MAGAZIN: Cazul OZN din Insulele Canare (Autor: DAN D. FARCAS)
Insulele Canare sunt un arhipelag spaniol, situat in apropierea coastelor de nord-vest ale Africii. In noaptea de 22 iunie 1976, mii de locuitori din acest arhipelag au observat un fenomen luminos neidentificat. Cazul, impresionant din mai multe puncte de vedere, a fost inclus si in DOCUMENTUL DE INFORMARE PRIVIND OBIECTELE ZBURATOARE NEIDENTIFICATE: CELE MAI BUNE DOVEZI DISPONIBILE elaborat in cadrul initiativei Rockefeller, document despre care am relatat in episodul de saptamana trecuta. Jurnalistul OZN Jason McClellan a publicat in iulie 2014 un articol despre cazul din Insulele Canare, in revista Open Minds, articol postat in august 2016 si pe internet. El arata ca evenimentul a fost raportat de martori situati pe cel putin trei insule diferite. Fortele aeriene spaniole au investigat in detaliu incidentul. Cu toate ca fisierele asociate cu aceasta ancheta au fost declasificate abia in 1994, au existat scurgeri de informatii inca din 1976. Dintr-un motiv ramas necunoscut, inca in octombrie 1976, un general al fortelor aeriene a oferit rapoartele clasificate ale fortelor armate aeriene jurnalistului Juan José Benítez, care a inclus apoi aceste date in cartea sa OZN-URI: DOCUMENTE OFICIALE ALE GUVERNULUI SPANIOL. Documentele indica faptul ca in 25 iunie 1976 generalul comandant al Zonei Aeriene Insulele Canare, a Fortelor aeriene spaniole, a atribuit unui aghiotant investigarea observatiilor OZN. Au fost luate depozitii de la cel putin 14 martori. Fortele aeriene au impartit acesti martori in 4 categorii, de la cei mai credibili la cei mai putin credibili. Oamenii cu posibile probleme mentale, analfabetii, sau cei aflati sub influenta drogurilor sau a alcoolului au fost pusi in categoria cu increderea cea mai scazuta, in timp ce astronomii, pilotii si inginerii de aeronave au fost plasati in categoria cea mai credibila. Rapoartele privind observatiile au fost grupate tot pe 4 niveluri, in functie de calitatea si cantitatea detaliilor oferite.

O lumina galben-albastra

Depozitiile martorilor si o trecere in revista a probelor a permis investigatorului sa puna cap la cap ceea ce s-a petrecut pe data de 22 iunie 1976. Conform raportului sau, prima observatie OZN a avut loc la 21:27. Obiectul neidentificat a fost urmarit de catre intregul echipaj al navei Atrevida a marinei militare spaniole, nava care la momentul respectiv, se gasea in apropierea coastei insulei Fuerteventura. Potrivit capitanului de pe Atrevida, el si echipajul sau au observat, venind dinspre malul insulei spre nava, o lumina intensa galben-albastra. Initial ei au presupus ca era o aeronava cu luminile de aterizare aprinse; dar obiectul s-a oprit si a continuat sa pluteasca pe cer. Din el a iesit o raza de lumina care a inceput sa se roteasca, timp de aproximativ doua minute. Apoi s-a format un halou mare si intens de lumina galbuie si albastruie, care a ramas in aceeasi pozitie timp de 40 de minute, chiar daca fenomenul initial nu mai era vizibil. Capitanul a mai explicat ca, la cateva minute dupa aparitia acestui halo” luminos, el a observat urmatoarele: lumina s-a divizat in doua parti. O parte mai mica era dedesubt, in centrul haloului luminos, unde a aparut un nor albastru, iar partea superioara a inceput sa urce intr-o spirala, rapida si neregulata, care in cele din urma a disparut. Niciuna dintre aceste miscari nu au afectat haloul circular initial, care a ramas acelasi tot timpul, stralucirea sa luminand parti ale uscatului si ale oceanului, fapt din care s-ar putea deduce ca fenomenul nu era prea departe de martori. Primul ofiter al navei a confirmat si el declaratiile capitanului. Ofiterii au mentionat si faptul ca radarul de suprafata al navei nu a detectat nimic in momentul reperarii. Depozitiile ofiterilor navali au fost considerate ca fiind printre marturiile cele mai credibile in ceea ce priveste evenimentul OZN. Iar printre relatarile cele mai ciudate colectate in cursul anchetei, a fost depozitia medicului Dr. Francisco Padrón León. Acesta a povestit ca era intr-un taxi, in drum catre un pacient din orasul Las Rosas, din Tenerife, cea mai mare dintre Insulele Canare si cand era aproape de destinatia sa, luminile farurilor taxiului au intalnit o sfera luminoasa care plutea nemiscata chiar deasupra solului. Dupa descrierea sa, sfera era de un albastru electric si parea constituita dintr-un material transparent precum cristalul. El a estimat ca OZN-ul avea o raza de aproximativ treizeci de metri. In interiorul sferei, Dr. Padron a vazut o platforma aparent metalica, dar si ceea ce pareau a fi 3 console de control. De asemenea, el a pretins ca a vazut, in interiorul sferei, doi umanoizi inalti, intre 2 si 3 metri. Ei purtau imbracaminte de culoare rosie stralucitoare si un tip special de casti pe cap. Cand taxiul a ajuns la domiciliul pacientului, Dr. Padron a continuat sa urmareasca sfera. El a declarat urmatoarele:
- Am observat ca, dintr-un tub central, semi-transparent, iesea in sfera un fel de fum albastrui, care acoperea periferia interiorului sferei, fara a se scurge in exterior. Apoi sfera a inceput sa creasca si a crescut pana cand a devenit imensa, cat o casa cu 20 de etaje, dar platforma si echipajul au ramas la aceeasi dimensiune. In acelasi timp, sfera s-a ridicat incet si majestuos si cred ca am auzit si un fluierat foarte slab.
Dr. Padron a navalit in casa pacientului, informand locuitorii despre sfera misterioasa. Toata lumea a iesit afara pentru a vedea obiectul care s-a inaltat in sus pe cer. OZN-ul a accelerat, indepartandu-se cu o viteza incredibila. Medicul a spus ca s-a dizolvat intr-o forma albastruie, ca un ax, cu partea de jos rosie. Similar cu descrierea oferita de ofiterii marinei, Dr. Padron a spus ca apoi in apropierea obiectului s-a format un halo alb stralucitor, care bucata cu bucata s-a transformat intr-un alt halo albastru foarte stralucitor.

Martori sinceri

Desi extrem de bizara, marturia doctorului a fost confirmata de catre conducatorul taxiului, precum si de catre martorii din casa pacientului. Dar aghiotantul de investigatie a ezitat daca ar trebui sa accepte aceste depozitii. Convingerea sa era ca martorii care au vazut figuri umanoide in sfera, confruntati fiind cu un fenomen ceresc neobisnuit, au povestit ceea ce mintea lor a facut sa vada, influentandu-se reciproc. Investigatorul a precizat totusi, in documentele cazului:
- Nu am nici cea mai mica indoiala cu privire la seriozitatea si sinceritatea martorilor. Ei au spus, fara indoiala, ceea ce au crezut ca au vazut.
Ca un raspuns la acest scepticism, Jason McClellan reaminteste ca exista si alte rapoarte din anii 1970 privind obiecte in forma de sfera care contin ocupanti. In anul 1970, un baiat din East Aurora, statul New York, a relatat ca a vazut o sfera galbuie care se deplasa incet si fara zgomot pe cer. Potrivit raportului sau, el a vazut in mod clar 2 umanoizi la panoul de control al navei. In 1973, un martor din Manchester, New Hampshire a raportat ca a vazut un glob portocaliu si auriu, care nu a fost complet opac, ci a avut o anumita calitate translucida ciudata. Si acest martor sustine ca a vazut o silueta umanoida in picioare la comenzile acestui OZN. In 1978, si un martor din San Antonio, Texas, a raportat ca a vazut un obiect straniu globular, de culoarea chihlimbarului, cu o portiune transparenta, prin care martorul pretinde ca se zareau doua creaturi.