diminua efectul negativ al stresului asupra inimii. Pierderea unei cantitati mari de vitamina C din cauza stresului conduce la instalarea mutatiei mitocondriale, ceea ce rezulta mai departe in aparitia cancerului.

Faza 6: sistemul imunitar este slabit de nivelul ridicat de cortizol, iar in cele din urma apar problemele cu glandele suprarenale si cu tiroida. Nivelul de minerale din corp scade si el, iar acestea sunt necesare pentru functionarea normala a sistemului imunitar, creandu-se astfel un cerc vicios care, in cele din urma, poate sa fie fatal.
Specialistii sustin ca este deosebit de important sa nu tinem in noi emotiile negative, ci sa gasim o modalitate nondistructiva de a le exprima. Dupa cum vezi, nu este de glumit cu ele si exista intr-adevar cauze emotionale ale cancerului, asa ca trebuie sa facem tot posibilul sa ne relaxam.