MEDIAFAX: INTERVIU Primarul Sectorului 5: Daniel Florea vorbeste despre planurile din sector, cand vor fi montate camere de supraveghere in intersectii si parcuri si cu ce va schimba Vanghelionul (Autor: Radu Tutulan)
Dupa aproape 2 luni si jumatate de cand a preluat mandatul de primar al Sectorului 5, din Bucuresti, Daniel Florea vorbeste despre ce a gasit in primarie in momentul in care a ajuns si ce proiecte a reusit sa demareze. In plus, edilul are un proiect special pentru asistatii sociali din sector si spune ca Palatul Parlamentului ar trebui sa ramana fara gard.
Va prezentam interviul cu primarul sectorului 5, Daniel Florea:
- Reporter MEDIAFAX: De cand ati ajuns primar, ce ati reusit sa realizati, ce ati reusit sa demarati din ceea ce v-ati propus?
- Daniel Florea: Am demarat cam toate proiectele la care m-am angajat in campanie, in sensul ca am gasit o primarie nefunctionala, in sensul ca nu a existat niciodata arhitect sef, nu a existat niciodata o Directie de Investitii, o Directie de Patrimoniu, o Directie e Cadastru, nu a existat Directie de Control, nu a existat Directie de Audit. Si atunci a trebuit sa fac o noua organigrama, care sa si functioneze. In acest moment am organigrama primariei aprobata si am programat si examene pentru ocuparea posturilor nou-infiintate.
Reporter: Aveti un proiect mare la care ii invitati pe tineri sa participe, sa puna umarul?
Daniel Florea: Avem de gand sa atragem investitii majore in urmatoarea perioada, pentru ca noi avem o suprafata mare de teren central pe care se poate construi, avem foarte mult teren pe care pot edifica mari centre comerciale sau parcuri industriale. Suntem deja in discutii cu mai multi investitori, cu oameni care au facut nu numai in Romania ci si in alte tari asemenea lucruri. Sunt niste investitori in domeniul IT, sunt niste investitori in domeniul dezvoltarii de centre de afaceri, sunt niste investitori in ceea ce priveste aceste spatii comerciale, mall-uri, mari lanturi de magazine. N-as vrea sa va dau numele, pentru ca suntem inca in discutii cu ei, dar va pot spune ca sunt suprafete importante, zeci de hectare care sunt in acest moment deja alocate, deci exista in acest moment certificate de urbanism, unii dintre ei au prezentat chiar si documentatie pentru autorizatie de construire.
- Reporter: Va ganditi sa propuneti Parlamentului, Primariei Generale deschiderea curtilor Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni pentru vizitatori?
- Daniel Florea: Cred ca ar trebui sa nu mai existe acele ziduri imense si oamenii sa se poata plimba. Ganditi-va ce frumos ar fi daca am avea de la Piata de Flori, pe langa Academie, sa nu mai avem in fata acea jungla, dupa aceea, in jos pe langa Palatul Parlamentului, pe langa Categrala si Palatul Parlamentului, Parcul Izvor, mai jos Cismigiu, deci ar fi ceva extraordinar daca s-ar putea realiza un proiect integrat.
Reporter: Momentan ce va impiedica sa dati jos gardul Parlamentului?
Daniel Florea: Cred ca n-a existat o adevarata vointa de a se intampla asta. Discutii au fost, dar nu s-au concretizat. Va marturisesc, insa, ca acum e destul de greu, in aceasta perioada, pana nu se face Catedrala, pentru ca acolo se fac niste constructii mari, sunt niste gropi, sunt utilaje. Cred ca pana in 2018 va trebui sa gasim solutii alternative sa dezvoltam zonele despre care am discutat. Abia dupa ce va fi deschisa Catedrala, care sigur va fi un loc de pelerinaj, unde vor veni foarte multi oameni, bineinteles ca zona aia va trebui dezvoltata corespunzator si nu va putea sa fie, totusi o zona de intensa traire spirituala sa fie inconjurata de niste garduri imense.
- Reporter: Ati spus ca vreti sa montati in fiecare intersectie si parc camere de supraveghere. In ce stadiu va aflati cu acest proiect, cu acest plan?
- Daniel Florea: Am fost la Politia Locala a Municipiului Bucuresti, cu care vom avea o relatie foarte buna, o avem dar o vom dezvolta. Ei au un dispecerat extraordinar si i-am intrebat cum au facut, cate camere au, cum functioneaza dispeceratul, ce dispozitive folosesc pentru comunicare? Am invatat de la ei si acum pregatim documentatia ca sa facem la nivelul Sectorului 5 un dispecerat, am discutat si am si loc pentru dispecerat deja prevazut in sediul Politiei (n.r. Locale Sector 5) ca sa putem sa facem integrat cu ei. Ei au in acest moment o oarecare colaborare cu celelalte sectoare si cu Politia Nationala, dar eu as vrea sa facem ca un fel de prelungire a sistemului lor, ca nu mai e nevoie sa inventam nimic, putem sa luam de la ei. Si vom avea grija sa avem la fiecare unitate de invatamant acele camere de luat vederi care sa se conecteze cu dispeceratul de la Politia Locala. Adica ei sa poata vedea in fiecare moment unitatile de invatamant, locurile publice, parcuri sau intersectii aglomerate, sa vada toate unitatile astea de interes public din sector. De asemenea, am discutat cu Politia Locala, cu cei care asigura ordinea publica si vom face niste puncte pe teritoriul sectorului unde sa aiba unitati de rapida si atunci sa poata interveni in zonele unde se creeaza mai repede probleme, sa poata interveni imediat.
- Reporter: Ce veti face cu zona Ferentari, cu zona Rahova, cu acele blocuri in care multi dintre locuitori sunt fara vreo forma legala?
- Daniel Florea: Am facut niste proceduri pe care le voi prezenta Consiliului Local chiar in sedinta din 25 (n.r. august), astfel incat nu vor mai primi ajutor social decat oamenii care domiciliaza sau au resedinta in mod legal pe raza Sectorului 5, si numai daca, fiind apti de munca, desfasoara munca in folosul comunitatii. Nu cred ca este in regula ca oamenii care isi platesc taxele in Sectorul 5 sa plateasca pe unii care stau aici in mod nelegal si oricum nu aduc nimic bun. Daca tot primesti ajutor din taxele omului care si le plateste, atunci macar sa faci ceva pentru mediul in care traiesti. De exemplu, sunt tata, mama si copii. Tatal si mama care primesc ajutor social si care nu sunt angajati in campul muncii in mod legal, vor presta munca in folosul comunitatii. Daca primeste si unul dintre copii si este major, si acel copil daca nu munceste si nu e la scala, va presta si el munca in folosul comunitatii. Nu e nicio rusine sa te duci la scoli si sa tai iarba sau sa maturi in fata scolii sau sa maturi trotuarul atata vreme cat comunitatea te ajuta sa traiesti.
- Reporter: Predecesorul dvs. a ramas in memoria multor locuitori cu sarbatoarea de Revelion, pe care o organiza pentru pensionari. Va ganditi sa faceti un program similar pentru Revelionul 2017?
- Daniel Florea: Nu! Nu! Eu voi face altceva. Voi face, as vrea sa fac ceva gen Zilele recoltei, pentru ca am niste zone cu foarte multi oameni, unde s-au investit foarte multi bani, in Economat si in Piata Ferentari, de exemplu, si unde nu e vanzare si e pacat, pentru ca oamenii care ar putea cumpara de acolo. As vrea sa revitalizez zona aia, acel centru comercial si acolo as vrea sa fac Zilele Recoltei. Sa aduc producatori care sa nu plateasca niciun leu si care sa isi vanda produsele acolo bine, protejati, intr-un cadru organizat.

Sursa: MEDIAFAX