MAGAZIN: OZN-uri deasupra Poloniei (Autor: DAN D. FARCAS)
Piotr Cielebias este un autor, editor si jurnalist polonez interesat de fenomenele paranormale. In aceasta rubrica am inclus in trecut mai multe semnalari ale sale privind OZN-uri sau intalniri cu fiinte nepamantene. La sfarsitul anului 2015 el a publicat in Marea Britanie, la editura Flying disc Press, sub ingrijirea ufologului englez Philip Mantle, o carte intitulata UFOs over Poland (OZN-uri deasupra Poloniei). Prezint mai jos, pentru cititorul roman, cateva cazuri din acest volum. Intr-o noapte de 8 ianuarie, doi ofiteri de politie din voievodatul Opole, aflat in sud-vestul Poloniei, participasera la o interventie. Sarcina lor fusese sa calmeze un betiv agresiv intr-unul dintre satele pierdute in mijlocul unor terenuri agricole inconjurate de paduri. Dupa ce si-au terminat treaba, au pornit spre statia de politie, aflata la o distanta de cativa zeci de kilometri. Pe la ora 4 in zori, automobilul Kia Ceed rula calm pe un drum pustiu cand, dintr-o data, cei doi au observat, in departare, niste lumini stralucitoare care pluteau peste padurea din apropiere. La inceput au crezut ca e vreo antena de telecomunicatii, dar apoi au distins un obiect luminos care parea sa se apropie de masina lor. Unul dintre ofiteri si-a amintit ulterior ca, doar cu cateva minute inainte de a vedea lumina, doamna M., politista cu care era in echipa, a spus:
- Este ceva in aer, repetand aceasta fraza de mai multe ori inainte de aparitia luminii.
Un obiect deasupra campului
La un moment dat, aparitia s-a oprit deasupra unei perdele de copaci, aflata la aproximativ un kilometru de sosea. La inceput de culoare galben-portocalie, obiectul s-a dezlantuit apoi intr-o parada de schimbare a culorilor. Cei doi au oprit masina si au coborat pentru a vedea mai bine ce se petrece. Initial obiectul parea o minge, dar apoi si-a schimbat infatisarea in semiluna. Martorul a adaugat ca brusc a simtit ca si cum timpul si-ar fi incetinit scurgerea. Dar a fost doar senzatie de cateva secunde. Cei doi au urmarit un timp manevrele pe care lumina le facea deasupra campului din apropiere. Agentul isi reamintea ulterior:
- Era o miscare tacuta; nu se auzea niciun zgomot generat de vreun motor al aparatului de zbor.
Apoi, obiectul a inceput sa ejecteze ceva asemanator cu niste bile de lumina. Unele dispareau in drumul lor pana la pamant, iar celelalte se intorceau la obiectul neidentificat. Brusc, din partea de jos a navei a tasnit un flash, pe care martorul l-a caracterizat ca seamanand cu lumina unui stroboscop. In acest moment, s-a putut distinge forma discoidala a corpului navei. Intunericul, sentimentele ciudate care i-au cuprins, ca si aspectul exotic al obiectului i-au determinat pe martori sa se intoarca la masina si sa demareze. Spre uimirea lor, dupa o scurta ezitare, OZN-ul a pornit sa se miste in paralel cu automobilul lor, pastrand o distanta constanta de aproximativ 1 kilometru. In ciuda ingrijorarii care ii incerca, ofiterul, care era la volan, a oprit masina in primul sat si a incercat sa inregistreze obiectul cu telefonul mobil. Asa cum a spus:
- OZN-ul avea forma unui disc, cu un fel de cupola mica in partea de sus. Emitea o lumina orbitoare, de culoare galben deschis, care vira ocazional in portocaliu. In partea de jos, puteau fi vazute 3 bile mai mici alb-albastrui. In opinia mea, ele erau motoare, dar care nu scoteau niciun sunet. Scurtul film video, inregistrat la ora 04:32, arata doar o linie orizontala luminoasa in departare. Aceasta este singura dovada documentara a incidentului. Ea a fost facuta publica, intr-o versiune prescurtata, intrucat, la cererea martorilor, au fost eliminate anumite reactii si comentarii ale celor doi ofiteri. Agentul a declarat:
- Situatia a fost cu totul neasteptata; nu eram pregatiti sa intalnim un OZN. Acum, cand toate emotiile au incetat, mi-as dori sa ma fi dus mai aproape de acel obiect.
Ei au deschis fereastra masinii, pentru a verifica daca obiectul emite vreun sunet, dar au auzit doar latratul cainilor in departare. Patrula a pierdut din vedere OZN-ul abia atunci cand discul s-a retras, intr-un tarziu, peste campurile invecinate, si apoi a disparut dincolo de orizont. In total, cei doi s-au oprit de trei ori, pentru a inspecta obiectul mai atent. De fiecare data au avut impresia ca OZN-ul s-a tras indarat, peste camp, pentru a se distanta. In opinia martorului care a dat declaratia, obiectul a plutit la aproximativ 60 de metri deasupra solului. Putea avea un diametru de cel putin cateva zeci de metri, dar in lipsa unor puncte de referinta, dimensiunea exacta a navei era greu de estimat.In aceasta intamplare exista si un alt mister. Dupa reperele de timp pe care le aveau martorii, ei au observat aparitia timp de aproximativ 90 de minute, ceea ce era mult prea mult, comparativ cu timpul care ar fi fost necesar in mod normal pentru ca ei sa parcurga distanta pana la statia de destinatieOfiterii au declarat ca in timpul incidentului si-au pus problema daca sa-si alarmeze colegii sau alte masini de patrulare, privind ciudatul obiect; dar, dupa o scurta discutie, au decis sa se abtina.
- Prea multe unitati puteau sa auda raportul nostru si toata lumea isi poate imagina consecintele. Oamenii sunt destul de sceptici, iar noi nu vrem sa avem mai multe probleme, a spus agentul, facand aluzie la un tabu privind intalnirile OZN.
De altfel, cazul relatat este un exemplu rar in care un functionar public a decis sa-si dezvaluie experienta avuta, in ciuda eventualelor consecinte.

Simple halucinatii?

Aproximativ la ora 6 dimineata, cand ambii politisti au revenit la postul lor, ei au decis sa raporteze experienta avuta sefilor ierarhici, dar ofiterul de serviciu a izbucnit in ras, ignorand apoi povestea lor.
- Mi-a zis ca sunt obosit ca un caine si am avut halucinatii. La fel s-a intamplat si cu alti ofiteri superiori. Ei au incercat sa ne convinga ca am vazut baloane sau pasari.
Desi ciudatul raport despre acest lucru exotic a indus, probabil, o oarecare ingrijorare in randul oficialilor de rang superior, dupa catva timp cazul a fost musamalizat, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Portalurile media nationale poloneze nu raporteaza, de obicei, incidentele OZN, desi subiectul este foarte popular.
Un alt ofiter de politie a relatat un eveniment care a avut loc tot in regiunea Opole, in satul Daniec. El spunea:
- Era iunie sau iulie 1997. De la ofiterul de serviciu am primit un apel ca un om beat agresa oamenii cu un topor intr-un sat din zona Opole. A fost o urgenta, asa ca ne-am grabit intr-acolo cu sirena pusa. Dar chiar inainte sa ajungem, partenerul meu a avut o necesitate urgenta, asa ca am oprit masina pe marginea drumului. Am iesit si eu sa-mi mai indrept gatul. Dintr-o data am vazut acele obiecte si, in acelasi moment colegul meu a strigat: OZN!. Am vazut doua globuri luminoase care zburau prin aer la o distanta de vreo 300 de metri de masina. Nu erau lumini de discoteca nici lanterne chinezesti. Zburau cu o viteza mare, se opreau, accelerau si faceau viraje ascutite. Am stat acolo intr-o stare de veneratie. Ma bucuram ca nu eram singur. La un moment dat, unul dintre globuri s-a apropiat si s-a oprit la o distanta de vreo zece metri de noi. Celalalt a ramas deasupra campului si apoi â€" ca si cand ar fi raspuns la o comanda â€" ambele au plecat intr-o secunda. Imi dau seama ca aveau inteligenta.